20 lampiona za 20 godina


20 lampiona za 20 godinaUčenici Osnovne škole Bartula Kašića u Zadru sinoć su prigodno obilježili Dan sjećanja na Škabrnju i Vukovar zapalivši 20 lampiona za 20 godina koliko je proteklo od Domovinskog rata. Manifestacija je to koja se u ovoj osnovnoj školi obilježava već tri godine, a popraćena je bogatim programom. Ove godine manifestacija je nosila naziv "I u ratu i u miru", a osim paljenja lampiona održano je prigodno predavanje u kojem su učenicima iz prve ruke o ratu i ratnim vremenima govorili zadarski književnik Tomislav Marijan Bilosnić i bivši profesor škole te natporučnik Hrvatske vojske Zoran Veselinović. Organizator manifestacije, profesor povijesti i geografije Dinko Marin istaknuo je kako mu je osobito zadovoljstvo jer ovaj događaj prerasta u tradiciju.

- Ne smijemo zaboraviti svoj Domovinski rat i upravo tome služe ove večeri sjećanja. Raduje me što su one prešle u tradiciju i izišle izvan okvira škole u širu kulturnu zajednicu i što su ovaj običaj preuzele i druge zadarske škole. Osim što komemoriramo za žrtve Domovinskog rata događaje nam osobno svjedoče i oni koji su u njemu osobno sudjelovali, a ove godine poseban naglasak je i na ulozi svih onih zanimanja koje ne vezujemo uz rat, ali koji su dali svoj doprinos kao što su i umjetnici i profesori, kazao je Marin, koji je nedavno s učenicima osmih razreda posjetio Škabrnju gdje su na mjestu masovne grobnice položili vijence i zapalili svijeće za sve stradale.

Marin je pozvao sve okupljene da danas na prozore postave svijeće kako bi odali žrtvu svim stradalima u Vukovaru i Škabrnji.

U prigodnom programu posebno su se istaknuli učenici koji su vodili program te čitali dirljive izvatke iz sjećanja djece pisane za vrijeme rata.

- Plamen 20 svijeća znak je dubokog poštovanja prema žrtvama, njihovim obiteljima koje još uvijek pate za svojim najmilijima i svim herojima Domovinskog rata, rekla je jedna od učenica, pozvavši okupljene na minutu šutnje.
www.zadarskilist.hr

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura