RATNI ZLOČIN U ŠKABRNJI Jedini otočanin na srpskoj strani tražio obnavljanje postupka. Renato Petrov pred zadarskim sudom 21. 09


RATNI ZLOČIN U ŠKABRNJI Jedini otočanin na srpskoj strani tražio obnavljanje postupka. Renato Petrov pred zadarskim sudom 21. 09Renato Petrov (43), jedini otočanin koji je u Domovinskom ratu izabrao neprijateljsku stranu i priključio se martićevcima, te koji se smatra jednim od odgovornih za pokolj civilnog stanovništva u Škabrnji, pred suca Županijskog suda u Zadru Borisa Babića izaći će 21. rujna.

Osuđen na 20 godina

Petrov je 1995. godine osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog u Škabrnji 1991. godine, kada su mučki ubijene 43 osobe. Sudilo mu se u odsustvu, kao i još 15 osoba, dok je suđenju prisustvovao samo Jovan Badžoka. Badžoka je desetogodišnju kaznu već odslužio, kao i Zorana Banić, koja je po uhićenju tražila obnovu postupka, te je osuđena na deset godina zatvorske kazne, koju je Vrhovni sud temeljem žalbe smanjio na šest.
Petrov je uhićen na temelju Interpolove tjeralice 5. travnja u Dusseldorfu, odakle je izručen tri mjeseca kasnije, iako se pretpostavljalo da će postupak izručenja trajati znatno duže. S izrečenom mu zatvorskom kaznom Petrov nije bio zadovoljan, te je, vjerojatno vjerujući kako će sud, nakon što iznese svoju stranu priče, ipak biti nakloniji, zatražio ponovno suđenje.
Hoće li mu majka, koja ga je odbila posjetiti u zatvoru, pojaviti na suđenju kako bi mu pružila podršku, saznat ćemo za nepuna dva tjedna, kad se ponovno krene s 20 godina starim slučajem. Mileva Petrov, zvana Rita, Renatova majka, vijest o uhićenju sina nije primila najbolje – prvotni šok zamijenila je nevjerica; njen sin je u Americi, tvrdila je, gdje živi s drugom ženom i djecom, vlasnik je motela i jako mu dobro ide. Nemoguće da je uhićen, jer mu je prilikom odlaska iz Srbije u Ameriku obećano da ga nitko neće dirati, kazala je.

Pobjegao u Ameriku

Sina jedinca Rita nije vidjela od Oluje, kad je pobjegao u Srbiju. Za priključivanje u martićevce zaslužna je bila, smatra Rita, žena, Srpkinja iz Kličevice, iz obitelji Cupać, u koju se Renato, koji se s roditeljima iz Sutomišćice na Ugljanu preselio u Benkovac, zaljubio. Kako bi se kao Hrvat dokazao među Srbima, bio je posebno okrutan.
U Ameriku je navodno pomogao uz pomoć jednog UNPROFOR-ca, koji mu je osigurao odlazak prije raspisivanja međunarodne tjeralice. Od tada se više u Hrvatsku nije vraćao, a što je radio u Njemačkoj, gdje je uhićen, nije poznato.
Na koji će način Petrov pokušati opravdati svoje postupke, dokazati svoju nevinost ili će pak sve priznati, saznat ćemo uskoro, no sasvim je sigurno da će ovo suđenje izazvati popriličnu pozornost ali i osudu javnosti. Ratni zločin uvijek je strašan, a onaj počinjen na štetu vlastitog naroda, još strašniji.
www.voxportal.hr

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura