Okrugli stol "Objava registra hrvatskih branitelja"


Okrugli stol "Objava registra hrvatskih branitelja"ZAGREB, 15. veljače 2012. (Hina) - Ministar branitelja Predrag Matić istaknuo je danas kako je za njega tema o objavi registra hrvatskih branitelja završena i da više nema spornih elemenata te da treba razgovarati o načinu njegova objavljivanja, a bivši ministar branitelja Tomislav Ivić to je ocijenio skretanjem pozornosti javnosti s daleko većih problema u zemlji.

Nije tema treba li objaviti taj registar ili ne, nego kako to učiniti, rekao je ministar Matić na okruglome stolu "Objava registra hrvatskih branitelja", održanom u organizaciji udruga Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) grada Zagreba, na kojem su pred braniteljima, invalidima i stradalnicima Domovinskog rata svoje argumente za i protiv objave tog registra iznijeli ministar branitelja Predrag Matić, bivši ministar branitelja Tomislav Ivić, čelnici mnogih udruga iz Domovinskog rata te zagovornici i protivnici objave registra.

Naglasivši da je status branitelja časna titula, i to se pravo ne može dati svakome, pozvao je branitelje da mu pomognu u načinu objave registra. Ističući da je to pitanje bilo jedno od predizbornih obećanja Kukuriku koalicije, Matić je rekao kako je jedan od argumenata protivnika objave Zakon o zaštiti osobnih podataka, koji se može i promijeniti.

Bivši resorni ministar Tomislav Ivić rekao je kako se protivi objavi registra te da od ministra nije čuo argumante za njegovu objavu. Podsjetio je da hrvatski Ustav jamči zaštitu osobnih podataka te da se zakon može promijeniti, a postavio je pitanje je li to potrebno. Po njegovu mišljenju, pitanje objave je i sigurnosno pitanje, naročito za branitelje koji ne žive u Republici Hrvatskoj, a koji mogu biti izloženi dodatnom progonu. Kao argument protiv - rekao je kako nijedna zemlja nije objavila popis pripadnika svojih oružanih snaga nakon rata, a kad je riječ o mogućim nezakonitostima, pozvao je ministarstva obrane i unutarnjih poslova te državno odvjetništvo da ih utvrde internim kontrolama. Zauzeo se i za objavu registra dezertera te boraca NOB-a i ocijenio da je pitanje objave registra političko pitanje radi skretanja pozornosti javnosti s drugih većih problema u zemlji.

Žarko Puhovski rekao je nazočnim braniteljima da on nije sudjelovao u ratu te da govori kao netko izvana, ali i kao građanin. Smatra da bi - zbog mnogih moralnih pitanja, mistifikacija i laži - taj registar trebalo objaviti kao javni dokument, čime bi se smanjio prostor za manipulacije. Dosad su branitelji bili ilegalna kategorija jer nema nikakvoga javnog dokumenta o njima, dodao je.

Podsjetio je da je i bivša Jugoslavija objavila popis boraca NOB-a te da je SAD objavio popis pripadnika svojih oružanih snaga u raznim ratovima, osim pripadnika specijalnih postrojba koji su sudjelovali u tajnim operacijama.

Predsjednik HVIDR-e Josip Đakić usprotivio se objavi registra iako je njegov ratni put i ostale pojedinosti, kao javne osobe, objavljen. Također se pozvao na Ustav koji jamči zaštitu osobnih podataka, dodajući da bi objava takvog registra izazvala razdor među samim braniteljima.

U raspravi koja je slijedila sudjelovali su i posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković - Mladi Jastreb i predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm, koji su istaknuli da "to pitanje treba raščistiti, a kriminal vezan uz status branitelja sankcionirati".

Na okruglome stolu mnogi su branitelji iznijeli svoje stajalište o objavi registra branitelja, često i emotivno, ističući nezadovoljstvo činjenicom što su na popisu od gotovo 500 tisuća branitelja i osobe koje nisu bile u ratu te time što se pitanje objave registra politizira.

Hina

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura