MIMOHOD POBJEDNIKA 2012. (FOTO)


MIMOHOD POBJEDNIKA 2012. (FOTO)

ZAGREBAČKI BRANITELJI PROSLAVILI DAN POBJEDE, DAN DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI, DAN HRVATSKIH BRANITELJA I 17. OBLJETNICU VRO „OLUJA“ „MIMOHOD POBJEDNIKA 2012.“ 05.KOLOVOZA 2012.

Manifestacija je otpočela polaganjem vijenaca na Mirogoju kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli, kod središnjeg križa, te na grobu dr. Franje Tuđmana.

BESKRAJNA MINUTA ŠUTNJE

Tko može vratiti sjaj u našim očima !?
Jedino suze što brišu zaborav i čiste srce.
Vi ste početna stanica saznanja, odrastanja.
Vi ste odlaskom u Zemlju Nevidljivih
ozdravili naše oči
užasnute pred istinom, tako jasnom,
tako istinitom.
Vi ste raskomadanih udova i lica
hodali stazom Gospodinovom,
da mu poput Isusa pokažete svoje rane,
i utrli nama put. Vi ste otišli.
Mi smo ostali na raskrižju i
gledamo Daleki Mir preko krvavih stopa.
Hvala vam, dvanaestero braće moje.
Zaslužili ste više od suze u oku.
Zaslužili ste beskrajnu minutu šutnje

Na Trgu kralja Tomislava točno u 9.00 sati formiran je ešalon predstavnika zagrebačkih ratnih brigada i zapovjedništava kojemu su se pridružili i građani. Održan je prigodni govor predstavnika Koordinacije braniteljskih udruga grada Zagreba iz kojeg izdvajamo:
„Sakupili smo se danas ovdje kako bi se prisjetili zajedničkih vojnih pobjeda i vremena naše mladosti, razdoblja ponosa i slavne ratne prošlosti. Nalazimo se na Trgu kralja Tomislava u metropoli svih Hrvata. Stoljećima su naraštaji Hrvata pristizali iz cijele Hrvatske i dijaspore iz raznoraznih razloga u Zagreb u potrazi za poslom, obrazovanjem gdje su mnogi razvijali karijere i stvarali svoje obitelji. Svatko je odgovoran za oblikovanje svojih životnih okolnosti i iskustva za uspjeh i nitko drugi ne može učiniti za pojedinca ono što on ne želi učiniti za sebe. Odgajani u duhu i višestoljetnoj kulturi naših predaka, vjerujemo kako temelje svoje budućnosti možemo izgrađivati na Božjim zapovijedima. Na istom ovom trgu u stjecištima i polazištima u novi svijet rada i življenja na tisuće je naših sunarodnjaka živjelo, obitavalo i djelovalo pa i umiralo u Zagrebu“.......
.... „Gledano iz današnje perspektive na prošle povijesne ratne događaje i uspjehe na hrvatskim prostorima, možemo uspoređivati samo našeg prvog predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske dr. Franju Tuđmana s kraljem Tomislavom. Hrvatski vojnici i policajci na čelu sa svojim zapovjednicima u briljantno izvedenoj Vojno–redarstvenoj operaciji „Oluja“ tijekom 1995. godine zadali su vojnički pobjednički posljednji udarac srpskim agresorima, prisiljavajući uzurpatore hrvatskih prostora, srpske vojnike i četnike, na povlačenje iz Hrvatske ili na predaju hrvatskim snagama. Godinama su nas ugnjetavali, napadali, okupirali, razarali i pljačkali industrijske i ine bioresurse i dobra Hrvatske te raseljavali i ubijali stanovništvo nesrpske nacionalnosti. Branili smo svoje, na to smo imali pravo i obavezu, borbom smo vraćali okupirane dijelove u pravni sustav Republike Hrvatske. Zasigurno to nije učinila samo snaga i želja ljudske volje, jer ono što čovjek ne može učiniti samo vlastitim snagama to može Bog uz čovjekovu suradnju“....
.....“ Ovdje sa ovog platoa trga kralja Tomislava, možemo vidjeti spomenik Ocu Domovine dr. Anti Starčeviću, hrvatskom Katonu, strasnom zagovorniku hrvatske samostalnosti i cjelovitosti. I on nas promatra: čestit i pošten u svojim djelima, skroman ideolog i političar, svojeglavo ustrajan u svom dostojanstvu a ulica imenovana po njemu naslanja na ovaj trg. Poštovani ratni veterani, ispred nas su hrvatske velmože i povijesni velikani, gledamo u spomenike ljudi koji su obilježili vojnu i političku te opću povijest Hrvatskog naroda, divimo se i klanjamo njihovim životnim djelima koje nam ostaviše u naslijeđe...“

Izveden je i umjetnički program koji je počeo izvođenje pjesme „Oj hrvatska mati“ u izvođenju zbora Udruge Hrvatska baščina i recitalom pjesme „Opremanje ratnika“ Josipa Palade, hrvatskog dragovoljca i umjetnika.

„Mimohod pobjednika“ ponosno kreće sredinom Praške ulice do Trga bana Josipa Jelačića gdje mnoštvo građana pozdravlja svoje – zagrebačke branitelje. Podignuta je hrvatska zastava, održan prigodni govor te je izvedena pjesma „Moja domovina“. Nekoliko stotina građana ispratilo je pljeskom svoje branitelje na put do zagrebačke katedrale.

Mi, zagrebački branitelji, smatramo pobjednicima i sve građane Republike Hrvatske koji su htjeli slobodnu, samostalnu i suverenu Hrvatsku. Jer, pobjedismo agresora – zajedno. Uz pomoć svoga naroda! Naroda koji je hranio i oblačio nas branitelje dok smo bili vojnici. Bez te pomoći ne bi bilo moguće – pobjediti! Ta prisnost naroda i branitelja i tekako se je osjetila danas na centralnom trgu svih Hrvata.

Program je nastavljen sudjelovanjem zagrebačkih branitelja na sv. Misi koju je predvodio biskup Ivan Šaško. Katedrala je odisala ponosom i dostojanstvom potaknutim nadahnutom propovjedi, glasu nade u bolje sutra.

MEDVEDGRAD

Postalo je uvriježeno pravilo da zagrebački branitelji okupljeni u Koordinaciji braniteljskih udruga grada Zagreba sve velike svečanosti obilježava i na Oltaru domovine. Tako je bilo i ovaj put. Dostojanstvo, ponos i domoljublje moglo se je osjetiti na svježem sljemenskom zraku. Svečanost je započela izvođenjem državne himne, minutom tišine a položen je i vijenac u spomen na sve hrvatske rodoljube koji položiše život za Domovinu. Dramski umjetnici Žarko Potočnjak i Mirta Zečević izveli su umjetnički program iz kojeg izdvajamo:

RAZAPETA MOJA DOMOVINA

Razapeta Hrvatska moja.
Za njezine posljednje haljine kocke bacaju.
I čekaju da izdahne.
Prošla je Hrvatska moja ropstvo svoje.
I dugi hod pustinjom.
Bog ju je održao rukom svojom. Manu joj dijelio.
Ruke njezinim vođama visoko držao dok
je Domovina moja slobodu branila.
A onda smo prigrlili zlatno tele,
a Bogu smo leđa okrenuli.
Plesali smo i igrali okolo kumira koje
nam svako malo nove dovodili.
Žalili smo za egipatskim loncima i sanjali
zbog trbuha puna, ropstvo novo.
Užas zaborava zahvatio je narod čija je
sloboda krvlju otkupljena.
Krvlju njezinih najvećih sinova.
Zaborav je osvojio srca naša i u njih uveo
studen bešćutnosti.
Za trideset srebrnjaka najbolje među nama smo
progonili kao bijesne pse.
Locirali ih. Identificirali ih. I isporučivali.
Ili smo im sami sudili. I sve ih odreda osudili.
Jer se drznuše slobodu sanjati.
Birali smo one koji nam nisu mogli uznemiriti savjest.
One koji su bili naša zrcalna slika. Naša slika i prilika.
Smijali smo se zajedno s njima
dok je Hrvatska u svoj Getsemani ulazila.
Umjesto ribara birali smo farizeje.
Umjesto raskajanih carinika birali smo pismoznance.
Dopustili smo da nam stado vode Ana i Kaifa.

Judu smo ustoličili, a od Pilata smo čekali odgovor
na pitanje „ Što je istina ? „
Odrekli smo se patnice. Zatajili smo mučenicu.
A sada se je pijetao oglasio.
I pitam se, ima li u nama još suza koja
i jesmo li u stanju gorko zaplakati ?
Onu koja nam je sve dala
odlučili smo sada mijenjati za Barabu.
Ruke smo svoje oprali. Ruglu smo izvrgli
sve što je dobra ostalo oko nas.
Popljuvali smo snove otaca i djedova naših.
I vičemo neka se razapne.
Ono što je od nje ostalo sada visi
na križu naše sramote
dok redovi čekaju mjesto
na jednom od križeva
s lijeve i s desne strane.

A ona, Domovina moja, Boga moli neka nam oprosti,
jer ne znamo što činimo.
Možda shvatimo tek kada izgubimo Hrvatsku
i kada se probudimo među egipatskim loncima.
Ako Bog ne uskrsne Hrvatsku... ako naš križ
ne dodirne nebo...
Za sve one koji kleče pod križem i koji čekaju Uskrs.

Program je dovršen izvođenjem pjesme „Bože čuvaj Hrvatsku“ Zbora Udruge hrvatska Baščina i Društva Hrvatska žena – Zbor hrvatice.

U 18.00 sati položeni su vijenci i zapaljene svijeće na svim spomenicima u kvartovima našega Grada. Tim činom iskazujemo zajedništvo zagrebačkih branitelja i u iskazivanju počasti svim našim stradalim suborcima.

Cjelokupno moderiranje današnje svečanosti bilo je smišljeno i provedeno od Ivice Matoševića iz UVDDR PGZ. Cjelokupnom organizacijom kordinirao je Vlado Šikić iz KVDDR – Sesvete. Suradnici na realizaciji projekta bili su Krunoslav Kašić iz UHDDR – Sesvete, Mario Đurković iz UHDDR - Sesvete i Miljenko Bađun iz UV 145.br. HV. Zastavu na Trgu bana Jelačića podigli su veterani iz 101. brigade HV.

Za Koordinaciju braniteljskih udruga grada Zagreba
Vladimir Šikić

Pogledajte fotogaleriju:

 

 

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura