Bitka kod Bosanskog Grahova 13.-14-15 kolovoza 1995.


Bitka kod Bosanskog Grahova 13.-14-15 kolovoza 1995.

Iako je široj javnosti nepoznato ,nakon veličanstvene Oluje na području Bosanskog Grahova vodila se teška i odlučna bitka za konačno slamanje srpskih snaga.
Tada su srpske snage izvele jedini pravi kontraudar nakon pobjedonosne Oluje.
Početkom kolovoza 1995.141. brigada posjeda crtu bojišta na širem prostoru B.Grahova.Lijevi susjed brigadi je 6.dp. a desni postrojbe HVO-a.Stanje na bojišnici je stabilno,borbi ima ali nisu večeg intenziteta.Postrojba uspješno odolijeva nasrtajima neprijatelja i drži dostignutu crtu obrane sve do noći 12/13.kolovoza.Tada neprijatelj ne mireći se sa gubitkom Knina i ostalog teritorija najprije topništvom a zatim pješaštvom,tenkovima i zrakoplovima pri tom koncentrirajuči svoje elitne i specijalne postrojbe pokušava povratiti izgubljene položaje ,te presjeći komunikaciju Knin - B.Grahovo ovladavanjem strateški važne točke „prevoja Derale“ .Najžešći napad izvršio je na položaje ispred Derala te na cesti Drvar-B.Grahovo.Postrojba prihvača borbu i u direknom okršaju prsa o prsa pogibaju vojnici: Denis Jerković,Ivan Burić,Loran Šulentić i Tomislav Grujica a ostali sa više ranjenih među kojima je i zap. voda izvlače se na pričuvni položaj.Nedugo nakon toga jedna interventna grupa odlazi u pomoć prema napadnutim položajima na lijevom krilu kojom prilikom nailaze na ubačenu neprijateljsku diverzantsku grupu gdje u izravnom okršaju pogibaju: zapovjednik satnije Stipe Marčić-Štef,te vojnici:Denis Baleta i Dragan Kikić.dok je više vojnika ranjeno.Kako se preostali suborci nisu uspjeli izvuči jedanom od njih Olegu Ujeviću to uspjeva,dovodi pojačanje,ponovno se uključuje u borbu i tom prilikom junački pogiba .Iza podne13.kolovoza ojačana skupina pripadnika brigade uz potporu POTRD-a ZP Split kreće u protunapad na privremeno zaposjednuti položaj.Neprijatelj u žestokoj borbi uspijeva odbiti naš napad i tom prilikom pogibaju:zapovjednik voda Nenad Božan,zapovjednik desetine Ranko Grbavac,te vojnici:Sead Jasenčić i Slaven Ujević a više pripadnika biva ranjeno.U borbama na ostalom dijelu bojišta pogibaju vojnici:Ante Merćep,Ante Domazet a Zoran Karanović biva teško ranjen i od zadobivenih rana umire 17.08. Istoga dana provodeći borbene aktivnosti na lijevom krilu bojišnice pogibaju pripadnici 6.d.p. vojnici:Ognjen Krešić,Aljoša Ruspić i Igor Koprčina dok sudbina Drage Ilovića do danas nije poznata (vodi se kao nestali).Bez obzira na sve brigada sutradan 14.kolovoza zajedno sa jednom satnijom 7.Gbr. vraća izgubljeni položaj( u toj akciji pogiba pripadnik 7.Gbr:Romano Ribić) a već 15.kolovoza zajedno sa ostalim postrojbama (., 6.dp i 126.dp. ) nastavlja sa napadnim djelovanjima i odbacije neprijatelja dok 4.Gbr.presjeca komunikaciju Resanovci-Drvar čime je zadan konačni udarac srpskim snagama čiji kraj će se dogoditi u narednim operacijama hrvatskih snaga „Maestral“ i „Južni potez“.

Udruga pripadnika i prijatelja 141.brigade HV svake godine zajedno s obiteljima poginulih suboraca odlazi u Bosansko Grahovo i uz Sv.misu se prisjeća i odaje zahvalnost njihovoj junačkoj borbi.

KLUB PRIPADNIKA I PRIJATELJA
141. BRIGADE HRVATSKE VOJSKE
e-mail: klub141br@net.hr
Rčn:HPB 2390001-1100354663
OiB: 43050888456

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura