SVE ZBOG REGISTRA Branko Borković: Prijetili su mi zbog mafijaša Džebe


SVE ZBOG REGISTRA Branko Borković: Prijetili su mi zbog mafijaša Džebe Hoće li Milanovićeva Vlada imati snage objaviti Registar branitelja, a potom napraviti i reviziju dijela mirovina i prava koja neosnovano, tvrdi to i novi ministar branitelja Fred Matić, uživaju tisuće hrvatskih državljana.

Na taj način pojedinci iscrpljuju sve građane koje pune ionako osiromašen proračun. Od radikalnih promjena koje je obećavao Zoran Milanović barem u ovoj godini neće biti ništa jer je proračun Ministarstva branitelja netaknut, štoviše čak je i povećan.

Hoće li se objaviti Registar branitelja, a potom i revizija, ne zna ni zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković Mladi Jastreb.

Mnogo obećanja

Obećali su promjene, ali još nije počelo čišćenje lažnih branitelja, invalida...

-Krenuli su s puno halabuke, obećanja, a ne znam što će na kraju biti od toga. Dezorijentirani su, čini mi se da ni nova vlast ne zna još što želi. Ministar branitelja Fred Matić, kažu, pošten je čovjek, ali se čini da su mu ruke vezane.

Prevladava dojam da novi premijer ne dijeli baš njegov entuzijazam po pitanju čišćenja lažnih invalida i branitelja.

-Registar nije samo stvar Matića, on bi možda i htio očistiti stanje, ali ne može jer se statusi i mirovine dobivaju u MORH-u, MUP-u i na invalidskim komisijama, a samo isplate idu iz njegova Ministarstva branitelja. Trebaju svi sjesti, dogovoriti se i krenuti u akciju. Registar bi, ako se ikad objavi, po logici stvari za sobom povukao i reviziju prava pojedincima.

-Uvid u popise branitelja i borbenih postrojba trebali bi imati zapovjednici. Dalo bi se lako zaključiti tko je bio u borbenim postrojbama, a tko nije. Izmišljeno je niz postrojba koje nikada nisu postojale, a samo kako bi pojedinci mogli dobiti statuse brantelja. Također u borbeni sektor su upale tajnice, čistačice, uredsko osoblje...

Nemoćan i ogorčen

Borili ste se za ovu zemlju, a sada neki drugi koji nisu rata vidjeli, sišu proračun i parazitiraju na teret svih građana. Kako se osjećate kad vidite sve te ljude oko sebe?

-Jadno, nemoćno i ogorčeno. Vrijeme je da kažemo hoćemo li to trpjeti i isplaćivati novac takvima ili ćemo stati nakraj svemu tome da bi nam na kraju svima sutra bilo bolje. Moramo se odlučiti – trpjeti lažnjake ili ih prokazati.

Jeste li Vi učinili nešto konkretno po tom pitanju?

-Jesam, prijavio sam neke ljude koji su dobili potvrde da su branili Vukovar, a Vukovara nisu vidjeli.

Koga ste konkretno prijavili?

-Prijavio sam službama MORH-a onog kriminalca Damira Džebu, pripadnika, pisali su mediji, krimmiljea u Zagrebu. On je i sam na kraju likvidiran u mafijaškom obračunu u metropoli.

To mi je bio jedan od većih šokova u životu kada sam doznao da taj tip ima potvrdu kako je branio Vukovar.

Kako ste doznali za taj slučaj?

-Džeba je bio u Njemačkoj dok su moji suborci ginuli za Vukovar. Ne znam kako netko može imati obraza pa tvrditi da je bio na prvoj crti, a bavio se “mafijašenjem” i kriminalom po zemlji i inozemstvu.

Jeste li dobili povratnu informaciju o tome što je na kraju bilo?

-Jesam, povratno sam osjetio na vlastitoj koži što znači kada u Hrvatskoj želite ispraviti neku nepravdu. Povratno su me šikanirali, prijetili... Otjeran sam iz sustava, za mene nije bilo mjesta u MORH-u. Ne znam je li Džebi poslije ukinut status branitelja, ali to dovoljno pokazuje kako je sustav nagrađivao notorne kriminalce.

Tko Vam je prijetio i pravio probleme nakon te prijave?

-Pa valjda Džebini prijatelji, suradnici u MORH-u koji su mu i sredili status branitelja.

Ima li ova vlada, kad već nije imala ona HDZ-ova, snage za ‘prokazivanje’ lažnjaka?

-Ne znam.

Kako ne znate?

-Tu ima svega, straha od otkrivanja imena lažnih branitelja i invalida, kao i osoba iz MORH-a, MUP-a i zdravstvenih komisija koje su sustavno, godinama proizvodile lažnjake i bogatile se na stvaranju lažnjaka. Velik je to pritisak, jer bi mnogi mogli izgubiti mirovine, invalidnine, ugled, posao...

Saša Jadrijević Tomas

Nije bilo 6500 boraca

Ministar Matić je rekao da je vukovarskih branitelja 1991. godine bilo 1803, dok danas 6500 prima mirovinu tvrdeći da su branili grad. -Nije moguće da je bilo 6500 boraca!

Tko je sve dijelio mirovine

Nekome možete oduzeti penziju, ali što je s onima koji su im to omogućili?

Oni su to sigurno nekome platili, bilo u sustavu MUP-a, MORH-a ili zdravstvenoj komisiji. Pa i sami vidite da ima liječnika koji su uhićeni jer su zdrave ljude proglašavali bolesnima i omogućavali im mirovine. Oko 70 tisuća branitelja ili članova njihovih obitelji prima mirovine, a bilo je oko 35 tisuća ranjenih, dok ih dio ima PTSP. Neka država sama utvrdi koliko tu ima nepravilnosti.
www.slobodnadalmacija.hr

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura