Misom zadušnicom počelo obilježavanje stradanja Škabrnje


Misom zadušnicom počelo obilježavanje stradanja Škabrnje»Na današnji dan prije 20 godina dogodio se tužan dan stradanja, kada je tzv. JNA okupirala jedan grad i jedno selo - Vukovar i Škabrnju, a ta dva mjesta postala su simbol stradanja cijele Hrvatske i ujedno utjelovljuju riječi Lijepe naše. Okupator je stravičnim zločinima pokušao utažiti našu čežnju za slobodom, ali unatoč velikim žrtvama nije uspio«, poručio je u svojoj propovjedi nadbiskup Puljić
ŠKABRNJA - Misom zadušnicom za sve poginule branitelje koju je predvodio nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije počelo je obilježavanje 20. obljetnice stradanja Škabrnje.

»Na današnji dan prije 20 godina dogodio se tužan dan stradanja, kada je tzv. JNA okupirala jedan grad i jedno selo - Vukovar i Škabrnju, a ta dva mjesta postala su simbol stradanja cijele Hrvatske i ujedno utjelovljuju riječi Lijepe naše. Okupator je stravičnim zločinima pokušao utažiti našu čežnju za slobodom, ali unatoč velikim žrtvama nije uspio«, poručio je u svojoj propovjedi nadbiskup Puljić.

Obilježavanje je nastavljeno prikazivanjem BBC dokumentarnog filma »Dom zauvijek« koji sadrži svjedočanstva ljudi stradalih u Domovinskom ratu iz Vukovara, Škabrnje, Zadra, Dubrovnika i drugih gradova te polaganjem vijenaca na spomen obilježju masovne grobnice. Središnja komemorativna svečanost održat će se u 14,30 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana, a očekuje se nazočnost predsjednik RH Ive Josipovića te predstavnika Vlade i Sabora.

Prvi dan srpske okupacije 18. studenog 1991. godine ubijena su 43 škabrnjska civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana. Tijekom višegodišnje okupacije sve do oslobođenja u »Oluji« 1995. broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava. U Škabrnji nema nijedne obitelji u kojoj netko od najmilijih nije stradao. [Hina]
www.vjesnik.hr

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura