Problem tužbi pripadnika HVO-a (VIDEO)


Problem tužbi pripadnika HVO-a / Screen: HRT

Postoji realna opasnost od novčanog udara na hrvatski proračun u milijardama kuna. A udar bi mogli izvesti pripadnici HVO-a.

Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske suočeno je sa stotinjak tužbi i sudskih presuda po kojima mora isplatiti milijunske odštete pripadnicima HVO-a koji su potkraj 90-ih zbrinuti kao pripadnici Hrvatske vojske.

Naime, tih je godina doneseno više od deset tisuća rješenja prema kojima je ranjenima na južnom bojištu omogućena invalidska mirovina, dok je obiteljima poginulih zajamčena obiteljska mirovina. No, sama rješenja u kojima im se priznaje invaliditet nikada im nisu uručena, nego su se čuvala u Ministarstvu obrane. Na osnovi tih rješenja pripadnici HVO-a ostvarili su pravo na braniteljsku mirovinu, ali ne i na skrb ili stambeno zbrinjavanje. No, nakon što 2002. dio rješenja pod nerazjašnjenim okolnostima nestaje iz MORH-a, stižu i prve tužbe.

Za sada njih gotovo 150, koji su potkraj devedesetih ostvarili ista prava kao pripadnici Hrvatske vojske na temelju rješenja o invalidnini, nakon sudskih presuda čeka ili su već dobili odštete.

Takva prava uz njih ima još oko deset tisuća ljudi. Tužbe još ne podižu, no povedu li se i za njihovim primjerom, proračun čeka udar.

O svemu govori gost Dnevnika ministar branitelja Predrag Matić.

HRT, Dnevnik 9. listopad 2012.

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura