Uspomena puna poštovanja i ljubavi (FOTO)


Uspomena puna poštovanja i ljubavi (FOTO)Vojni kapelan vojne kapelanije svetoga Ilije Proroka iz Petrinje don Milenko Majić i njegov pomoćnik poručnik Mario Barišić zajedno sa svojim vjernicima, predstavnicima 2. mehanizirane bojne „Gromovi“ gmtbr i ratnim veteranima 2. gardijske brigade „Gromovi“ molili su se za časno poginule gardiste i branitelje Gromove te mornare „Vange“, poginule u obrani Novigrada 1993. godine.

Nakon prvog udara Hrvatske vojske u operaciji „Maslenica“ i oslobađanja zadarskoga zaleđa, neprijateljske srpske snage izvršile su u veljači 1993. godine kontranapad i nastojale ponovno zauzeti Novigrad i Masleničko ždrilo, te time ponovno presjeći Hrvatsku na dva dijela. U toj nakani spriječili su ih hrabri Gromovi, postrojbe HRM-a i mornaričkog pješaštva „Vange“. U tim borbama poginulo je devet Vangi i pet Gromova. Uspomenu punu poštovanja, ljubavi i zahvalnosti prema ovim hrabrim ljudima njeguju građani općine Novigrad i djelatnici Osnovne škole Novigrad koji s braniteljskim udrugama HV-a i HRM-a svake godine u veljači organiziraju prigodnu komemoraciju i odavanje počasti stradalima. Svim sudionicima akcije Maslenica, ali i svim poginulim pripadnicima oružanih snaga na spomen obilježjima u Novigradu mnogobrojna su izaslanstva iskazala svoj pijetet. Molitve su predvodili novigradski župnik don Pavao Zubčić i vojni kapelan don Milenko Majić.

U nagovoru don Majić je naglasio: „Isus nam u evanđelju govori o ljubavi u kojoj se polaže život za svoje prijatelje. On je položio život za nas, te nam time pokazao kako ni jedna žrtva nije uzaludna. Tako i žrtva naših branitelja nije bila uzaludna jer su oni svojim žrtvom izgradili čvrsti temelj naše slobode. Iako su bili i goli i bosi, nenaoružani i gladni, okruženi sa svih strana, nije im bilo teško stati na put dolazećem zlu, a nama je danas sve teško, te smo nezadovoljni svim i svačim. Oni nam trebaju biti promjer i poticaj da nastavimo graditi ondje gdje su oni stali, ali i isto tako da bez naše žrtve nema boljitka naše domovine.“ (R.Ć.)

www.vojni-ordinarijat.hr

 

 

 

 

 

 

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura