Škabrnja se prisjeća svojih žrtava


Škabrnja se prisjeća svojih žrtavaU Škabrnji su na prvi prvi dan srpske okupacije ubijena 43 civila i 15 branitelja. Do oslobođenja se broj žrtva poveća na 86. Komemorativna svečanost povodom 20. obljetnice održat će se na Trgu dr. Franje Tuđmana.
Građani se prisjećaju stradanja mještana i branitelja Škabrnje.

Središnja komemorativna svečanost u povodu 20. obljetnice stradanja mještana i branitelja Škabrnje održat će se na Trgu dr. Franje Tuđmana.

Predsjednik Republike Ivo Josipović zbog vremenskih uvjeta neće moći nazočiti obilježavanju 20. obljetnice stradanja Škabrnje iako je ranije bilo najavljeno, priopćeno je iz Ureda Predsjednika.

Izaslanik Predsjednika Republike bit će zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general pukovnik Slavko Barić koji će položiti vijenac na Spomen obilježju za poginule u Domovinsku ratu i obratiti se u ime Predsjednika Republike na središnjoj komemorativnoj svečanosti u Škabrnji.

Nakon komemoracije, ispred župne crkve započinje hod u Koloni sjećanja do groblja sv. Luke u Škabrnji, gdje će kod Središnjeg križa brojna izaslanstva i udruge položiti cvijeće i zapaliti svijeće.

Prvi dan srpske okupacije 18. studenog 1991. godine ubijena su 43 škabrnjska civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana.

Tijekom višegodišnje okupacije sve do oslobođenja u "Oluji" 1995. broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86.

Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava. U Škabrnji nema nijedne obitelji u kojoj netko od najmilijih nije stradao.
Autor: E.M./HINA
www.rtl.hr

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura