Obilježena 17. obljetnica VRA "Bljesak" (FOTO)


Obilježena 17. obljetnica VRA "Bljesak" (FOTO)Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Novske povodom obilježavanja 17-te obljetnice VRA „Bljesak“ održana je u Gradskoj vijećnici u Novskoj, a okupila je ratne zapovjednike, predstavnike i pripadnike postrojbi koje su sudjelovale u ovoj operaciji . Također, sjednici su se odazvali predstavnici svih Udruga proizašlih iz Domovinskog rata koje djeluju na novljanskom području, predstavnici gradova Kutine, Križevaca , Samobora i općina Jasenovac i Lipovljani, Sisačko-moslavačke županije, kao i uglednici iz javnog, političkog kulturnog i duhovnog života Grada.
O briljantnoj operaciji kojom su hrvatske snage oslobodile zapadnu Slavoniju i time označile početak povratka hrvatskog suvereniteta u okvire međunarodno priznatih granica, govorili su predsjednik Gradskog vijeća Velimir Jakupec, gradonačelnik Antun Vidaković i brigadni general Rudi Stipčić.
Osjećajući se kao Novljanin koji je od 9.listopada 1991.godine došao na novljansko područje i ostao do Sarajevskog primirja, brigadni general Rudi Stipčić,u svom govoru posebno je naglasio kako je u akciji oslobođeno 500 četvornih kilometara teritorija te uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. Obilježavajući Bljesak moramo se sjetiti svih koji su branili Hrvatsku na bojišnici Novske od Trebeža, Bročica, Starog Grabovca, Baira i ostalih sela koje su 1991. godine uspješno obranile postojbe Operativne grupe Posavina i to u okolnostima kada nije bilo dovoljno naoružanja, streljiva niti uvjeta, srce je htjelo da se ovi prostori oslobode od agresora. "Posebnu ulogu u akciji Bljesak imala je 125. Domobranska pukovnija, koja je izvela najveći dio borbenih operacija u obrani Posavine, posebice Jasenovaca i Rajića“ zaključio je Stipčić pozdravljajući svoje suborce okupljene na svečanom obilježavanju.
„Drago mi je da smo se okupili po sedamnaesti puta na obilježvanju onoga što mi u Novskoj nazivamo Dan oslobođenja. Kada govorim kao gradonačelnik svih ovih godina dobijem motiv govoriti o Bljesku i promiciati istinu, jer često smo svjedoci kako se iz raznih centara moći, ali i iz određenih krugova u Hrvatskoj želi falsificirati istina o Domovinskom ratu. Zato mi u Novskoj s ponosom i posebnim žarom slavimo obljetnicu Bljeska i mišljenja smo kako stalno treba ponavljati tko je bio agresor, a tko je žrtva. Zadaća svih branitelja i Udruga iz Domovinskog rata je ne dopustiti da nas pobijedi onaj tko misli da smo svi jednako krivi. Kod nas u Novkoj svih godinama na ulazu u Gradsku vijećnicu stoji slika počasnog građanina generala Gotovine, koji je ranjen na novljanskoj bojišnici i dokle god mi budemo uživali povjerenje građana na ovaj način će se pričati i odnositi prema Domovinskom ratu“ istaknuo je u svom obračanju gradonačelnik Vidaković, koji je na kraju pozvao sve na zajednički tradicionalni domjenak na staroj gradskoj tržnici, te zahvalio vlasniku tvrke "Korina", Željku Mirosavljeviću, donatoru mesa za domjenak.
Novljanski župnik Milan Vidaković predvodio je molitvu pred okupljenima kod spomenika u gradskom parku, gdje je odana počast poginulim Hrvatskim braniteljima,a zbor Glazbene škole, pod ravnanjem prof. Svjetlane Glavaš, nastupio je u programu svečane sjednice.
www.novska.hr

 

 

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura