Obilježavanje 20. obljetnice zločina u Škabrnji


Obilježavanje 20. obljetnice zločina u Škabrnji (fotoarhiv)ZADAR, 16. studenog 2011. (Hina) - Škabrnja se prekosutra sjeća svojih žrtava, pogubljenih i poginulih mještana i branitelja u velikosrpskoj agresiji koja je na to ravnokotarsko selo počela prije 20 godina u rano jutro u ponedjeljak, 18. studenoga 1991.

Škabrnjani se s tugom sjećaju jutra kad su pripadnici okupatorske JNA i srpskih paravojnih postrojba, potpomognuti zrakoplovstvom, tenkovskim jedinicama i pješaštvom tzv. kninskoga korpusa pod zapovjedništvom Ratka Mladića, slomili otpor slabo naoružanih hrvatskih branitelja. Dok je trajao topnički napad, Škabrnju su napali tenkovi i oklopna vozila iz dvaju smjerova: Biljana i Zemunika Gornjeg. Nakon topničkog napada postrojbe JNA i srpske paravojne postrojbe ušle su u selo uništavajući kuće, gospodarske objekte, crkvu. Žene, djeca i starci ubijani su dok su izlazili iz skloništa iz neposredne blizine hitcima iz vatrenog oružja, tupim predmetima, udarcima po glavi i hladnim oružjem.

Prvi dan srpske okupacije ubijena su 43 škabrnjska civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idući dana. Tijekom višegodišnje okupacije sve do oslobođenja u "Oluji" 1995. broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava. U Škabrnji nema nijedne obitelji u kojoj netko od najmilijih nije stradao.

Obilježavanje 20. godišnjice stradanja Škabrnje počinje večeras u OŠ "Vladimira Nazora"

prigodnim skupom pod nazivom "Zajedno kroz sjećanja" na kojem će sudjelovati predsjednik zadarske HVIDRA-e i vukovarski branitelj Ivica Arbanas i zapovjednik Samostalnog bataljuna Škabrnja Marko Miljanić. Nakon skupa bit će otvorena izložbe instalacija Zlatka Franića "Svitlo hrvatskog križa". Sutra će u toj školi biti predstavljena zbirka domoljubne poezije "Zajedno kroz sjećanja“ mlade škabrnjske pjesnikinje Katarine Pavičić.

Na sam dan tragedije, u petak, 18. studenoga, u 11 sati u crkvi Blažene Djevice Marije bit će služena misa zadušnica, a u kripti crkve prikazan film "Dom zauvijek". Na spomeniku na mjestu masovne grobnice bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće, a središnja komemorativna svečanost na Trgu dr. Franje Tuđmana u Škabrnji održat će se u 14,30 sati. Osim lokalnih na komemoraciji će biti i državni dužnosnici.

U subotu, 19 studenog članovi 23 braniteljske udruge će u znak sjećanja na poginule hodati od Benkovca do Škabrnje, te će u Nadinu mjestu kraj Škabrnje na spomen obilježju, položiti vijence, a u nedjelju će se u škabrnjskoj crkvi održati koncert pod nazivom "Bogu i Domovini".

Zadarsko Županijsko državno odvjetništvo 1995. podignulo je optužnicu na temelju koje je do danas pravomoćno osuđeno 17 počinitelja zločina u Škabrnji, većina na zatvorske kazne od po 20 godina, dvojica na 10 godina, a među njima samo jedna nije osuđena u odsutnosti - Zorana Banić - osuđena na šest godina. Banić, medicinska sestra iz Zemunika Gornjeg, u odsutnosti osuđena na 20 godina zatvora, uhićena je u Švicarskoj 2001. te izručena Hrvatskoj. Na prvom suđenju bila je osuđena na 13 godina zatvora, na ponovljenu na 10, a Vrhovni sud smanjio joj je kaznu na šest godina koju je i izdržala.

Na zadarskom županijskom sudu u obnovljenu postupku sudi se Renatu Petrovu koji je također u odsutnosti bio osuđen na 20 godina. Hrvat podrijetlom s otoka Ugljana, živio je u Benkovcu i tijekom rata odjenuo je odoru Martićeve milicije. Petrov je proljetos uhićen u Dueseldorfu te je iskoristio pravo na obnovu postupka .

Zbog zločina u Škabrnji vođeno je više kaznenih postupaka pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu. Milan Babić, kao predsjednik tzv. srpske krajinske oblasti, bio je osuđen na 11 godina zatvora. Milan Martić, načelnik kninske milicije, sekretar unutarnjih poslova i ministar obrane i unutarnjih poslova tzv. srpske krajinske oblasti te predsjednik te samozvane tvorevine izdržava kaznu od 35 godina.

Hina

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura