Ubijen jer 
je poštovao odredbe Ženevske konvencije


Ubijen jer 
je poštovao odredbe Ženevske konvencije

Nakon suprugove pogibije Marija Ilijić nije se udavala. Živi od uspomena i misli kakav je njihov život mogao biti
Maštao je o djeci i kući, pričao o supruzi Mariji i gledao svaku priliku da joj se može javiti. O njoj je suborcima govorio i dan prije no što je 5. kolovoza ubijen u Gračacu. Nadao se da će se, kad završi rat – u kojem je prošao pakračko i karlovačko bojište, bio na Velebitu, u Bljesku... – vratiti kući supruzi i njihovu zajedničkom životu koji su deset mjeseci prije Oluje okrunili brakom. Nadao se, ali...

Škorpion u vreći za spavanje
– Na Velebit smo došli 1. kolovoza i tu smo planirali akciju u kojoj je naš zadatak bio osloboditi Gračac. Spavali smo u zasjedi u vrećama za spavanje, a kad se nakon tri-četiri tako provedene noći Jozo probudio, vidio je da je s njim u vreći bio i škorpion. Komentirao je da je, nakon svega, mogao umrijeti od ugriza škorpiona i na kraju i ne otići u Oluju. Ipak, otišli smo. Naša je akcija uspjela i prvi smo ušli u Gračac. Pucalo se, najviše iz smjera Gospića. Zauzeli smo punktove i rasporedili se u krugu od pedesetak metara. Mala kućica što se nalazila u blizini zaklanjala mi je pogled prema Jozi. U trenu kad smo suborac i ja uništavali jedan bunker, prema punktu su stizala dva vozila s neprijateljskim vojnicima. Jozo je izišao pred njih, htio ih je zaustaviti, da se predaju. Suvozač iz prvog vozila izišao je van. Ali, vozač je dograbio automatsku pušku, pucao u Jozu i na mjestu ga ubio – priča Đuro Merc, u ratu vođa specijalističke grupe, a danas predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije Delta iz Županje.

– Poginuo je jer je poštovao odredbe Ženevske konvencije i sve radio po propisu. O poštenju u ratu pričali smo, kad smo se sreli na terenu, s generalom Mladenom Markačem. Ali, to poštenje drugoj strani, očito, nije značilo ništa – ogorčeno će Merc.

Jozo Ilijić bio je, kaže, najmlađi specijalac u Deltama. Suborac Merc pamtit će ga po veseloj dječačkoj naravi i dobroj duši.

Ljubavna priča prognanika

I Marija Ilijić za svog supruga kaže da je bio duša od čovjeka. U mislima se vraća na onih deset najljepših mjeseci u svome živote koje je provela u braku s Jozom. Nadopunjavali su se, kaže, kao da su jedno drugom čitali misli. Neće, zapravo, Mariji Ilijić trebati podsjećanje na te dane jer ona od tih uspomena i sjećanja i živi.

– Nema dana kad se ne sjetim Joze – tiho će.

A onda misli kakav je njihov zajednički život mogao biti... U ovih sedamnaest godina, otkako je ostala bez supruga, nikada nije niti pomislila da se ponovno uda. Žao joj je jedino, kaže, što ona i Jozo nisu imali djece.

– Mislili smo: mladi smo, imamo vremena – priča udovica.

Njezin i Jozin životni put isprepleo se u Županji u koju je ona došla kao prognanica iz Otavica nedaleko od Drniša, a on kao prognanik iz Hrgova Donjih u Bosni i Hercegovini. Ilijić se odmah javio u rat i kao dragovoljac se najprije priključio 131. županjskoj brigadi, a zatim je prešao u pričuvni sastav Delti.

– Žao mu je bilo što ne idemo u rat u Bosnu jer je htio pomoći svom narodu – kaže Merc.

– Nikada mi nije puno govorio o tome što proživljava na ratištu. Kazao je tek da mu je u Bljesku bilo najgore jer nisu imali vode pa su pili vodu iz jarka – priča Marija Ilijić.

Kada je njezin Jozo posljednji put od kuće odlazio na ratište, ona mu je spakirala stvari.

– Odonda nikoga više ne pakiram – kroza suze će.

Na mjestu pogibije Joze Ilijića, koji je posmrtno dobio čin inspektora, Udruga SJP Delta podignula je spomen-obilježje. Na svaku obljetnicu tu dolaze položiti vijenac i zapaliti svijeću. I Marija Ilijić je tada s njima. A sa svojim Jozom je sve vrijeme. Jer, nema dana kada na njega ne pomisli...

Ostale priče iz Večernjakovog specijala Junaci Oluje pročitajte ovdje.

 www.vecernji.hr

 

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura