Josipović: Rat je bio pravedan, ali trebamo se pokloniti i srpskim žrtvama


Josipović: Rat je bio pravedan, ali trebamo se pokloniti i srpskim žrtvama

Pobijediti u miru znači i pružiti ruku našim sugrađanima srpske nacionalnosti, priznati i njihove žrtve - rekao je predsjednik Josipović čiji je govor popraćen pljeskom, ali i i zvižducima nekoliko nezadovoljih branitelja
Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i 17. obljetnice vojne akcije "Oluja" u kojoj je oslobođen Knin jučer je, za razliku od prijašnjih godina, prošla bez oštre retorike s govornice. Predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović ističući da je Domovinski rat bio pravedan i obrambeni, naglasili su u svojim govorima da je potrebno priznati sve žrtve, pa tako i srpske.

- Hrvatska je pobijedila u ratu, obranili smo naše granice, slobodu i demokraciju. No Hrvatska još mora pobijediti u miru, savladati gospodarske teškoće, osigurati ljudska prava, vjerske i nacionalne slobode, prosperitet svakog građanina. Pobijediti u miru znači i pružiti ruku našim sugrađanima srpske nacionalnosti, priznati i njihove žrtve i pokloniti im se - rekao je predsjednik Ivo Josipović čiji je govor popraćen pljeskom, ali i povicima i zvižducima nekoliko nezadovoljih branitelja na spomen srpskih žrtava.
Poziv na jedinstvo

Premijer Milanović istaknuo je da Domovinski rat bio pravedan, obrambeni i human, ali je hrvatska država u nekim trenucima nakon "Oluje" bila ispod razine svog zadatka.

- Mi ovaj praznik ne slavimo zato da bismo uživali u tuđoj nevolji ili da bi smo se naslađivali tuđim jadima, kojih je također bilo i to treba priznati - kazao je Zoran Milanović.

Dodao je da je rat počeo zbog granica te da će Vlada pod njegovim vodstvom Hrvatske granice uvijek braniti znajući gdje su kao što su to radile i sve prijašnje vlasti.

Milanović je sve okupljene pozvao na jedinstvo bez kojega se ne može, veli, ostvariti glavni cilj - izgradnja jake, stabilne i uspješne države koja će biti gospodar svoje sudbine, a ne samo privjesak u Europskoj uniji.

Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 17. obljetnice akcije "Oluja" započela je ujutro na kninskoj tvrđavi. Podizanjem zastave točno u 9,43 sati obilježen je trenutak kada je hrvatska vojska ušla u Knin. Kninsku tvrđavu jučer su ispunili brojni branitelji za razliku od prijašnjih godina kada je taj svečani trenutak bio rezerviran sam oza naslikavanje političara.
Usamljena Kosor

Nakon podizanja zastave, Kninom je preletio MiG, nastupila je letačka grupa "Krila Oluje", a potom je gradom krenuo impozantan mimohod hrvatskih branitelja, pripadnika oružanih snaga i policije koji su s tri strane došli u centar grada simbolizirajući time oslobađanje grada. Svečano postrojavanje oružanih snaga održano je na središnjem trgu pred spomenikom "Oluja`95", a nakon službenoga dijela programa koji je trajao kraće negoli prijašnjih godina, gosti su se raspršili po gradu, obilazeći štandove braniteljskih zadruga ili družeći se u kafićima. Osim državnog vrha te brojnih dužnosnika, saborskih zastupnika i lokalnih čelnika iz vladajuće koalicije, u Kninu su jučer bili i mnogi HDZ-ovci predvođeni predsjednikom stranke Tomislavom Karamarkom. Neki su stigli u svom aranžmanu i tek se kurtoazno pozdravili.

U Knin je došla i bivša premijerka Jadranka Kosor koja je šetala gradom u društvu sina Lovre, podalje dojučerašnjih stranačkih prijatelja koje nije htjela komentirati.
Srpski predstavnik Džakula na proslavi

Proslavi "Oluje" jučer je po prvi prisustvovao predsjednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula. Otišao je odmah nakon završetka središnje svečanosti, a u kratkoj izjavi koju su mediji u hodu uspjeli od njega iskamčiti poručio je da će "akcija Oluja biti legitimnija kada žrtve dobiju pravi pijetet i kada se o njima bude javno govorilo".

- Mislim na sve žrtve, svakako i na srpske - kratko je rekao Džakula, a upitan za optužbe da je u ratu bio na strani agresora kazao je da nije bio niti agresor niti uhićivan.
Karamarko o lisicima

Dolazak Veljka Džakule jučer su komentirali ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ministar obrane Ante Kotromanović i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Dok je Ostojić isticao da od toga ne treba praviti nikakvu pompu jer na proslavi godinama sudjeluju lokalni srpski predstavnici, Kotromanović je poručio da će dobrodošao svatko ako će reći da je Oluja bila oslobodilačka akcija.

- Ako je dolazak Džakule priznanje da je izvršena velikosrpska agresija na Hrvatsku i da se Hrvatska u tom teškom krvavom ratu obranila onda pozdravljam tu gestu. Međutim, pitanje je je li Džakula prikladna osoba budući da su mu policajci stavili lisice zbog oružane pobune - izjavio je Tomislav Karamarko.
Ademi: Ponosan sam

General Rahim Ademi veselo je jučer šetao Kninom, pozdravljajući se sa brojnim suborcima koji su ga zaustavljali po ulicama. Istaknuo je da je ponosan što je sudjelovao u "Oluji".

- To je bila najveća pobjeda, a san svakog branitelja bio je ući u Knin - rekao je Ademi prisjetivši se kako je toga dana prije 17 godina u 8,45 sati sa generalom Ljubom Ćesićem Rojsom i pokojnim Ivanom Koradeom skinuo srpski stijeg na tvrđavi i stavio hrvatski. Samo mi jako nedostaje general Ante Gotovina - rekao je Ademi.
Milanović se zagrcnuo pršutom Tijekom podizanja zastave na kninskoj tvrđavi u jednom je trenutku pozlilo Saneli Babić, kćeri poginulog branitelja. U pomoć su joj priskočili ministri Mirando Mrsić i Rajko Ostojić, a ministar zdravstva Ostojić kasnije je još jednom skakao u pomoć i to samom premijeru Zoranu Milanoviću koji se zagrcnuo kušajući pića na jednom od štandova s proizvodima braniteljskim zadruga.

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura