Marko Miljanić: Hvala dragom Bogu, krenulo je!


Marko Miljanić: Hvala dragom Bogu, krenulo je!Obnovljene kuće i obrađena polja jamče bolju budućnost tom kraju. Sve to prije nepuna dva desetljeća nismo ni mogli zamisliti. Škabrnja, koja je uništena do temelja, a stanovništvo pobijeno i otjerano, danas izgleda potpuno drukčije, naglasio je Josipović te je pritom najavio svoj dolazak u Škabrnju i ove godine, na obilježavanje 20. obljetnice Dana sjećanja, 18. studenoga
Jučer točno u podne predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović svečano je u Uredu predsjednika uručio odlikovanje Red kneza Domagoja s ogrlicom Samostalnom bataljunu Škabrnja. Legendarnoj postrojbi, koja je ustrojena prije 20 godina, 5. rujna. 1991., ovo je prvo javno priznanje uopće, prvo državno odličje za ratne zasluge Republike Hrvatske.

- Najveće odlikovanje za hrabrost dodijelio sam zbog velike uloge postrojbe u Domovinskom ratu te simbolike koju stradanje i junaštvo Škabrnje predstavljaju i znače svakom hrvatskom čovjeku, rekao je predsjednik Josipović nakon što je dodijelio odlikovanje ratnim zapovjednicima postrojbe i čestitao pripadnicima Samostalnog bataljuna Škabrnja.

Na svečanosti se predsjednik prisjetio velikih ravnokotarskih ratnih stradanja tijekom Domovinskog rata.
Žrtva usporediva s onom u Vukovaru

Prva je pomisao kada se kaže Škabrnja, velika tuga i bol zbog nezapamćenog stradanja u Domovinskom ratu. Dakako, kada se kaže Škabrnja misli se i na Nadin, Donji i Gornji Zemunik i sva druga mjesta velikih stradanja, rekao je predsjednik dodavši da je njihova žrtva usporediva s onom u Vukovaru, a gledajući razmjerno možda i veća.

Pritom se podsjetio i na svoj prošlogodišnji posjet Škabrnji tijekom Dana sjećanja, obilježavanja 19. obljetnice stradanja Škabrnje i Nadina, 18. studenog 2010. Bio je to prvi uopće službeni posjet Škabrnji predsjednika Hrvatske i predsjednika Vlade, Ive Josipovića i Jadranke Kosor.

- Vidio sam da se Škabrnja i njena okolica, unatoč velikim ljudskim žrtvama i razaranjima, digla iz pepela. Obnovljene kuće i obrađena polja jamče bolju budućnost tom kraju. Sve to prije nepuna dva desetljeća nismo ni mogli zamisliti. Škabrnja, koja je uništena do temelja, a stanovništvo pobijeno i otjerano, danas izgleda potpuno drukčije, naglasio je Josipović te je pritom najavio svoj dolazak u Škabrnju i ove godine, na obilježavanje 20. obljetnice Dana sjećanja, 18. studenoga.

Predsjednik je istaknuo da je prisjećanje na branitelje trajna obaveza svih nas.

- Kao ljudi 21. stoljeća i usmjereni na budućnost naše domovine imamo snage za oprost, ali nemamo pravo zaboraviti. Zahvaljujući našim braniteljima, Hrvatska je punopravna članica NATO saveza, uskoro i Europske unije, istaknuo je predsjednik Josipović te je dodao kako smo sada pred novim izazovima.
Ni 16 godina nakon rata nisu dobili činove

U ime Samostalnog škabrnjskog bataljuna na odličju je zahvalio prvi ratni zapovjednik Marko Miljanić, koji je pritom naglasio da su pripadnici njegove postrojbe 20 godina čekali ovaj trenutak.

- Žalosno je da moji vojnici i ja ni 16 godina poslije Domovinskog rata nismo još dobili činove. Štoviše, sve postrojbe pa i one koje su postojale samo na papiru, dobile su odlikovanja, samo to do danas nije Samostalni bataljun Škabrnja. Ne mogu dokučiti o čemu se tu radi, mi smo samo branili svoj rodni prag. Hvala dragom Bogu od danas je krenulo, laknulo nam je, naveo je Miljanić.

- Gospodine predsjedniče dodjelom odličja postrojbi održali ste svoju riječ danu prije 10-ak mjeseci u Škabrnji. U našem ravnokotarskom kraju uvijek ste dobrodošli, poručio je Marko Miljanić.

Pored Miljanića na svečanosti dodjele odlikovanja Reda kneza Domagoja s ogrlicom u Uredu predsjednika na Pantovčaku je nazočio i ratni zapovjednik Željko Kurtov Buš te zapovjednici vodova i satnija, načelnik Luka Škara, donačelnik Damir Gurlica, predsjednik općinskog UHDDR-a Zoran Gurlica i pukovnik Ivica Matešić Jeremija, kolumnist Zadarskog lista.
www.zadarskilist.hr

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura