Otvoreno pismo HVIDR-a RH


Otvoreno pismo HVIDR-a RH

Zagreb, 3. prosinca 2012. - Ovim putem izvješćujemo javnost da je dana 30. studenog 2012. godine održan 12. Redovni izvještajni Sabor HVIDR-a RH u Domu HV Ministarstva obrane u Zagrebu.

Na Saboru su nazočili delegati svih županijskih zajednica udruga i udruga na području RH, kao i cijenjeni gosti: general Mladen Markač, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, g. Vinko Kovačić, zamjenica ministra branitelja, g-đa Vesna Nađ, pomoćnik ministra obrane, Viktor Koprivnjak, te predstavnici krovnih udruga hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji iz Domovinskog rata.

Na radnom dijelu Sabora, jednoglasno su usvojena izvješća o radu svih tijela HVIDR-a RH i financijsko izvješće za 2011. godinu, te plan i program rada udruge za 2013. godinu. Nakon Sabora, održana je javna tribina na kojoj se raspravljalo o prijedlogu Vlade RH za izmjenu i dopunu Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, provođenju važećeg Zakona i drugim aktualnim problemima hrvatskih branitelja, te zaštiti vrijednosti Domovinskog rata. Na tribini je, uz predstavnike HVIDR-a RH i krovnih udruga iz Domovinskog rata, sudjelovala i zamjenica ministra branitelja, g-đa Vesna Nađ.

Nakon provedene rasprave, jednoglasno su doneseni slijedeći ZAKLJUČCI TRIBINE:

1.HVIDR-a RH ne podržava Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji (prijedlog Vlade RH koji je usvojen na 6. sjednici Hrvatskog sabora 30.11.2012. godine). Uz uvažavanje određenog dijela afirmativnih odredbi prijedloga Zakona kojima se poboljšava status hrvatskih branitelja, HVIDR-a RH se ne slaže sa navedenim Zakonom, iz slijedećih razloga:

•u usvojenom tekstu Zakona nisu prihvaćeni prijedlozi HVIDR-a RH dostavljeni ministarstvu branitelja o utvrđivanju statusa obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja, budući da se obitelji, odnosno udovicama umrlih HRVI-a, osim obitelji 100%-tnih HRVI-a I grupe, priznaju prava na obiteljsku mirovinu i invalidninu samo uslijed uzroka smrti samoubojstva. Ogorčeni ovim odredbama, hrvatski ratni vojni invalidi smatraju da se ovakvim Zakonom hrvatski branitelji potiču na samoubojstvo, kako bi njihova obitelj mogla ostvariti osnovna egzistencijalna prava. Posebno se ističe ogorčenost i nejednakost sa pravima obitelji partizana, bivših obavještajnih službi UDBE, KOS-a i pripadnika bivše JNA, budući da se njihovim obiteljima priznaju prava, bez obzira na uzrok smrti.

•HVIDR-a RH se protivi javnoj objavi registra hrvatskih branitelja, budući da je navedeni Zakon protivan osnovnim odredbama Ustava RH kojima sa jamči sigurnost i tajnost osobnih podataka, te zakona kojima su određeni tajnost i zaštita sigurnosnih podataka hrvatske države, a objava će imati dalekosežne posljedice po sigurnost hrvatskih branitelja, kao i ograničenje u njihovoj slobodi kretanja. Na temelju javne objave, dostupne putem interneta, u današnjoj situaciji političke nesigurnosti, u kojoj ministarstvo vanjskih poslova poziva hrvatske građane da ne putuju u Srbiju, tko može garantirati hrvatskom branitelju da neće biti uhićen i lažno optužen, kao što je doživio i Tihomir Purda, a Veljko Marić i dalje čami u srpskom zatvoru. Ukoliko postoje institucije koje mogu legalnim putem utvrditi eventualne nezakonitosti u stjecanju prava nekog branitelja, postavlja se pitanje čemu služi javna objava i hoće li javnost utvrđivati tko je pravi, a tko lažni branitelj? Iz svih navedenih razloga, HVIDR-a RH, će, ukoliko isti Zakon bude donesen, tražiti konsenzus svih braniteljskih udruga u svezi podnošenja zajedničkog prijedloga za ocjenu ustavnosti istog Zakona, te će se tražiti očitovanje od predsjednika RH, predsjednika Sabora i predsjednika Vlade RH.

2.Obzirom da su do sada prvi snosili teret krize, te su im već nekoliko puta smanjena osnovna sredstva za život, hrvatski ratni vojni invalidi Domovinskog rata protive se bilo kakvom daljnjem smanjivanju prava hrvatskih branitelja (budući da su proračunom za 2013. godinu predviđena znatno umanjena sredstva za provođenje Zakona tražiti će se očitovanje od nadležnog ministarstva).

3.Ovlašćuje se Predsjedništvo HVIDR-a RH za upućivanje zahtjeva Vladi RH i Hrvatskom saboru za pokretanje postupka za objavu registra dezertera, ratnih profitera, osoba koji su ostvarili mirovinu temeljem Zakona o konvalidaciji, svih aboliranih osoba i korisnika prava pripadnika KOS-a, UDBE i bivše JNA.

4.Ovlašćuje se Predsjedništvo HVIDR-a RH za pokretanje postupaka vezano za utvrđivanje uloge bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića u rušenju ugleda hrvatskih branitelja i digniteta Domovinskog rata, njegove suradnje sa Haaškim tužiteljstvom, dostave tajnih državnih dokumenata i svjedočenja u Haagu.

5.Ovlašćuje se Predsjedništvo HVIDR-a RH za upućivanje zahtjeva za održavanje sastanka sa glavnim ravnateljem HRT-a i predsjednicom Programskog vijeća HRT-a radi sramotnog ponašanja državne televizije prema kategoriji hrvatskih građana sa statusom hrvatskom branitelja, te odbijanja emitiranja dokumentarnih filmova na tematiku Domovinskog rata. Ukoliko se ne promijeni status hrvatskih branitelja na državnoj televiziji, pokrenuti će se postupci za preispitivanje odredaba Zakona o HRT-u i ukidanju plaćanja preplate.

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura