Od Trnja do Mati slobode (FOTO)


Od Trnja do Mati slobode Večer poslije paljenja svijeća u Ulici grada Vukovara uz svečano postrojavanje hrvatskih branitelja, vojske i policije, Klub veterana 148. brigade HV iz Trnja upriličio je posebnu molitvenu večer u Crkvi Mati slobode na Jarunu. Tragedija Vukovara prije 20 godina tako se nastavila obilježavati molitvom krunice, svetom misom i prigodnim koncertom umjetnika. Mati slobode bila je puna molitelja za mir iz svih dijelova grada.

Projekt, autorice Lejdi Oreb, nastavak je njezinog doprinosa i svjedeočanja vjere. Pokrenut je najprije za Dan neovisnosti, u Kninu, s branitelja okupljenima oko Braniterljskog portala. Nazvala ga je BOGU i DOMOVINI, a sa sastoji se od: KRUNICE POBJEDE s posebnim nagovorima, a mole ju branitelji i posebni gosti, SVETE MISE na čast DOMOVINI i DUHOVNO-GLAZBENOG DOGAĐANJA
Tako je i pozvana Kršćansko-humanitarne udruge „Marijina dječica“ iz Svete Klare i njezina predsjednica Dijana Anđelica Bauman, koji skromno rade i zajedno su s Lejdi Oreb u molitvenoj zajednici Maranatha.

Svetu misu je potom predvodio pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško u koncelebraciji sa župnikom don Ante Vasiljom i svećenicima koji su se pridružili iz okolnih župa. Biskup je svoju propovijed posvetio hrvatskom Jobu. Domovina je obranjena čudom nesebičnosti, rekao je biskup, te podsjetio kako je to ponovno bio razlog radosti potvrđujući biblijsku riječ "Oni koji siju u suzama, žanju u pjesmi" i zaključio riječima o poruci hrvatskih žrtava: „Nemoj plakati, ako me voliš. Ne plači, zbog moga odlaska; zahvaćen sam Božjom sjajem i bezgraničnom ljepotom. U usporedbi s tim, sva prošlost djeluje neznatno. Ostali su mi osjećaji prema tebi, nježnost kakvu nisi upoznao. Vidjeli smo se i zavoljeli u vremenu, ali sve je bilo prolazno i ograničeno. U svojim bitkama, okreni se prema ovomu predivnom domu u kojemu ne postoji smrt i gdje ćemo se naći skupa… na neiscrpnome vrelu radosti i ljubavi. Ako me voliš, nemoj plakati.“ Braćo i sestre, mi znamo da naš Izbavitelj živi.

A iza biskupovih leđa reljef Izbavitelja s kenotafom koji čuva od povijesnog zaborava spomen na svakog branitelja poginulog u obrambenom domovinskom ratu. U kenotaf je uklesano 15392 imena palih branitelja. Među njima i imena sinova Vukovara.

Poslije mise uslijedio je koncert . Sudjelovali su Mješoviti pjevački zbor župe Duha Svetoga i crkve Seta Mati slobode s orguljašicom Anitom Kaić, zatim Tamburaški orkestar KUD-a „Gaj“ s dirigentom Krešimirom Račićem, klapa Levanda, tenor Ivo Gamulin, mezzosopranistica Aida Vidović Krilanović, pjevačica Maja Blagdan, korepetitor Milo Krilanović, orguljaš Josip Magdić te glumci Joško Ševo, Ivana Buljan Legati i Silvio Vuvks..

Svečani program uz organizatore Kluba veterana 148. brigade HV-a iz Trnja i podršku župnika Antu Vasilja, s radošću je pratio i biskup Ivan Šaško. U ugodnim i svečanim trenucima s moliteljima, vjernicima i izvođačima cijelo su vrijeme bili i pripadnici 1. gardijske počasne bojne u svojim svečanim povijesnim odorama. Vidjeti ih po drugi puta u dva dana, bilo je uistinu radost i zadovoljstvo, koja nam je posljednjih desetak godina zlonamjerno uskraćivana. Obostranu radost ni sami pripadnici 1. gardijske bojne nisu krili pri zajedničkom slikanju s organizatorima poslije uspješnog koncerta. Na kraju se za događaje slave i ponosa posebno treba zahvaliti Klubu veterana 148. brigade HV-a koji su i ovu molitvenu večer s voditeljicom Lejdi Oreb osmislili i sproveli u svim detaljima u djelo. A posebno vrijednom i upornom dvojcu – Dragi Tomašiću i Milanu Zanoški. Hvala Vam gospodo branitelji!

Na nedjelju KRISTA KRALJA, slijedio je događaj u Škabrnji, a očekuje ih i Vukovar, Ludbreg i svi u domovini i izvan granica, jer za Domovinu treba stalno i budno moliti i raditi.

Tekst i slike Damir Borovčak i Stanislav Bravar

Pogledajte fotogaleriju:

 

 

 

 

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura