Svjedok: Petrov je starca upucao u glavu


Svjedok: Petrov je starca upucao u glavuOštar pogled uputio je novinarima ulazeći danas u sudnicu Županijskog suda u Zadru, 43-godišnji Renato Petrov, jedini Hrvat optužen za ratne zločine nad civilima Škabrnje 18. studenog 1991. godine.

- Ne smatram se krivim - rekao je nakon čitanja optužnice otac četvero djece od 20, dvoje blizanaca od 18 i još jednog djeteta od 11 godina. Proteklih 15 godina bijega pred hrvatskim pravosuđem, živio je u Americi, radio u Uredu nacionalne sigurnosti s mjesečnim primanjima od pet tisuća dolara, a kao imovinu naveo je stan u Srbiji od 100-tinjak metara četvornih kao i kuću iste veličine u SAD-u.

- Hrvat sam po rođenju, ali sam američki državljanin - naglasio je Renato Petrov, na početku suđenja pred Sudskim vijećem kojim predsjeda Boris Babić.

Nakon što je jedini današnji svjedok, Bruno Ivković (39) iz Vukovara u prostorijama PU zadarske među četvoricom muškaraca prepoznao Petrova, detaljno je ispričao agoniju koju je prošao kao ratni zarobljenik i hrvatski vojnik svjedočeći kako ga je Renato Petrov osobno, maltretirao i tukao.

- Petrova sam vidio prvi puta u benkovačkoj vojarni gdje je bio i zatvor. Bio sam ranjen i zarobljen početkom veljače 1993. godine. Ušao mi je u ćeliju. Predstavio mi se i rekao da je Hrvat kao i ja te da je iz Benkovca. Počeli smo razgovarati i ja sam najprije pomislio kako me neće tući. Međutim, onda je on rekao kako nije otišao u ustaše kao ja, već da je ostao braniti srpsku nejač. U jednom me trenutku usred rečenice udario nogom u glavu. To više nije bilo ispitivanje, nego iživljavanje i to je trajalo nekih pola sata - pričao je svoja šokantna sjećanja svjedok Ivković.

Dodao je potom kako Petrova nakon izlaska iz njegove ćelije više nikada nije vidio, a on je odveden dalje u Knin gdje je u zarobljeništvu proveo još nešto više od tri mjeseca nakon čega je razmjenjen u Otočcu.

Ivković je još prepričao kako je za Renata Petrova još čuo dok je bio i u kninskom zatvoru od čovjeka imenom Mladen Uzelac koji je po nacionalnsoti Srbin, a robijao je zbog ubojstva strica. S njim je Ivković jedne prigode imao prilike kratko razgovarati i on ga je pitao je li poznaje Renata Petrova.

- Uzelac je bio pripadnik paravojnih srpskih postrojbi. Radio je u zatvorskoj kuhinji i tada mi je dao komad kruha jer sam bio među najmlađim zatvorenicima i ranjen.Pitao me je li me ispitivao Renato Petrov, a ja sam mu odgovorio da me on tukao, a ne ispitivao. Rekao mi je da je s njim bio u istoj postrojbi u napadu na Škabrnju. Ispričao je kako su ušli u jednu kuću u kojoj je za stolom sjedio starac i pio bevandu. Uzelac je starca htio izvesti iz kuće, ali mu je Petrov na to spočitnuo oprilike kao što se "ti baviš s tim starcem". Izvadio pištolj i ubio čovjeka hicem u glavu. Uzelac mi je još rekao kako je Petrov bio među zapovjednicima njihove vojne policije - dodao je svom iskazu Bruno Ivković kojeg je u benkovačkoj ćeliji kad je doveden, najprije ispitivao ratni zločinac Arkan osobno. No, kako je rekao Ivković Arkan ga nije tukao, već "oni oko njega".

Renato Petrov je potom prigovorio svjedoku u osnovnm dijelu njegova svjedočenja koji se odnosio na njegovo postupanje prema zarobljenom Ivkoviću, na što mu je Ivković odgovorio kako ne može vjerovati da može tako nešto reći.

Tužitelj je potom predložio da se neposredno ispita Mladen Uzelac koji živi u Srbiji i koji je i danas trebao doći na zadarski sud, ali se nije odazvao, dok je branitelj optuženog Petrova, Dragan Jovanić iz Rijeke predložio da se pribavi dokumentacija o točnim datumima Ivkovovićevog boravka u benkovačkoj vojarni kao i podatak tko je tada bio upravitelj zatvora.
Zbog ovih prijedloga obrane i optužbe koje je Sudsko vijeće prihvatilo, suđenje koje su pratili predstavnici Ureda OESS-a, nastavlja se početkom studenog.
www.zadarskilist.hr

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura