Ministar Matić: 'Na današnji dan prijatelj mi je umro na rukama'


Ministar Matić: 'Na današnji dan prijatelj mi je umro na rukama'

Ministar branitelja Predrag Matić u nedjelju je u Vukovaru također odao počast žrtvama tog grada, među kojima i su i njegovi prijatelji i suborci. Najavio je i da će uskoro novo odličje Red domovinske časti Blago Zadro dobiti dvojica generala.

"Ministarstvo branitelja zajedno s Uredom predsjednika radi na novom najvišem državnom odličju i već smo dosta poodmakli u tom poslu i ovo je dobra prilika da se podsjetimo kako je potrebno puno truda i suza utkati da se ljudima nešto dokaže", kazao je ministar branitelja.

"Mi smo imali rat, u ratu smo pobijedili, a njega su vodili vojnici koji su morali biti hrabri da bi pobijedili. Nisu samo poginuli bili hrabri, imamo ih i među živima. Najviše vojno odlikovanje koje će se zvati 'Red Domovinske časti Blago Zadro' dobit će oni koji su bili najbolji među najboljima".

"Hrvatska će se lako složiti, nažalost, sa onima koji su poginuli, da dobe to odlikovanje i mi već imamo desetak imena koja se kroz ovih dvadesetak godina protežu Hrvatsku i svi ih već znaju napamet. Isto tako, postoje i živi ljudi, ne mora se umrijeti ili poginuti da bi bio heroj. I zato, među ostalima i oslobođeni generali Ante Gotovina i Mladen Markač su među kandidatima za to najviše odlikovanje", izjavio je ministar Matić te je u nastavku ispričao kako je doživio oslobađajuću presudu generalima.

"Kao cijeloj Hrvatskoj, iznimna mi je čast bila pristustvovati dočeku generala u domovinu. Posao ministra branitelja izuzetno je težak i zahtjevan, no ono što pruža posebnu čast i privilegiju je to što sam dobio priliku s kolegom Antom Kotromanovićem otišao u Haag, 'pokupio naše dečke' i vratio ih doma. Atmosfera je bila fenomenalna, upravo onakva kakva je bila u cijeloj Hrvatskoj, a mi koji smo se našli u avionu, koji smo imali prvi priliku biti s našim generalima, to je jedna posebna čast.

Gomila ljudi u koloni sjećanja i ponosa pod geslom Vukovaru - ime sveto prošlo je ulicama grada heroja. Na pet i pol kilometara puta od bolnice do Memorijalnog groblja koji su 1991. prošli hrabri Vukovarci mučki ubijeni na Ovčari, kroz Vukovar je prošla cijela Hrvatska.

"Vukovar je ponosno srce Hrvatske, to se dokazuje iz godine u godinu, ovaj put se 21. put sjećamo Vukovara i kad bi netko pomislio da sjećanja blijede, bio bi u krivu. Naprotiv, pretprošle godine u koloni sjećanja bilo je tridesetak tisuća ljudi, prošle godine skoro šezdeset, ove godine, prema podacima iz policije, oko sto tisuća ljudi!", ponosno je izjavio Matić.

"Hrvatska voli Vukovar i svoje branitelje, naročito nakon prekjučerašnje presude. Sad nam je sve jasno i srca su nam potpuno čista".

"Na današnji dan, moj prijatelj, Stipica Barišić Stipe poginuo je u završnim borbama u obrani grada Vukovara i izdahnuo mi je na rukama. To je bio stvarno jedan od najtežih trenutaka kada je naš punkt, naš mali vod napadnut, Stipica je bio pogođen neprijateljskim snajperom i na današnji dan poginuo", prisjetio se Matić svojih trauma iz dana kad je i sam bio vukovarski branitelj.

Najljepša poruka građanima za budućnost je poruka generala Gotovine: 'Domovinski rat je završen!'. Pri tome mislim da počinitelji ratnih zločina, potraga za našim nestalima, briga za vojne invalide, briga za djecu poginulih branitelja se nastavlja i dalje. Ali rat je završen, mi se moramo okrenuti budućnosti. Uz malo truda i ovaj pozitivni naboj zbog povratka generala treba nas potaknuti da damo malo više, da se založitmo.

"Ne pitaj se što Hrvatska može učiniti za tebe, već što ti možeš učiniti za Hrvatsku!".

RTL Danas

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura