Ministar Predrag Matić: Objavio bih ja i registar partizana


Ministar Predrag Matić: Objavio bih ja i registar partizana“Objavio bih ja i registar članova NOB-a, ali pod jednakim uvjetima kao i Registar hrvatskih branitelja”, rekao je ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić Fred odgovarajući na upit o zahtjevu koji je novome ministru branitelja uputio Mladen Pavković, predsjednik Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata “Podravke”.
Naime, u otvorenom pismu koje je Pavković uputio medijima stoji kako od ministra Matića, čije će Ministarstvo skrbiti i o članovima NOB-a, traži da se prije formiranja Uprave o skrbi za članove NOB-a, “objavi i njihov popis kako bi se vidjelo o kojem se broju ljudi radi, u kojim su partizanskim postrojbama i koliko dugo bili, što su radili i kakve su naknade primali do početka 90-ih godina”.

Pavković pojašnjava da bi zbog hajke koja se podigla oko objave Registra branitelja, trebalo objaviti i popis veterana Drugoga svjetskog rata i pita se zašto bi taj popis bio tajan, a popis hrvatskih branitelja – javan. Novom ministru je predložio i da objavi popis svih onih hrvatskih branitelja koji su od 1991. godine pa do danas sebi oduzeli život.

- Ja sam uvijek za pravdu, poštenje i jednakost. Ako ćemo objaviti Registar hrvatskih branitelja, onda ćemo objaviti i popis članova NOB-a - ponovio je Matić, dodavši kako to ipak smatra provokativnim pitanjem. Rekao je kako kao ministar nema ništa s partizanima, nego da će jedan odjel u Ministarstvu voditi brigu o isplati invalidnina invalidima Drugoga svjetskog rata.

Napomenuo je da se Uprava koja će skrbiti o članovima NOB-a tek ustrojava i da se on tek upoznaje s tom problematikom. Iako nije mogao reći o kojem se točno broju članova NOB-a o kojima će skrbiti njegova uprava radi.

Dodao je, međutim, da nije riječ o partizanskim mirovinama, nego o invalidninama i da se radi o broju od oko njih nekoliko tisuća koji primaju invalidnine u iznosima od 90 kuna do tri tisuće kuna. I dalje stoji pri tome da ima namjeru objaviti Registar hrvatskih branitelja, ali “kada se za to steknu zakonski uvjeti i ukoliko narod to traži”.

- Uvijek kažem da ja nudim sebe prvog na provjeru. Želim da hrvatski branitelji budu cvijet ove države i smatram da kada branitelji počiste ispred svog praga, onda imaju pravo čistiti i tuđe, odnosno tražiti što god hoće - rekao nam je Matić.

S. Dukić
www.slobodnadalmacija.hr

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura