Bebić: "Bljesak" je obasjao nadolazeću "Oluju"


Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić u OkučanimaOKUČANI, 1. svibnja 2011. - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, koji je u Okučanima bio nazočan obilježavanju 16. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Bljesak", izjavio je kako je "Bljesak" preokrenuo tijek Domovinskog rata i "obasjao nadolazeću "Oluju"".

"Vojno-redarstvena akcija Bljesak je nešto što je slavno započelo i slavno završilo", ustvrdio je Bebić.

Na primjedbu novinara kako iz godine u godinu sve manje sudionika nazoči obilježavanju "Bljeska", Bebić je ustvrdio kako se "temeljni smisao onoga što se ovdje dogodilo, svake godine sve više pojačava" te da "ljudi nisu izgubili entuzijazam" i nije bitno koliko ih se okupi.

Novinare je zanimalo i je li "Bljesak" nakon "Oluje" slijedeća hrvatska vojna akcija koja bi mogla postati "metom optužbi iz Srbije", na što je Bebić kazao kako je međunarodna zajednica budno pratila vojno-redarstvenu akciju "Bljesak" te da njezini predstavnici nisu pronašli niti jednu zamjerku toj akciji.

"Pobjedonosna i veličanstvena akcija "Bljesak" doprinijela je oslobađanju velikog dijela Hrvatske i puni smo ponosa te se s istim ponosom sjećamo i hrabrih branitelja koji su sudjelovali u akciji, a posebice onih koji su stradali", izjavio je ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić.

Ivić nije želio komentirati tvrdnju novinara kako se nad obilježevanjem ovogodišnje obljetnice "Bljeska" nadvila "sjena haških presuda generalima" tek rekavši da "nećemo o tome".

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mladen Kruljac podsjetio je kako je akcija "Bljesak" planirana još u studenome 1994. a u samoj akciji sudjelovale su 32 postrojbe HV-a i MUP-a.

"Prvi dan smo blokirali skelska mjesta prijelaza na rijeci Savi, oslobođen je Jasenovac a nakon što smo tijekom noći pregupirali snage, ujutro smo nastavili s akcijom da bi u Okučane ušli u 13,21 sati, a do kraja dana izbili i na državnu granicu na rijeku Savu", naveo je Kruljac.

Rekao je kako su pripadnici HV-a i MUP-a koji su sudjelovali u akciji "Bljesak" bili vrlo dobro pripremljeni za tu akciju, a osim borbene spremnosti obavljene su i psihološke pripreme te održana predavanja o pridržavanju odrednica Ženevske konvencije.

Prema riječima načelnika općine Okučani Ace Vidakovića, najveći problem mještana Okučana već duže vrijeme je velika nezaposlenost.

Prema zadnjem popisu stanovništva u Okučanima živi 4270 stanovnika, dok se na popisu nezaposlenih osoba nalazi 601 mještanin Okučana, a 290 obitelji je na socijalnoj skrbi, naveo je Vidaković.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća državnih i drugih izaslanstva podno središnjeg križa u Spomen-parku hrvatskim vitezovima, u Okučanima je obilježena 16. obljetnica vojno-redarstvene akcije "Bljesak" kojom su hrvatske snage tijekom 1. i 2. svibnja 1995. godine oslobodile zapadnu Slavoniju.

U akciji je oslobođeno 500 četvornih kilometara teritorija te uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. Sudjelovalo je 16.000 branitelja, pripadnika HV-a i MUP-a od kojih su poginula 42 a 162 su ranjena.

Hina

 

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura