Josipović: Domovina se nalazi pred izazovom da našoj djeci i unucima osiguramo dobar život (FOTO)


Josipović: Domovina se nalazi pred izazovom da našoj djeci i unucima osiguramo dobar životBoraviti na Ražovljevoj glavici, boraviti u herojskoj Škabrnji gdje su vaši prijatelji i sugrađani, rođaci, očevi i sinovi dali svoj život, je prigoda kada tuga prevladava nad svim drugim osjećajima, kazao je predsjednik Josipović
Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović jučer je na Ražovljevoj glavici ponad Škabrnje otkrio spomen ploču za budući veliki memorijalni centar svim škabrnjskim žrtvama u Domovinskom ratu. Prema projektu projektnog ureda Via-vactum d.o.o. direktora Tome Škare, memorijalni centar površine 500 metara kvadratnih koštat će 10 milijuna kuna.

- Boraviti na Ražovljevoj glavici, boraviti u herojskoj Škabrnji gdje su vaši prijatelji i sugrađani, rođaci, očevi i sinovi dali svoj život, je prigoda kada tuga prevladava nad svim drugim osjećajima. Na ovome mjestu, osim tuge moramo imati i druge osjećaje, prvenstveno osjećaje ponosa i zahvalnosti, rekao je predsjednik Josipović u obraćanju nazočnima na vrhu Ražovljeve glavice, na buri i hladnoći ispod nule.

- Siguran sam da će memorijalni centar uskoro biti gotov. Memorijalni centar imat će zadaću da nas svaki put kada dođemo ovamo podsjeti na ljubav branitelja prema domovini, nadahne snagom jer su njihova snaga, volja i ljubav prema domovini nešto što nas mora inspirirati. Da našoj djeci i unucima po uzoru na poginule branitelje omogućimo što bolju budućnost, govorio je Josipović istaknuvši kako se domovina nalazi pred izazovima gospodarskog oporavka, "pred izazovom da našoj djeci i unucima osiguramo dobar život, da osiguramo pravednu Hrvatsku".

Prigodnim slovom nazočnima su se obratili zadarski župan Stipe Zrilić, kontraadmiral Zdenko Simičić, dopredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, donačelnik Škabrnje Damir Gurlica i ratni zapovjednik Škabrnjskog bataljuna Marko Miljanić.

U Škabrnji su također bili zapovjednik Hrvatske ratne mornarice admiral Ante Urlić, brigadni general Mladen Fuzul, saborski zastupnik Božidar Kalmeta, zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić i drugi. U prigodnom programu sudjelovao je Orkestar HRM i kninski pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra. Obred blagoslova je predvodio župnik Škabrnje don Josip Lisica.

U sklopu obilježavanja 19. godišnjice VRA Maslenica, predsjednik Josipović je na Ražovljevoj glavici, na mjestu pogibije legendarnog zadarskog branitelja, zapovjednika Druge satnije Denisa Špike položio vijence i s obitelji zapalio svijeće. Predsjednik Josipović je u Škabrnji uručio i odlikovanja pripadnicima Otočnoga bataljuna, te se sastao s djecom poginulih branitelja.

Prethodno je bio i u ravnokotarskom selu Tinj gdje je, u nazočnosti ratnog zapovjednika Otočnog bataljuna Jarusi Joška Pulje na spomen-obilježju poginulog branitelja Miljenka Zorića, pripadnika Otočkog bataljuna poginulog 23. siječnja 1993. godine u akciji Maslenica, položio vijence.
ZABORAVLJENI HRVATSKI VITEZ DRAGAN GULAN

Na jučerašnji dan, 27. siječnja 1993., stotinjak metara dalje na jugozapadnom podnožju Ražovljeve glavice, gotovo u isto vrijeme kad je poginuo i Denis Špika, poginuo je i 32-godišnji Dragan Gulan iz Galovca, pripadnik 7. domobranske pukovnije. Hrvatski bojovnik vodio se kao nestali. Usprkos nekoliko puta provedenoj potrazi tek pet godina poslije pronađeni su njegovi posmrtni ostaci, sasvim slučajno ih je pronašao neki lovac. Osim obitelji hrvatskog viteza Dragana Gulana jučer, kao i svih godina do sada, nitko se drugi nije ni sjetio pokloniti sjeni junaka Domovinskog rata, a kamoli zapaliti svijeću na spomen obilježju u podnožju Ražovljeve glavice.
www.zadarskilist.hr

Pogledajte fotogaleriju:

 

 

 

 

 

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura