18-ta godišnjica SREDIŠTA GARDIJSKOG ZA SPECIJALISTIČKU OBUKU DOČASNIKA ''DAMIR TOMLJANOVIĆ - GAVRAN'' ŠEPURINE


18-ta godišnjica SREDIŠTA GARDIJSKOG ZA SPECIJALISTIČKU OBUKU DOČASNIKA ''DAMIR TOMLJANOVIĆ - GAVRAN'' ŠEPURINESredište gardijsko za specijalističku obuku dočasnika ''Damir Tomljanović - Gavran'' je postrojba koja je osnovana 17. travnja 1994. godine u Šepurinama kod Zadra na inicijativu generala Ante Gotovine, a zapovjednik postrojbe bio je brigadir Werner Ilić.
Postrojba je nosila ime Damira Tomljanovića - Gavrana, heroja Domovinskog rata i legendarnog zapovjednika 2. pješačke bojne 1. gardijske brigade ''TIGROVI''.
Damir Tomljanović - Gavran poginuo je na Velebitskom bojištu 17. veljače 1994. godine.
SG SOD ''Damir Tomljanović - Gavran'' nastalo je na inicijativu generala Ante Gotovine koji je u izjavi za Hrvatsku televiziju 1995. godine kazao razlog nastanka postrojbe.

Izjava generala Ante Gotovine:

''...Tijekom operacije Maslenica a i poslije uočeno je koji su to nedostatci a isto tako i naše dobre strane to jest vrline i nakon toga pristupilo se otklanjanju nedostataka.

Koji su to nedostatci?

Naš dočasnički kadar! Sve dobro funkcionira od zapovjednika brigade preko zapovjednika bojne do zapovjednika satnije a od zapovjednika satnije prema dolje je postojao prazan prostor. Na terenu je primijećeno da ne postoji dobar manevar manjih snaga - borbene skupine, desetine i voda, a razlog tome je nedostatak kvalitetnog dočasničkog kadra od zapovjednika borbene skupine i desetine do zapovjednika voda. Najlakše je bilo izgraditi infrastrukturu a najteže unijeti duh u te zidove.

Duh to su instruktori koje nismo imali već smo ih morali stvoriti.Pristupilo se vrlo jednostavno: obzirom da je bila vrlo dobra suradnja sa zapovjednicima gardijskih brigada koji su poslali najbolje elemente u brigadama na testiranje u središte i od tih najboljih su izdvojeni oni koji su postigli najbolje rezultate među kojima je i zapovjednik središta, pukovnik Werner Ilić koji je došao iz 4. gardijske brigade.

Cilj postrojbe je: ''Stvaranje visoko profesionalnog i autoritativnog dočasnika, odnosno zapovjednika desetine i voda koji će biti primjer podređenima i uzdanica nadređenima uz visoku nacionalnu svijest i sa osobnošću Hrvatskog vojnika.''
26. srpnja 1994. godine Središte je i službeno otvorio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman pod nazivom OBUČNO SREDIŠTE GARDIJSKOG DESANTNOG PJEŠAŠTVA (OS GDP) ''Pukovnik DAMIR TOMLJANOVIĆ - GAVRAN''.

U mjesecu svibnju 1995. godine, prema zapovijedi ministra obrane RH ime postrojbe se mijenja u Središte gardijsko za specijalističku obuku dočasnika ''Damir Tomljanović - Gavran'', (skraćeno: SG SOD ''D.T. - GAVRAN'').

Glavna zadaća postrojbe bila je obučavanje pripadnika gardijskih i i specijalnih postrojbi HV i HVO za izvršavanje specijalnih zadaća kroz temeljne i specijalističke obuke.
U SG SOD ''D.T. - GAVRAN'' provodile su se slijedeće obuke:

Temeljna dočasnička obuka za zap. desetine-voda gardijskog desantnog pješaštva
Temeljna vojna padobranska obuka
Specijalistička obuka za instruktora pješačke obuke
Specijalistička obuka za minsko-eksplozivna sredstva i diverzije (MESID)
Specijalistička obuka za snajperiste
Specijalistička Commando obuka
Specijalistička obuka za instruktore vojnog padobranstva
Specijalistička obuka za instruktore MESID
Specijalistička obuka za instruktore snajperiste
Specijalistička obuka za Commando instruktore

Također, u SG SOD ''D.T. - GAVRAN'' provodili su se i razni tečajevi, kao npr.: Tečaj za kadete za školovanja u inozemstvu, Tečaj za izvidnike diverzante, a isto tako su se provodila i stažiranja instruktora za nove instruktore u SG SOD ''D.T. - GAVRAN'' kao i za instruktore u matičnim postrojbama.
Prisjetimo se i pješačkih hodnji od 250 kilometara, Commando marševa, Natjecanja za najboljeg vojnika Hrvatske vojske, Organizacije vojnog petoboja na II. svjetskim vojnim igrama, i još mnogo drugih važnih zadaća koje su povjerene upravo našoj postrojbi.
Do završnih ratnih operacija razne obuke u SG SOD ''D.T. - GAVRAN'' uspješno je završilo više od tisuću vojnika, dočasnika i časnika, koji su stečeno znanje i iskoristili u stvarnim ratnim operacijama i time u svojim postrojbama bitno utjecali na samo izvođenje povjerenih im ratnih zadaća.
SG SOD ''D.T. - GAVRAN'' je sudionik ratnih operacija Ljeto 95 i Oluja.
Moramo spomenuti da je SG SOD bila postrojba kojom se Hrvatska vojska ponosila te je predstavljena mnogim stranim vojnim izaslanstvima koja su dolazila u posjet Hrvatskoj vojsci.
Ponosni smo i na činjenicu da je SG SOD ''D.T. - GAVRAN'' osobno otvorio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, koji je u dva navrata posjetio našu postrojbu.
Kada je završio Domovinski rat, a vojska krenula u razne preustroje, mijenjali su se ime, ciljevi i zadaće SG SOD-a, tj. postrojbama slijednicama.

Danas, pravna slijednica SG SOD-a je Bojna za specijalna djelovanja koja je nastala spajanjem SG SOD ''D.T. - Gavran'', Središta za obuku izvidnika i diverzanata iz Delnica, i 1. hrvatskog gardijskog zdruga.

Bojna za specijalna djelovanja (BSD) nastavlja tradiciju ugledne i kvalitetne postrojbe kao što je to bila i postrojba SG SOD, na što smo i mi bivši pripadnici ponosni, obzirom da smo sudjelovali u stvaranju temelja po mnogo čemu danas najelitnije postrojbe Hrvatske vojske.

I danas jedan dio dočasnika i časnika koji su sudjelovali u stvaranju SG SOD-a, kao i polaznici raznih obuka SG SOD-a, također imaju vrlo odgovorne zadaće u BSD i važna su karika u kreiranju i izvršavanju njenih zadaća.
UDRUGA PRIPADNIKA SREDIŠTA GARDIJSKOG ZA SPECIJALISTIČKU OBUKU DOČASNIKA
''DAMIR TOMLJANOVIĆ - GAVRAN''

Svečano obilježavanje 18-te godišnjice od osnivanja postrojbe SG SOD ''Damir Tomljanović - Gavran'' i 5-te godišnjice Udruge biti će
u subotu 21. travnja 2012. godine pod nazivom:

''Djeci u povodu Dana planeta Zemlje''

Naša Udruga u suradnji sa Osnovnom školom ''Zadarski Otoci'' Zadar pripremila je projekt sadnje maslinika na zelenim površinama Trga Damir Tomljanović - Gavran (školsko dvorište ispod škole).

Program će se odvijati prema sljedećem rasporedu:

- 08:00 - sveta misa zadušnica za sve poginule i pokojne branitelje (crkva bl. Alojzija Stepinca na Bilom Brigu)
- 08:30 - zajedničko fotografiranje ispred crkve i na Trgu Damira Tomljanovića - Gavrana
- 09:00 - 10:00 - izložba radova profesora OŠ ''Zadarski Otoci'' u predvorju škole
- 10:00 - 12:00 - predavanje o maslinama inženjera Marka Ivkovića te sadnja maslina zajedno sa djecom i djelatnicima OŠ ''Zadarski otoci''
- 13:00 - odlazak članova Udruge i gostiju u prostorije Udruge na domjenak i druženje

Realizaciju programa pomogli su:

- Tvrtka Pripremni radovi na gradilištu ''Smojver'' vl. Hilda Smojver
- Braniteljska zadruga ''Kadulja'' Murvica
- Zadarska županija
- Grad Nin
- Općina Privlaka
Pogledajte fotogaleriju:

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura