Maloljetni branitelji: Tražimo status dragovoljaca


Prosvjed maloljetnih hrvatskih branitelja (Foto: Robert Anić/Pixsell)

Danas se održava prosvjed maloljetnih branitelja iz cijele Hrvatske na Trgu sv. Marka u Zagrebu, koji je organiziran jer ti branitelji još uvijek nisu uvršteni u Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Resorni ministar Predrag Matić, s druge strane, tvrdi kako jesu.

Podsjetimo, Maloljetni branitelji pozvali su ministra branitelja Predraga Matića da pokaže gdje se u zakonu, u kojem članku, rečenici ili riječi spominju maloljetni branitelji, nakon što je ministar nedavno izjavio da maloljetni dragovoljci već jesu u zakonu.

'Po zakonu imamo prava kao i svi ostali branitelji, stariji, to nitko ne osporava i u to ne ulazimo, ali mi tražimo da svaki maloljetan branitelj ima status dragovoljca, po Članku 2. u Zakonu, jer status dragovoljca može imati onaj koji ima 100 dana, odnosno 30 dana prije priznanja Republike Hrvatske, prije 15. siječnja 1992. godine. Što je s onim koji je došao 10. siječnja '92? On nema status dragovoljca, a maloljetni branitelj nema što drugo biti nego dragovoljac', rekao je Goran Burčul, organizator prosvjeda na Markovom trgu i predsjednik Udruge maloljetnih dragovoljaca iz Zadra.

'Ne tražimo mi ne znam što, samo ta nekakva prava i da se nas prizna konačno u zakonu', istaknuo je jedan od prosvjednika.

Ministar Matić i danas je ponovio kako su svi branitelji navedeni u zakonu, na konferenciji za novinare Ministarstva branitelja u povodu predstavljanja Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova obitelji hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Na kraju je istaknuo kako se prilikom izrade zakona vodilo načelima koja će očuvati dostojanstvo i dignitet Domovinskog rata te da se hrvatskim braniteljima niti jedno pravo ne smanjuje, a kamoli ukida.

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura