Priopćenje u povodu 14. kolovoza, Dana zarobljenika srbijanskih koncentracijskih logora


Priopćenje  UZBV u povodu 17.godišnjice VRO Oluja i proslave Dana hrvatskih branitelja

Dana 14. kolovoza napuniti će se punih 20 godina od velike razmjene ratnih zarobljenika na Nemetinu kod Osijeka kada su razmijenjeni svi preostali branitelji Vukovara nakon 9 mjeseci zarobljeništva u najgorim logorima na tlu Srbije u Begejcima, Stajićevu, Nišu, Aleksincu i Srijemskoj Mitrovici.
Ovaj dan se obilježava u znak uspomene na one koji su ostavili živote i zdravlje u najgorim mogućim uvjetima, izloženi psihofizičkoj torturi od strane mučitelja u odorama vojske tzv. JNA kao i paravojnih postrojbi koje su se nadmetale u izmišljanju i isprobavanju najrafiniranijih metoda mučenja. Nepobitna je činjenica da osim ovih logora moramo se sjetiti svih ostalih a to su svakako, od velikih postrojenja, smrti Manjača, Knin, Morinj, pobunjenički zatvori u Belom Manastiru, Vukovaru, Dalju, Glini, Staroj Gradiški, Bučju i svih onih mjesta gdje su uz ratne zarobljenike dovođeni i mučeni civili, žene i djeca tako da je najmlađi zatvorenik u Stajićevom imao samo 8 godina. U tim zatvorima mučeni su do smrti sa namjerom da njihova smrt bude opomena na ono što čeka i ostale branitelje, da ubiju ne samo njihovu volju i želju za otporom već i svakog onog tko će se usprotiviti mašineriji smrti.
Logori i mučilišta u Hrvatskoj i na prostoru bivše Jugoslavije na kraju 21. stoljeća predstavljaju recidiv nacističkih i staljinističkih genocidnih postrojenja smrti, pokušaj istrebljenja čitavih naroda sa određenih prostora. Stoga , mi koji smo unutar UZBV okupljeni u sekciju logoraša , a upoznali smo i lice i naličje rata i svu razinu nehumanosti koja se može sakupiti u pojedincu onog trenutka kada mu se nečiji život stavi na raspolaganje,senzibilizirani smo na činjenicu da i ovog trenutka u srbijanskom zatvoru postoji čovjek koji ispašta činjenicu da je bio hrvatski branitelj , a to je Veljko MARIĆ. Niti danas, 20 godina nakon velikog trenutka izlaska na slobodu ni mi nismo slobodni dok je on osuđen i zatvoren, a pogotovo jer vidimo da je napušten od svih hrvatskih institucija vlasti koje se trebaju skrbiti za njega. Braneći Veljka i mi danas branimo hrvatsku državu jer njegovo tamnovanje je opomena svima nama da međunarodno pravo ne funkcionira na ovim prostorima. Veljko Marić je otet i zarobljen te stoga ni mi ne možemo govoriti o slobodi dok posljednji logoraš još uvijek se nalazi u srbijanskom kazamatu. Pozivamo stoga državna tijela na umjerenost u davanju izjava u svezi navedenog slučaja i poduzimanje svih mjera i postupaka za njegovim što hitnijim dolaskom u Hrvatsku jer njegovo uhićenje je primjer kako nitko od nas nije zaboravljen od strane fašističkog režima u Srbiji.
Napominjemo hrvatskoj javnosti i vlasti da ni nakon toliko godina hrvatski logoraši nisu dobili ni moralnu ni materijalnu satisfakciju od strane države na čijem smo teritoriju bili internirani i zlostavljani a obitelji ubijenih ni njihova tijela. Stoga potičemo vlast RH da snažnije i djelotvornije radi na tom pitanju, a pogotovo da ne razmišlja o nagodbi i eventualnom povlačenju vezano uz tužbu za ratnu odštetu pri Međunarodnom sudu pravde. Žrtve svih ratova su dobile svoju satisfakciju tako da ona pripada i zarobljene hrvatske branitelje. Sukladno odluci Skupštine UZBV ujedno potičemo Predsjednika RH da sukladno svojim ustavnim ovlaštenjima, izda nalog da se pristupi izvedbi i dodjeli spomen medalje ratnih zarobljenika kao određenog vrsta priznanja ratnim zarobljenicima za žrtvu koju su pridonijeli na pijedestal Domovine.
Evidentno je da i hrvatska javnost ni nakon 20 godina nije se dovoljno suočila sa činjenicom da je ratni zločin koji je počinjen nad ratnim zarobljenicima najstrašnije djelovanje osim dakako oduzimanja nečijeg života. U hrvatskoj javnosti, medijima i obrazovnim materijalima još uvijek se sakriva pravi opseg i snaga stradavanja vezana uz koncentracijske logore na tlu Srbije i Crne Gore, a pogotovo kroz slabo djelovanje pravosudnih organa na procesuiranju zločinaca koji su osmislili kao i onih koji su sprovodili njihove genocidne naloge. Potreba je da cjelokupno društvo i njezina državna tijela učine još snažniji zamah na pronalaženju i procesuiranju krivaca, ali i predočavanja domaćoj i svjetskoj javnosti što se to zapravo događalo tih godina na ovim prostorima kako nam netko tko to nije vidio ni doživio ne bi pisao povijest.
Velika je činjenica da svi napori koji su činjeni da se kroz te oblike specijalnoga rata unutar oružanog sukoba poništi volja za samostalnom hrvatskom državom su bili uzaludni, ali je isto tako i naša odgovornost da trebamo snažnije upozoravati na ono što smo proživjeli , a ne biti nijemi promatrači događanja oko nas. Stoga ovog trenutka upozoravamo da je i dalje na djelu proces stvaranja i obrane hrvatske države ali i da je ona izložena drugim, suptilnijim oblicima napada i poticanja unutrašnjih sukoba. Zato je potrebno da i dalje činimo napore kako bi se istina o događanjima u Hrvatskoj i dalje širila i kako ne bi zamrla jer tada sve žrtve bile bi uzaludne.

U Zagrebu, 13. Kolovoza 2012.g.
Damir JAŠAREVIĆ, predsjednik UZBV

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura