Obilježena 17. obljetnica "Bljeska"


Obilježena 17. obljetnica "Bljeska" OKUČANI, 1. svibnja 2012. - Polaganjem vijenaca, misom zadušnicom za poginule branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu te sportskim igrama ratnih veterana Brodsko-posavske županije danas je u Okučanima obilježena 17. godišnjica vojno-redarstvene akcije Bljesak u kojoj su pripadnici Hrvatske vojske i specijalne policije za nepuna 32 sata oslobodili i pod hrvatsku suverenost vratili 500 četvornih kilometara zapadne Slavonije.

U akciji je poginulo 42, a 162 branitelja su ranjena, a nakon nje ponovno je uspostavljena željeznička i cestovna veza Zagreba s istočnom Slavonijom. Oslobađanje hrvatskog teritorija nastavljeno je u kolovozu iste godine vojno redarstvenom akcijom Oluja, a završeno 15. siječnja 1998. mirnom integracijom Hrvatskog Podunavlja.

Obraćajući se pripadnicima Hrvatske vojske i policije, sudionicima akcije i građanima Boris Šprem, predsjednik Hrvatskog sabora, kazao je da će Bljesak u hrvatskoj povijesti ostati upisan zlatnim slovima, te da ga se s ponosom sjećamo. Naglasio je da je akcija "pokazala jedinstvo i odlučnost hrvatskih građana da u legitimnom oslobodilačkom ratu razbiju oružanu pobunu protiv hrvatske države i oslobode vlastiti državni teritorij".

Kazavši da je Bljeskom započela demontaža Miloševićeve hegemonističke i agresorske politike utemeljene na demagogiji i propagandnim lažima, Šprem je kazao: "Vojno-redarstvena akcija Bljesak bila je ujedno i ona prijelomna točka Domovinskog rata koja je uvjerila međunarodnu zajednicu u pravednost i legitimnost hrvatskih ciljeva kao i svu pogubnost miloševićevske agresorske politike".

Predsjednik Sabora naglasio je da su "vojno-redarstvene akcije Bljesak i Oluja te kasnija mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja potporni stupovi današnje hrvatske države".

"Vojna odlučnost u obrani vlastite domovine i zaštiti vlastitih prava, ali politička spremnost za suradnju, dijalog te suživot u miru, toleranciji i uzajamnom poštovanju - sve to sažeto je u ovim prijelomnim događajima koji su u konačnici omogućili normalno funkcioniranje hrvatske države u njenim međunarodno priznatim granicama. To su ujedno i osnove hrvatske državne politike od kojih nema odstupanja", rekao je.

U ime hrvatske države vijenac pred spomen obilježje hrvatskim braniteljima položilo je izaslanstvo u kojem su bili predsjednik Sabora Šprem, ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera OS RH general pukovnik Drago Lovrić.

Vijence su položila i izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a potom je u crkvi Sv. Vida vojni ordinarijat Juraj Jezerinac služio misu zadušnicu.

Svečanosti u Okučanima bili su nazočni potpredsjednici Sabora Josip Leko, Milorad Batinić, Jadranka Kosor i Vladimir Šeks, te ministar poljoprivrede Ivan Jakovina, ministar branitelja Predrag Matić Fred, kao i saborski zastupnici Josip Vuković, Nikola Vuljanić, Šimo Đurđević, Josip Đakić, Boro Grubišić, Dražen Đurović i Ivica Mandić.

Nakon otvaranja sportskih igara Brodsko- posavske županije na pitanje novinara kako komentira nedolazak premijera Zorana Milanovića, potpredsjednica Sabora Jadranka Kosor odgovorila je da je ovo prva godina od kako je predsjednik Vlade te da je morao biti na obilježavanju obljetnice kako bi se poklonio žrtvama. "Svojim je nedolaskom pokazao kako ne drži do toga te da stranačko slavlje Praznika rada nije smio staviti ispred događaja u Okučanima gdje se slavi pobjeda", rekla je.

Hina

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura