General Stipetić: Lažne branitelje treba kazniti!


General Stipetić: Lažne branitelje treba kazniti!Nakon što je novi ministar branitelja Predrag Fred Matić najavio da će lažni branitelji morati vratiti nezakonito stečena prava, uključujući mirovine, stanove i dionice, i to s kamatama, podigla se prava bura u javnosti. Posebice među braniteljima.

No, dok je, primjerice, bivši ministar Tomislav Ivić svom nasljedniku zaprijetio tužbom jer bi se o njegovom ratnom putu moglo "raspravljati na ulici", general Petar Stipetić smatra da bi objava Registra bila poštena.

Neće imati novac za vratiti?

"Takav bi potez bio najpošteniji prema istinskim braniteljima, ali bojim se da oni koji su godinama primali nezaslužene mirovine taj novac neće imati odakle vratiti. No, ako im se i oduzme korištenje tog prava, i to je već pozitivan pomak", smatra Stipetić ističući kako su se lažni branitelji pojavili zbog lošeg sustava ministarstava obrane i policije.

"Tih godina svatko je mogao svakome potpisati nekakvu povlasticu, dijelilo se šakom i kapom. Najveća pogreška koju je ovo društvo napravilo bila je ta što su se mladi, radno sposobni ljudi iz rata slali u mirovinu, ali bila je to državna politika. Branitelji nisu išli u rat radi privilegija, nego iz osjećaja domoljublja ili obveze", kazao je Stipetić za Večernji list.

Kazniti i one koji su im to omogućili

Branko Borković, zapovjednik obrane Vukovara, smatra da kažnjeni trebaju biti svi koji su odgovorni za pojavu lažnih branitelja.

"Suglasan sam da svi lažni branitelji koji su se okoristili mirovinama koje im ne pripadaju budu kažnjeni, ali sam isto tako da se kazni i one koji su im to omogućili", poručuje Mladi Jastreb. Sa sankcijama za lažne branitelje slaže se i predsjednik Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Tom Kačinari.

"Oni koji su uzimali ono što im nije pripadalo trebaju biti identificirani i kažnjeni. I osobno sam takve, anonimne dojave koje sam zaprimao odmah prosljeđivao Ministarstvu branitelja, a oni su ih slali pravosudnim tijelima", kaže Kačinari ujedno pozivajući da objava Registra ne preraste u hajku. Novi ministar za svoje poteze podršku ima i kod tajnika udruge Zavjet Ratka Dragovića Kleka. No, on ističe kako se Registar treba objaviti "jako pažljivo" kako se ne bi ugrozila sigurnost branitelja.

Danas.hr

 

 

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura