Škabrnjani: Političari, ne iskorištavajte našu bol!


Škabrnjani: Političari, ne iskorištavajte našu bol!Godinama u Škabrnji, na dan obilježavanja stradanja toga mjesta 18. studenog, gledam mještane koji su tužni, isfrustrirani i razočarani, jer se obilježavanje tragedije pretvara u prepucavanja političara, njihove govore i promocije, a pravi pijetet prema žrtvama od mnogih govornika se i ne osjeća - rekla nam je Maja Rogić, magistrica neuroznanosti.
Međusobni obračuni

Tako nam je objasnila zašto je u petak poslala poduže pismo načelniku Općine Luki Škari gdje je u ime mnogih Škabrnjana izrazila sve veće nezadovoljstvo načinom obilježavanja najveće tragedije i pokolja u povijesti ovoga mjesta. Donosimo dijelove pisma mr. Maje Rogić, kojoj je 18. studenog 1991. godine u Škabrnji ubijen otac.

- Komemoracija u Škabrnji iz godine u godinu sve više poprima dnevnopolitički karakter, poglavito u godini izbora. Govori pojedinih osoba prerasli su u ponavljanje i prozivanja, te polemike s drugim političarima ili njihovim izjavama.

Nije potrebno da se na taj dan iz godine u godinu izvikuju patetična, nerealna i lažna obećanja, zasluge, veličanja ili se prozivaju i napadaju neistomišljenici i drugi pojedinci. Ili da se samo zbog individualnih, moralnih, ratnih, povijesnih, političkih ili možda nekih drugih razloga staje pred nazočni skup i uznemirava sve one koji su se taj dan došli u miru i nutarnjoj duhovnoj sabranosti pokloniti nevinim žrtvama.

Posebno nas smeta, kao i sve članove obitelji poginulih branitelja i ubijenih civilnih žrtava, kad sve to moramo slušati u svjetlu činjenice da nitko (ako izuzmemo marginalnu Zoranu Banić ili najnovije suđenje Renatu Petrovu) od naredbodavaca, egzekutora i njihovih pomagača za taj stravični zločin u Škabrnji još nije osuđen - napisala je, među ostalim, mr. Maja Rogić.

Ona je pismo načelniku Škabrnje Luki Škari nazvala “Prijedlog izmjena programa obilježavanja Dana sjećanja na škabrnjske žrtve u Domovinskom ratu”, s molbom da se prijedlozi uvaže, a u potpisu su, osim Maje Rogić, Udruga djece poginulih hrvatskih branitelja iz Škabrnje te Udruga udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata Zadarske županije.
Pjesma i vijenci

- Škabrnjani: Političari, ne iskorištavajte našu bol!Predlažemo da se iz programa izbaci dio predviđen za političke i druge govore i obraćanje sudionicima skupa, jer će u suprotnom, iz naprijed navedenih razloga, u obilježavanju ovog dana sudjelovati sve manje naših Škabrnjana, a naročito članova obitelji poginulih. Umjesto političkih govora, velikih parola, samohvale i obećanja od kojih smo se svi skupa umorili, došlo je vrijeme da se Dan sjećanja obilježi u velikom dostojanstvu i na posve drugi, primjereniji, bolji i kvalitetniji način.
Primjerice, neka se nakon odavanja počasti poginulima ispred spomen-obilježja masovne grobnice i pred Središnjim križem na škabrnjskom groblju čuje pjesma koju je napisalo dijete poginulog hrvatskog branitelja, neka se čuju njegove boli zbog gubitka oca, neka se čuje priča zarobljenih mladića, neka se istakne važnost svih majki koje su podnijele patnju života u samoći odgajajući djecu - upozorava i predlaže, u ime mnogih istomišljenika, mr. Maja Rogić.

Ona u pismu načelniku dodaje da bi umjesto političkih govora i riječi samohvale dovoljno bilo pročitati i poslušati hrvatsku domoljubnu skladbu, recital ili riječ iz Biblije, te nakon toga prisustvovati svetoj misi.

lada kalmeta

Načelnik Škara: Oni radije sjede u kafiću nego da polažu vijence

Nisam vidio pismo Maje Rogić, ali me i ne zanima, jer su nju drugi instruirali da to napiše, no ima loše savjetnike. Ja nemam dlake na jeziku i reći ću vam da i ona i njezina rodbina u Škabrnji više sjede u kafiću nego što prisustvuju polaganju vijenaca.

I potpuno je netočno da sve manje ljudi dolazi u Škabrnju na godišnjicu, ove godine bit će ih četiri tisuće, barem duplo više nego lani - bila je prva reakcija načelnika Škabrnje Luke Škare na naš upit.

Škara je naglasio da su “na zadnjem polaganju vijenaca u Škabrnji sudjelovale samo dvije udovice”, a sada se potpisuju ispod pisma, što je licemjerno.

- Politike nikada nije ni bilo na obilježavanju škabrnjske tragedije - istaknuo je Škara koji je potvrdio da ove godine u Škabrnju 18. studenog dolaze i predsjednik RH Ivo Josipović i predsjednica Vlade Jadranka Kosor. - Doći će avionom odmah nakon Vukovara.

Njima je stalo. Ali program je prekrasan, cjelovit, ima i dječjih recitala, imamo i golubove, 86 ih je, bit će pušteni baš kada se budu polagali vijenci - zaključio je Škara, koji je za načelnika izabran kao nezavisni kandidat.
www.slobodnadalmacija.hr

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura