O stradanjima Škabrnje i Vukovara iz prve ruke


O stradanjima Škabrnje i Vukovara iz prve rukeOvaj projekt prošle godine inicirala je Koordinacija za ljudska prava Zadarske županije na čelu s Davorkom Krnčević koja je procijenila da je Domovinski rat u udžbenicima nedovoljno obrađen i neadekvatno valoriziran
Iako je prvotni cilj incijatora bio da se predavanja o Domovinskom ratu uvrste u obvezni školski program, predavanja na ovu temu se u školama Zadarske županije već drugu školsku godinu održavaju samo povremeno i prigodničarski.

Tako će 18. studenog na 20. obljetnicu stradanja Škabrnje i Vukovara o ovom najtragičnijem danu novije i ne samo novije već hrvatske povijesti uopće, u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Škabrnji govoriti predstavnice Udruge "Žene u Domovinskom ratu - Zadar", a u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II. pripadnici Udruge PSG SOD "Damir Tomljanović - Gavran" Zadar i zadarske HVIDRA-e.

Podsjetimo da je ovaj projekt prošle godine inicirala Koordinacija za ljudska prava Zadarske županije na čelu s Davorkom Krnčević koja je, procijenivši da je Domovinski rat u udžbenicima nedovoljno obrađen i neadekvatno valoriziran, gradskim i županijskim pročelnicima za školstvo Josi Nekiću i Ivanu Šimunića predstavila projekt ciklusa predavanja koji bi bio organiziran u suradnji s pripadnicima braniteljskih udruga. Nekić i Šimunić projektu su dali zeleno svjetlo, nakon čega su Koordinacija za ljudska prava i brojne braniteljske udruge Zadarske županije zajednički priredili skriptu i DVD "Zadarska županija u Domovinskom ratu" gdje je prikazana vojnoredarstvena operacija Hrvatske vojske i Specijalnih postrojbi te sama operacija "Maslenica", a prezentacija DVD-a i predavanja su održani u šest osnovnih i srednjih škola.

Ove školske godine umjesto Koordinacije za ljudska prava predavanja dogovara i koordinira zadarska HVIDRA, čiji dopredsjednik Klaudio Vidaić izražava skepsu po pitanju uvođenja predavanja o Domovinskom ratu u obvezni školski program.

- Nažalost, koliko možemo vidjeti, nema ništa od toga. No mi pripadnici braniteljskih udruga i dalje ćemo ustrajati u nastojanjima da našim mladima, koliko budemo u mogućnosti i barem povremeno govorimo o Domovinskom ratu, rekao je Vidaić, dodavši da će predavanja o stradanjima Škabrnje i Vukovara poput onih o akciji "Maslenica" biti potkrijepljena foto i videodokumentacijom. Predavanja će biti tim autentičnija što će ih držati sami sudionici nemilih događanja od prije dvadeset godina. Konkretno u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II. će o padu Škabrnje govoriti Branimir Ražov i Željko Turić iz Udruge PSG SOD "Damir Tomljanović - Gavran" Zadar, a osobna sjećanja na vukovarsku tragediju učenicima će prenijeti Ivica Arbanas i Tomislav Zelić iz zadarske HVIDRA-e.
www.zadarskilist.hr

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura