ŠKABRNJA ČEKA PRAVDU Za zločine u županiji sudili samo „sitnim ribama“


ŠKABRNJA ČEKA PRAVDU Za zločine u županiji sudili samo „sitnim ribama“Međunarodni sud za ratne zločine koji su počinjeni za vrijeme Domovinskog rata na prostoru bivše Jugoslavije u Haagu s radom prestaje 2014. godine, a iako je većini optuženih donesena presuda još su u bijegu dvojica srpskih zapovjednika, Ratko Mladić, bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba i Goran Hadžić, bivši vođa pobunjenih hrvatskih Srba.
I dok smo posljednjih dana svjedoci sramotnih presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, kao i izjava da je vojno-redarstvena akcija bila zločinački pothvat, istovremeno Srbi koji su privedeni u Haag, a optuženi su za ratne zločine protiv Hrvata i Bošnjaka dobivaju sramotno male zatvorske kazne za pokolje i ubijanje civila, razaranja, uništavanja i prekomjernog granatiranja hrvatskih gradova i sela. Neki, međutim, za isto još uvijek nisu odgovarali. Ovdje se pritom misli na masakr u Škabrnji za koji nitko niti gotovo 20 godina od stravičnog događaja nije procesuiran.

Kazne od 20 godina

Na Haškom sudu, kako smo nažalost imali prilike vidjeti, pravda se ne dijeli pravedno. Međutim, dosta je pripadnika srpskih paravojnih snaga i vojske JNA optuženo za ratne zločine u Hrvatskoj, a samo se na Županijskom sudu u Zadru vodilo čak 109 ovakvih slučajeva.
Za ratne zločine na području Zadarske županije u odsutnosti ili ne osuđeno je dakle, 109 pripadnika neprijateljske vojske što u Zadru ili u Hagu na ukupnu kaznu zatvora od 1.356 godina zatvora.
Od toga je najviše bilo kazni većih od 10 godina.
No, krenimo redom. Na Županijskom sudu u Zadru zbog ratnih zločina počinjenih za vrijeme Domovinskog rata na području Zadarske županije na 20 godina osuđeni su Nebojša Baljak, Zorana Banić, Iso Bjelanović, Milenko i Špiro Bjelanović. Na istu kaznu osuđeni su i Ilija Branković, Svemir Crnobrnja, Spasoja Čojić, Mirko Drača, Boško Dražić, Nikola Gagić, Mile Gak, Nikola Germanac, Desimir Ivaneža, Stevo Ivanišević, Željko Knežević, Đuro Kosović, Marko Lacmanović, Vojin i Zoran Lakić, Željko Ležaja, Stevo Macakanja, Miroslav Mlinar, Jovan Ogar, Goran Opačić, Momčilo Perišić, Renato petrov, Srđan Potkonjak, Potpara Milić, Marinko Pozder, Nada Pupovac, Petar, Rajko i Zoran Radmanović, Edita Rađen-Potkonjak, Bogdan, Drago i Neven Repaja i Stojan Vučković.

Slučaj Zorane Banić već je mnogima poznat. Poznata po zločinima počinjenim nad 43 civila 18. studenog 1991. godine u Škabrnji u prvom suđenju kada joj se sudilo joj u odsustvu, te je osuđena na kaznu zatvora od 20 godina 1995. godine. Šest godina kasnije uhićena je u Švicarskoj, a kada je izručena Hrvatskoj na ponovljenom je suđenju dobila kaznu od 13 godina zatvora. Nakon što je ovu presudu koju je donijela zadarska sutkinja Enka Moković ukinuo Vrhovni sud, započelo je novo suđenje nakon čega je dobila kaznu od 10 godina. Nakon odslužene kazne od šest godina, Banić je puštena na slobodu.

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, još uvijek u Australiji čeka izručenje u Hrvatsku. Njega se naime, sumnjiči odgovornim da je 1991. godine mučio, zlostavljao i ubijao civile i hrvatske vojnike na kninskoj tvrđavi i 1993. godine u Bruškoj pokraj Benkovca. Iako je prvotno odbijen zahtjev Hrvatske za njegovim izručenjem, a on je nakon uhićenja u Australiji pušten na slobodi, trenutno se nalazi u pritvoru gdje čeka izručenje.

Još je jedan osumnjičenik za ratne zločine na području Zadarske županije pušten na slobodu, a riječ je o Ernestu Rađenu kojeg se sumnjičilo da je kao zapovjednik vojne policije 18. studenog 1991. bio odgovoran za egzekuciju 41 civila u Škabrnji. U pritvoru u Zadru je bio godinu i pol dana, a nakon što tijekom suđenja nitko od svjedoka nije potvrdio da je Rađen sudjelovao u zločinima u Škabrnji tog kobnog dana, protiv njega su zbog nedostatka dokaza odbačene optužbe, te je pušten na slobodu.
Da procesuiranje ratnih zločinaca koji su za vrijeme rata bili pripadnici srpskih paravojnih snaga nije gotov, potvrdio je to i slučaj nedavno uhićenog Renata Petrova. Naime, on je kao i Banić u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora. Prije mjesec dana uhićen je u Njemačkoj odakle će biti izručen Hrvatskoj na odsluženje kazne. Petrov je bio pripadnik srpske paravojske, a krivim je proglašen zbog masakra i ubojstva civila u Škabrnji.

Martiću 35 godina zatvora

Prema nekim podacima za vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj su se dogodila 703 ratna zločina, od čega su u nešto više od 300 slučajeva napravljene tek predistrage. Kako smo već istaknuli, za zločin nad civilima u Škabrnji kaznu je, i to ne u cijelosti, odslužila samo Zorana Banić, a nedavno je uhićen Petrov. Škabrnjani su ogorčeni jer kako tvrde, ovim se uhićenjima ljudima samo mažu oči, dok glavni krivci odgovorni za pokolj 85 mještana i danas su slobodni. Da paradoks bude veći, vrijeme prolazi, a jaz boli i dan danas je prisutan u Škabrnji.
Istovremeno, za pokolj 19 civila u Nadinu 19. studenog 1991. godine još uvijek nitko nije odgovarao.
Za navedene zločine Sud u Hagu djelomično je optužio bivšeg srpskog predsjednika Slobodana Miloševića, Milana Martića i Milana Babića.
Milan Babić, haški osuđenik koji je svjedočio protiv Milana Martića i priznao zločin bio je bivši premijer i predsjednik Republike Srpske krajine, a osuđen je na zatvorsku kaznu od 13 godina. Nedugo nakon izricanja presude objesio se u zatvorskoj ćeliji.
Milan Martić bio je načelnik policije u Kninu i predsjednik i ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Krajine. Suđenje mu je započelo 2005. godine, a optužen je u 19 točaka za kojeg ga je teretila optužnica, između ostalog za zapovijed, poticanje, progon, ubojstva, mučenja, pljačku i razaranja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Iako je tužiteljstvo za njega tražilo doživotni zatvor, osuđen je na 35 godina.
Početkom svibnja očekuje se i izricanje presude Vojislavu Šešelju kojega se tereti da je kao sudionik zločinačkog pothvata pokušao uspostaviti srpsku državu na dijelu hrvatskog i bosanskog teritorija. Bio je jedan od gorljivih zagovornika ideje stvaranja Velike Srbije.
Ovo su samo neki od procesuiranih zločinaca, do ostalih je svakim danom sve teže i teže doći, dok su pojedini još uvijek u bijegu.
Godine prolaze, ratne strahote se neće i ne mogu zaboraviti, a istovremeno pojedini zločinci možda nikada neće biti privedeni licu pravde i možda nikada neće odgovarati za strahote koje su počinili.
www.voxportal.hr

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura