Otvoreno pismo Mirku Ljubičiću- Švepsu predsjedniku zajednice udruga HVIDR-a Grada Zagreba


ABH - Priopćenje

Poštovani gospodine Ljubičić obraćamo Vam se potaknuti Vašom najavom kako je Zajednica udruga HVIDR-a Grada Zagreba čiji ste Vi predsjednik, pokrenula inicijativu za vraćanje dostojanstva i digniteta hrvatskim ratnim vojnim invalidima u sudjelovanju na počasnim ceremonijama.
Na prvi pogled inicijativa hvale vrijedna, no naše pitanje je, što ste zapravo radili do sada? Zašto se o dostojanstvu i dignitetu hrvatskih ratnih vojnih invalida niste brinuli svih ovih godina koliko obnašate dužnost predsjednika, nego ste uglavnom bili servis za HDZ-evu manipulaciju braniteljima.
Kada se očitujete o ponižavajućoj proslavi obljetnice Oluje činite to s punim pravom, no pitanje je zašto to činite mjesec dana nakon proslave, kada ste imali vrlo otvorenu ponudu obilježiti godišnjicu Oluje mimo protokola, onako kako smo to učinili mi ove godine u Kninu. Ako ste za svoju reakciju prvo morali čekati odobrenje iz središnjice HDZ-a, a očito je da jeste, onda ih ubuduće zamolite da malo brže daju odobrenja kako bi bili vjerodostojni.
Prema najavama vidimo kako ste se uključili u organizaciju proslave rođendana generala Gotovine i od te proslave radite veliki spektakl na Zrinjevcu, no pitanje je gospodine Ljubičić gdje ste bili Vi i kompletna Zajednica Udruga kad su donesene sramne presude našim generalima?
Ni glasa pustili niste niti ste se pojavili na prosvjedu koji smo mi tada organizirali, čak naprotiv, učinili ste sve što ste mogli da do organiziranog i javnog pružanja potpore našim utamničenim generalima ne dođe, jer zbog podaništva EU i Haškom tribunalu, to tadašnjoj HDZ-ovoj vladi na čelu s Jadrankom Kosor nije odgovaralo.
Tada Vam nije bilo bitno što su generali osuđeni, a sada kada HDZ više nije na vlasti sada bi čak i njihove rođendane proslavljali. Ma naravno da Vam njihovi rođendani također nisu bitni, nego bi Vi u ime HDZ-a, ponovno sakupljali preko branitelja i generala jeftine političke bodove, kao i vaš dragi Ivo na splitskoj rivi. Lijepo ste to zamislili: Generali u zatvorima, a vi ćete vani slaviti njihove rođendane. Zar ćete im tako pomoći? Ponovo mažete oči braniteljima i javnosti. Ako niste bili u stanju podržati glasa vapaja naroda za njihovim oslobođenjem nakon njihove sramotne osude, koji se orio na Trgu bana Josipa Jelačića, dok ste vi jeli i pili na Policijskoj akademiji s tamničarkom Jadrankom Kosor, onda nemojte sada pokretati mizerne akcije koje u konačnosti nemaju apsolutnu nikakva utjecaj na njihovu slobodu. No, Vama i nije cilj njihova sloboda, nego ponovno zauzimanje položaja vlasti i njezine pogodnosti lagodnog života, generali će i dalje čamiti u ćelijama.
Kad govorite o povratku dostojanstva i digniteta ratnih vojnih invalida, vjerojatno mislite na sve hrvatske branitelje, jer i oni koji nisu invalidi branili su Hrvatsku. No neovisno o terminu koji koristite, pitamo Vas gospodine Ljubičić što ste do sada učinili u obranu tog dostojanstva i digniteta.
Da li ste uputili kakav prigovor ili prosvjed protiv progona hrvatskih branitelja, pružili bilo kakvu moralnu i materijalnu pomoć svojim suborcima koji su u zatvoru pod optužbama za ratni zločin? Da li ste možda javno prosvjedovali protiv pisanja i reakcija Documente, Veritasa i ostalih Teršelić/Štrbac/Pusić udruga? Da li ste možda stali u zaštitu silovanih žena u Domovinskom ratu nakon skandaloznih izjava Vesne Pusić? Odgovor znamo i mi i Vi – niste!
Isto tako bili ste među prvima koji su pružili potporu vladi Jadranke Kosor kad je donijela sramnu odluku o oduzimanju braniteljima 10% od mirovine kako bi se nadomjestio manjak u proračunu, manjak koji je napravila ona i njen dragi Ivo. Do dana današnjeg nije Vas bilo briga za to jer je Vaša Udruga uredno primala sredstva na svoj račun, naravno iz državnog proračuna, bez obzira na krizu. Sad kad vam je novi ministar prepolovio sredstva, sjetili ste se prava i dostojanstva branitelja.
Najavili ste i izradu internetskog portala za branitelje koji bi, po Vašim riječima vratio dostojanstvo i snagu braniteljskoj populaciji. Za Vašu informaciju gospodine Ljubičić takvi portali postoje i vrlo uspješno djeluju već godinama, no problem je izgleda u tome jer ne pišu ono što se Vama i Vašim gazdama iz HDZ-a sviđa, pa za Vas kao da i ne postoje bez obzira što se konstantno zalažu za dostojanstvo branitelja i Domovinskog rata.
Pozdravljamo Vaše inicijative oko vraćanja dostojanstva i zajedništva hrvatskih branitelja, što je u konačnici i sastavni dio našeg programa. No prilično smo zabrinuti u uspješnost tih projekata s obzirom da znamo kako su do sada završili svi projekti pokrenuti na Vašu inicijativu, navodno u interesu branitelja, kao što su projekt:
- Hitne pomoći u organizaciji HVIDR-e Grada Zagreba, odobren od Skupštine, o kojemu je donesena službena odluka a koji nikad nije realiziran niti ste Vi kao predsjednik preuzeli odgovornost zbog toga,
- Radio postaja HVIDR-e Grada Zagreba, isto tako odobren i službeno potvrđen, a nikad realiziran projekt za čiji neuspjeh nikad niste odgovarali,
- izgradnje spomenika i spomen parka ispred sjedišta HVIDR-e Grada Zagreba za koji je, osim odobrenja i službene odluke, uplaćen i jedan dio sredstava od strane Ministarstva branitelja.
Sve nas ovo dovodi do pitanja da li ste Vi gospodine Ljubičić jednostavno nesposobni za obavljanje dužnosti na koju ste postavljeni ili svjesno manipulirate Udrugom čiji ste predsjednik u korist nečijih poslovnih i političkih interesa.
I u jednom i u drugom slučaju smatramo da je vrijeme da prestanete varati svoje članstvo i javnost, te dužnost predate nekome tko će ju dostojanstveno obavljati i sve najavljene projekte doista i realizirati u korist onih za čija prava bi se trebali zalagati.
Zar zaista mislite da su branitelji i dalje slijepi i gluhi, pa će ove Vaše manipulacije i dalje prolaziti neprimjetno. Svima je polako jasno da se Vi ne zalažete za ničija prava i dostojanstvo, nego sve što činite (prijedlog: zasebne proslave Oluje, proslave rođendana generala itd.), činite isključivo u svom osobnom interesu i političkom interesu HDZ-a.

Akcija za bolju Hrvatsku
Podružnica za Grad Zagreb
Jasna Dautanac
Odnosi s javnošću ABH

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura