Na Narodnom trgu 86 svijeća za žrtve Škabrnje


Na Narodnom trgu 86 svijeća za žrtve ŠkabrnjeCilj ovog projekta je da svijeće koje će se paliti pošalju jednu konkretnu poruku zajedništva građanima Hrvatske, poručio je Stanko Panić, naglasivši da će danas na Narodnom trgu građani imati priliku zapaliti 86 svijeća, po jednu za svaku žrtvu Škabrnje
Drugu godinu zaredom Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije pridružila se akciji Udruge osoba s invaliditetom "Prijatelj" iz Metkovića pod nazivom "Moje svjetlo za moj Vukovar i moju Škabrnju".
1.700 svijeća

Kako je istaknuto na jučerašnjoj konferenciji za novinare u zadarskoj Udruzi, Udruga "Prijatelj" je u proteklih šest godina organizirala izradu i distribuciju svijeća izrađenih u radionici koja zapošljava osobe s invaliditetom, a ova se akcija do danas proširila na još pet županija.

- Prije 20 godina 18. studenog pao je junački grad Vukovar, a u našoj neposrednoj blizini u Škabrnji, na isti je dan izvršen brutalni masovni zločin nad nevinim žrtvama. U obrani Škabrnje poginulo je 80 osoba, među kojima je bilo 55 civila i 25 branitelja. Nakon rata od mina je stradalo još šestero mještana Škabrnje, podsjetio je Mile Bašić, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije, najavivši akciju paljenja svijeća koja će se danas upriličiti u dvorištima zadarskih škola i na Narodnom trgu s početkom u 17 sati.

Kako je napomenuo Stanko Panić, dopredsjednik zadarske Udruge, svaki od 30-ak gradova, koliko ih sudjeluje u akciji Udruge iz Metkovića, dobio je 1.700 svijeća, koliko je na današnji dan 1991. godine u Vukovaru poginulo hrvatskih branitelja i civila.
Kap za slap

- Organizaciju cijelog projekta i ove godine financiralo je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Akciji se odazvalo desetak zadarskih škola, koje će u svojim dvorištima zapaliti svijeće koje su kod nas preuzeli, kazao je Panić, naglasivši da akcija ima i humanitarni karakter te da, kao i prošle godine, svi učenici i nastavnici akciju mogu oplemeniti i svojim slobodnim donacijama, odnosno uplatom na žiro-račun Zaklade "Kap za slap", Split na broj: 2340009-1110312616, a sva sredstva prikupljena na ovaj način dodijelit će se potrebitima u Vukovaru i Škabrnji.

- Cilj ovog projekta je da svijeće koje će se paliti pošalju jednu konkretnu poruku zajedništva građanima Hrvatske te pokažu da samo jedno malo upaljeno svjetlo može proizvesti plamen ljubavi za sve one koji su ostavili svoje živote da bi nama danas bilo bolje, za Škabrnju i Vukovar, koji su dali sebe za slobodu Hrvatske, za svako dijete kojem je ukradeno djetinjstvo i za svaku majku koja je izgubila svoje najmilije, za jedno veliko hvala herojskim sredinama, poručio je Panić, naglasivši da će uz po stotinjak svijeća koje će svaka škola danas između 17 do 19 sati zapaliti u svojim dvorištima, istovremeno na Narodnom trgu građani imati priliku zapaliti 86 svijeća, po jednu za svaku žrtvu Škabrnje.

SVIJEĆE U FOŠI

Učenici Pomorske škole Zadar uključit će se u obilježavanje spomen dana za Vukovar i Škabrnju. Zapalit će svijeće na Kopnenim vratima i bedemu u Foši u petak, 18. studenog u 18 sati.
www.zadarskilist.hr

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura