Sjećanje na slavne dane Domovinskog rata (FOTO)


Sjećanje na slavne dane Domovinskog rataPočast poginulima u najslavnijoj vojno-redarstvenoj operaciji u povijesti hrvatskoga naroda odala su brojna izaslanstva. U povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće u znak sjećanja na poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu ispred središnjeg križa na Gradskom groblju Zadar.

Prvo je vijenac položilo i svijeće zapalilo izaslanstvo Ureda državne uprave u Zadru koje je predvodio predstojnik Damir Valčić. Zadarsku županiju je predvodio župan Stipe Zrilić, dožupan Đani Bunja i pročelnik Ivan Šimunić, a Grad Zadar gradonačelnik Zvonimir Vrančić, dogradonačelnici Darko Kasap i Dražen Grgurović te predsjednik GV-a Živko Kolega te pročelnica Grozdana Perić. Izaslanstvo Hrvatske vojske predvodio je zapovjednik 93. zb i vojarne Zemunik brigadir Miroslav Kovač, dok je izaslanstvo MUP-a predvodio Marko Buljat, zamjenik načelnika PU zadarske.

Prisjećanjem na početak najslavnije vojno-redarstvene operacije u povijesti hrvatskoga naroda, Oluju, polaganjem vijenaca, počast hrvatskim vitezovima odala su i brojna izaslanstva Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Zadarske županije koje je predvodio Ante Martinac.

Vijenac su položili i svijeću zapalili i izaslanstva Udruga dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 112. brigade, Udruga veterana vojne policije Zadarske županije, udruga Prvi hrvatski redarstvenik, HVIDR-a Zadar...

Počast hrvatskim vitezovima odali su i položili vijence izaslanstva političkih stranaka HDZ-a, HSS-a, HSLS-a, HSP-a i HNS-a. SDP je položio čak dva vijenca, izaslanstvo SDP-a Grada Zadra i izaslanstvo SDP-a Zadarske županije.

Molitvu odrješenja za poginule hrvatske vitezove je predvodio mr. don Dario Tičić, tajnik nadbiskupa Želimira Puljića. Ulomke svjedočanstva iz knjige "S nama su" pod nazivom "5. kolovoza '95" čitao je autor, pukovnik Ivica Matešić Jeremija. Mirozov je odsvirao zadarski trubač Klaudio Krizman.
Počast žrtvama Škabrnje

Prisjećajući se poginulih hrvatskih vitezova i civila, herojska Škabrnja je svečano obilježila Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja.

Do oslobođenja u Oluji 1995. broj škabrnjskih žrtava je bio čak 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava. Vijenci su položeni i svijeće zapaljene kod spomen-obilježja svim poginulima u Domovinskom ratu na groblju Sv. Luke te kod drvenog križa na Ražovljevoj glavici. Svijeće su zapaljene i kod spomenika prvom predsjedniku RH dr. Franji Tuđmanu u centru Škabrnje.

Žrtvama su se u ime Općine Škabrnja poklonili načelnik Luka Škara, donačelnik Damir Gurlica i predsjednik OV-a Marko Ivković. Branitelje su predvodili ratni zapovjednik Samostalnog bataljuna Škabrnja Marko Miljanić i Zoran Gurlica, predsjednik UHDDR-a Škabrnja te rodbina poginulih hrvatskih branitelja i civila.

Prethodno je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije pred samo 40-ak mještana održana sveta misa za domovinu koju je predvodio župnik don Boris Pedić.

- Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja upisani su zlatnim slovima u naš povijesni hod. Dok zahvaljujemo Bogu za obranjeni dom i domovinu, za vraćeno dostojanstvo narodu, molimo ga da žrtveni doprinos naše poginule braće i sestara blagoslovi za napredak živih, a njima udijeli mjesto u zajedništvu sa svima spašenima u nebu, rekao je don Boris, koji je potom predvodio i molitve odrješenja.

Škabrnjskim žrtvama tijekom dana se poklonilo i oko 100 branitelja iz Zagreba.
www.zadarskilist.hr

Pogledajte fotogaleriju:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura