Predsjednik Josipović primio izaslanstvo sudionika "Bljeska" (VIDEO)


Predsjednik Josipović primio izaslanstvo sudionika "Bljeska" (VIDEO)ZAGREB, 30. travnja 2012. (Hina) - U povodu 17. obljetnice vojno redarstvene akcije "Bljesak" predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović primio je danas izaslanstvo njezinih sudionika zahvalivši im i čestitavši na predanosti u obrani domovine kao i doprinosu u mirnodopskim uvjetima.
Poželio je da, kao što su oni u ratu, mirnodopski naraštaj danas zaštiti hrvatske gospodarske i političke interese. "Hrvatska ima što poduzeti i učiniti, danas je pred vratima Europske unije, to je veliko dostignuće i kroz pregovore je postala boljom zemljom i društvom, no gospodarske probleme nismo još riješili, ne samo zbog opće gospodarske krize, nego i vlastitih slabosti. Vrijeme je da se one prepoznaju i beskompromisno krene u borbu za nova radna mjesta, blagostanje i napredak Hrvatske u EU i na svjetskoj političkoj sceni", istaknuo je predsjednik Josipović.

Operacija Bljesak bio je uvod u konačno oslobađanje hrvatske države i rezultat oslobodilačkih napora njezinih sudionika danas je slobodna i demokratska hrvatska država. Žrtve - 42 poginula i 162 ranjena sudionika operacije najbolje govori o opsežnosti i ozbiljnosti operacije i akcije koja je svojim opsegom i značajem jedna od kamena temeljaca obrambenog i pravednog Domovinskog rata, naglasio je predsjednik.

"Izazovi kojima je Hrvatska bila suočena tijekom agresije i vaš odgovor na njih ostat će trajan dio hrvatske povijesti, vrijeme prolazi, ali se nikada nećemo prestati sjećati akcija i operacija i pripadnika oružanih snaga koji su dali najviše za našu slobodu i domovinu", poručio je predsjednik Josipović. Izrazio je zadovoljstvo što su neki od sudionika operacije "Bljesak" danas među najvišim vojnim dužnosnicima, što pokazuje da je Hrvatska prepoznala njihov doprinos, ali i pripadnika policijskih snaga tijekom Domovinskog rata. "Način kako ste odgovorili na izazove i briljantna pobjeda u Domovinskom ratu poticaji su i danas kad se naša domovina suočava s gospodarskom krizom koja ozbiljno prijeti gospodarstvu. Nažalost, sve je više ljudi bez posla, kao i onih koji rade, a ne primaju plaću i to je izazov koji u mirnodopskim uvjetima može usporediti s težinom izazova s kojim ste vi nosili", rekao je predsjednik.

"Uvjeren sam i nadam se da Hrvatska ima snage i samopouzdanja i onu uvjerenost u pobjedu kakvu je imala u Domovinskom ratu i da će i iz ovih problema koje imamo danas uspješno izići", rekao je Josipović.

"Vaš uzor i predanje plemenitom cilju obrane Republike Hrvatske i danas je uzor svima koji vode hrvatsku domovinu", naglasio je predsjednik.

Zapovjednik izdvojenog zapovjednog mjesta koji je u ime Glavnog stožera zapovjedao operacijom "Bljesak" general pukovnik Marijan Mareković podsjetio je da tada mnogi nisu vjerovali u snagu, uvježbanost i sposobnost hrvatskih snaga, kada je prijetila opasnost vojne intervencije iz Srbije i BiH. Ponosni smo na učinjeno, jer smo omogućili povrat prognanika u njihove, iako razrušene domove, pokazali smo snagu, uvježbanost i profesionalnost i da je Hrvatska sposobna i spremna vojno osloboditi privremeno okupirana područja. Ponosni smo i na poginule i ranjene pripadnike postrojbi i sudionike Domovinskog rata kazao je general Mareković zahvalivši na nastojanju da se sjećanje na njih zauvijek održi.

Vojnom operacijom Bljesak 1. do 3. svibnja 1995. hrvatske su snage s oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija. Uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji, a nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani.

Hina

Pogledajte video:

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura