U srcu svakog Petrinjca - 6. kolovoz 1995. (VIDEO, FOTO)


U srcu svakog Petrinjca - 6. kolovoz 1995. (VIDEO, FOTO)

PETRINJA - Na današnji datum, nakon 4 godine okupacije i progonstva, trećeg dana vojno redarstvene operacije Oluja, 6. kolovoza 1995. godine oslobođena je Petrinja. U 8 sati i 3o minuta hrvatski stijeg u središtu grada postavio je tadašnji gradonačelnik Petrinje Josip Dolenec, u nazočnosti brojnih branitelja i osloboditelja Petrinje.
Rekao je kako je i danas ponosan zbog toga i kako i danas srce u to vrijeme brže zakuca. Sigurni smo da je tako danas i u svakom petrinjskom srcu.
Vojno- redarstvena akcija Oluja, prije 17 godina, Hrvatskoj je omogućila apsolutnu slobodu. Nakon što je oslobođen Knin, slijedio je nastavak akcije za oslobođenje ostalih okupiranih dijelova Hrvatske, no, prethodili su mu gubitci.

"U Petrinji je tada poginulo 18 hrvatskih branitelja. Izgubljeno je 5 tenkova i nekoliko transportera. General Petar Stipetić iz Osijeka je tada prebačen na sektor Sjever koji je objedinjavao Zagreb i Bjelovar. Do promjene zapovjedništva došlo je zbog zastoja operacije u sektoru Petrinja", prisjetio se Stipetić i rekao da je to tada bila isključiva greška zapovjednika koji je promijenio planove.
Stipetić je odmah promijenio taktiku, nakon čega je Oluja počela nizati uspjehe. "I već 6. kolovoza ujutro mi smo vladali Petrinjom, oko 12 sati vladali smo Kostajnicom, oko 20 uvečer bili smo u Glini. Druga gardijska presjekla je komunikaciju Glina - Dvor na Uni čime je zapravo operacija na sektoru sjever bila i okončana', prisjetio se.
Sutradan, 7. kolovoza, oslobođeni su Turanj i Tušilović, a građani Karlovca su nakon četiri godine dočekali mir.

Djelatnici Petrinjskog radija, koji je uz svoje Petrinjce bio tijekom cijelog Domovinskog rata, čestitaju vam Dan oslobođenja Petrinje sa željom da se nikada više ne ponovi, ali i da se nikada ne zaborave strahote koje smo proživjeli. I da se nikada ne zaboravi žrtva svih onih koji su svoje živote poklonili u temelje naše današnje slobodne Petrinje i našeg življenja u voljenom nam gradu! Hvala im!

Pogledajte video:

Pogledajte fotogaleriju:

 

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura