Skok za žrtve herojske Škabrnje


Skok za žrtve herojske ŠkabrnjeZadranin Petar Butić u povodu Dana sjećanja na škabrnjske žrtve u Domovinskom ratu već tradicionalno skače s legendarne 10-metarske skakaonice na Kolovarama. Iako je temperatura mora bila tek 16,5 stupnjeva Celzijevih, to nije omelo ovog vitalnog 71-godišnjaka.

- U jubilarnoj 20-godišnjici najtužnijeg dana u povijesti herojske Škabrnje ovo je tek moj mali, simbolični naklon sjenama vojnih i civilnih žrtava Škabrnje, govori nam Petar čiji je skok privukao brojne znatiželjnike.

Prije 20 godina pripadnici JNA i srpskih paravojnih formacija ubili su i masakrirali 31 nedužnog civila te 13 pripadnika HV-a, a ukupno je Škabrnja u Domovinskom ratu imala 55 civilnih te 25 vojnih žrtava, dok je šest Škabrnjana poginulo nakon Domovinskog rata od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava. Tijekom višegodišnje okupacije u Škabrnji je još bilo deset poginulih branitelja i dvoje civila iz drugih mjesta.

- Kobni 18. studenog 1991. godine ostat će vječno zapamćen u hrvatskoj povijesti. Tog dana je pao herojski grad Vukovar, a suvremene horde barbara počinile su nezapamćen masakr u Škabrnji. Moj skok u more je i skok za hrabre hrvatske branitelje, navodi Petar Butić za kojeg sezona skakanja sa skakaonice na Kolovarama, kupanja i plivanja nikad ne prestaje.

Još od davne 1963. godine tijekom cijele zime prepliva oko kilometar te skoči sa skakaonice. U slovenskom Kranju 1958. godine bio je treći na prvenstvu tadašnje države u skokovima u vodu. Dugogodišnji je sportski radnik, poglavito u nogometu dok je još uvijek član Uprave kluba za skokove u vodu Zadar. Radni vijek je završio u Elekromehaniki-Sklad.

- Plivat ću i skakati na Kolovarima sve dok me zdravlje služi, poručuje vitalni Pero, legenda s Kolovara koji svojim skokom poručuje da se herojska Škabrnja i herojski Vukovar nikad ne smiju zaboraviti.
http://www.zadarskilist.hr/clanci/15112011/skok-za-zrtve-herojske-skabrnje
Pogledajte fotogaleriju:

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura