20. GODIŠNJICA STRADANJA ŠKABRNJE Poletjet će 98 golubova u znak sjećanja na žrtve


20. GODIŠNJICA STRADANJA ŠKABRNJE Poletjet će 98 golubova u znak sjećanja na žrtve Obilježavanje 20. godišnjice stradanja Škabrnje trajat će pet dana. U srijedu, 16. studenog, u osnovnoj se školi u Škabrnji u 17 sati održao skup o Vukovaru i Škabrnji u Domovinskom ratu “Zajedno kroz sjećanja”, koji je vodio predsjednik zadarske Hvidre Ivica Arbanas i prvi zapovjednik Samostalnog bataljuna Škabrnja Marko Miljanić. Otvorena je i izložba “Svitlo hrvatskog križa” autora Zlatka Franića.
Četvrtak je nazvan “Dan uoči sjećanja” i počinje križnim putem i okupljanjem na Marinovcu u 15 sati. Nakon mise i molitve, u školi će u 18 sati biti predstavljena zbirka poezije Katarine Pavičić.

U petak, 18. studenog, obilježavanje 20. godišnjice stradanja Škabrnje počet će u 11 sati misom, a u 12.30 će u kripti crkve biti prikazan film “Dom zauvijek”.

Protokol s političarima

Protokol u kojemu sudjeluju političari, koji će se na Trgu Franje Tuđmana obratiti mještanima Škabrnje, počet će u 14 sati polaganjem vijenaca na spomen-obilježju masovne grobnice, a nakon pola sata na trgu će početi središnja komemorativna svečanost.

Nazočnima će se, među ostalima, obratiti predsjednik RH Ivo Josipović i predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

− Predsjednik, premijerka, ministri, izaslanici Sabora, čelnici Grada, Županije i svi ostali potom će krenuti do središnjega križa i položiti vijence. Djeca poginulih branitelja simbolično će pustiti 98 golubova, koliko je imena žrtava uklesano na našem spomen-obilježju − rekao je načelnik Škabrnje Luka Škara.

Dan stradanja posebno će se obilježiti i u subotu, 19. studenog, kad će članovi 23 braniteljske udruge hodati od Benkovca do Škabrnje.

Zajednička hodnja u velikoj povorci počinje u osam sati, prema Nadinu, gdje se dolazak sudionika u vojnim odorama i sa zastavama očekuje oko 11 sati. Kod spomenika u Nadinu položit će se vijenci i zapaliti svijeće za poginule hrvatske branitelje i civile, te će se hodnja prema Škabrnji nastaviti u 11.30 sati.

Dolazak u Škabrnju predviđen je u 13 sati, gdje će biti priređen doček. U nedjelju će se u crkvi u Škabrnji održati poseban koncert, nazvan glazbeno-duhovni događaj “Bogu i domovini”, uz tenora Ivu Gamulina, mezzosopranisticu Aidu Vidović-Krilanović, pjevačicu Maju Blagdan i splitsku klapu “Praska”.

Lada Kalmeta, foto: arhiv cropix

Otkrivanje murala u Zadru

“Mimohod svjetlosti i sjećanja” održat će se u Zadru 18. studenog, kada će, nakon okupljanja u školi “Stanovi” u 17.30, krenuti mimohod s upaljenim lampionima. Program klapske pjesme i drugih izvođača održat će se u školi “Zadarski otoci” u 18 sati, a završit će postavljanjem svijeća duž cijele

Dvogodišnja Katarina

Veliku pažnju privukla je najavljena promocija prve zbirke poezije Katarine Pavičić “Zajedno kroz sjećanja”. Katarina je imala nepune dvije godine kad je preživjela masakr u Škabrnji 18. studenog 1991., kada su joj ubijeni otac, baka, te oba djeda i pradjeda.

Ona je, s majkom i sestrom, bila otjerana iz svojeg doma i zarobljena. O zbirci će govoriti književnici, zapjevat će klapa, te će biti pročitano više Katarininih pjesama.
www.slobodnadalmacija.hr

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura