Obilježena 21. obljetnica pogibije 12 redarstvenika


Obilježena 21. obljetnica pogibije 12 redarstvenika“Kad god dođe ovaj dan za mene je uvijek posebno težak jer mi se vraćaju slike ratnih godina kada smo čuli za tragična zbivanja. I najbolje govori zapravo ovaj oltar koliko je Katoličkoj Crkvi stalo do njezinih sinova koji su dali svoje živote za slobodu Hrvatske i hrvatskoga naroda koji je bio napadnut u velikosrpskoj i crnogorskog agresiji sa svih strana. I zato su njihovi životi neprocjenjive vrijednosti”, rekao je u središnjoj vinkovačkoj crkvi Sv. Euzebija i Poliona prije mise zadušnice za dvanaestoricu hrvatskih redarstvenika, pripadnika Specijalne policije Vinkovci koji su prije 21 godinu mučki ubijeni u Borovu Selu domaći župnik mons. Tadija Pranjić. Misu zadušnicu je u srijedu, 2. svibnja predvodio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac.

U propovijedi mons. Jezerinac rekao je kako je hrvatski narod nakon slobodnih demokratskih izbora u kojima se opredijelio za samostalnu i neovisnu Hrvatsku očekivao da će nastupiti vrijeme mira, no nametnut je osvajački rat. Govoreći o Domovinskom obrambenom ratu, biskup je istaknuo: “Možemo s pravom reći da je to bio rat protiv Boga i čovjeka. Rat protiv hrvatskoga naroda, sukob svjetla i tame, istine i laži, mržnje i ljubavi. To je bio pravi obrambeni rat Hrvata i svih dobronamjernih građana ove zemlje. Spominjući se danas dvanaestorice pripadnika Specijalne policije u Vinkovcima koji su masakrirani i mučki umoreni pri spašavanju svojih zarobljenih kolega, čovjek se neminovno pita što je to u ljudskom srcu da ono može biti toliko okrutno. Što ga čini takvim? Možemo s pravom reći da je to odsutnost Boga u dušama ljudi. Kakvo je srce, takav je i čovjek. U dobrom i plemenitom srcu ne može biti zla jer je ono obasjano svjetlom.” Na istini vjere kršćani su se tijekom minulih stoljeća nadahnjivali i živjeli od nje. I danas isto tako žive, istaknuo je biskup, dodajući da je ta kršćanska ljubav vodila i redarstvenike u Borovu Selu.

“Spominjući se danas poginulih hrvatskih redarstvenika nije nam želja širiti bilo kakvu mržnju prema nikome, nego ponovo dozvati u svijet vrijednosti Kristova evanđelja koje je jedino istinsko svjetlo na putu života. Samo na istini i ljubavi može se graditi mir, a ne na nikakvim ideologijama, a još manje na mržnji i osvajanju tuđeg prostora”, istaknuo je biskup Jezerinac i podsjetio na riječi kardinala Kuharića na početku rata: „Braćo Srbi volimo vas u Isusu Kristu. U ime te ljubavi molimo vas odustanite od nasilja jer je gledao što bi moglo biti. Naša sloboda vaša je sloboda, naš mir je i vaš mir, odustanite, nemojte ovo osvajati”. Glas kardinala se nije čuo. Mrak je bio jači od svjetla, dapače ta se njegova riječ prezrela, zaključio je biskup Jezerinac.

Na misi za ubijene redarstvenike sudjelovali su i predstavnici politike, vojske i policije.

U sukobu sa znatno brojnijim pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi ubijeni su i masakrirani: Stipan Bošnjak iz Nuštra, Antun Grbavac iz Nijemaca, Josip Culej iz Jarmine, Mladen Šarić iz Novih Jankovaca, Zdenko Perica iz Nuštra, Zoran Grašić iz Otoka, Ivica Vučić iz Vinkovaca, Luka Crnković iz Otoka, Marinko Petrušić iz Tovarnika, Janko Čović iz Ivankova, Željko Hrala iz Ivankova i Mladen Čatić iz Županje.
www.vojni-ordinarijat.hr

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura