Petar Janjić Tromblon: Mogu i japanski i kineski natpisi, ali ćirilica ne!


Vukovar: Mogu i japanski i kineski natpisi, ali ćirilica ne! (Foto: Branimir Bradarić/VLM)

U organizaciji Uruge ratnika Hrvatskog obrambenog rata danas je na središnjem vukovarskom trgu održan prosvjed pod nazivom "Vukovar nikada neće biti – Bukobap". Sa prosvjeda je zatraženo da Vlada RH donese hitnu odluku o odgodi uvođenja ćirilice u Vukovar kao i da nakon toga Sabor donese moratorij od 20 godina na mogućnost uvođenja dvojezičnosti.

Poslije održanih kratkih govora predstavnika gradova iz Hrvatske koji su se odazvali prosvjedu Petar Janjić, predsjednik udruge, pročitao je zahtjeve koji će biti proslijeđeni Vladi, Saboru i predsjedniku RH kako bi se spriječilo uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru. Sa prosvjeda je zatraženo da Vlada RH donese hitnu odluku o odgodi uvođenja ćirilice u Vukovar kao i da nakon toga Sabor donese moratorij od 20 godina na mogućnost uvođenja dvojezičnosti.

Traže od Državne uprave i MUP-a da se izvrše provjere točnog broja Srba u Vukovaru kao i da MUP postupi po svim podnesenim kaznenim prijavama radi počinjenih ratnih zločina u Vukovaru.

– Tražimo da u roku od 15 dana dobijemo pisani odgovor. Ako ne dobijemo pisani odgovor Udruga ratnika će pristupiti organiziranju Nacionalnog obrambenog pokreta u okviru kojega će iskoriti sva demokratska sredstva za rušenje vlasti. Provest će se kao četnici 91 godine, rekao je Janjić.

Uz poneku psovku i pjesmu sa pozornice se moglo čuti i kako ćirilici poslije svih stradanja, rušenja i razaranja nema mjesta u Vukovaru. Govornici su poručili i kako svi oni koji žele učiti ćirilicu mogu to učiti na dopunskim nastavama ili pak preko granice. Čulo se i kako poslije svega u Vukovaru mogu postojati japanski ili kineski natpisi ali ćirilični nikad.

- U Vukovaru je izvršen ekocid, kulturocid i genocid. Zato recimo ćirilici NE u Vukovaru, poručio je Janjić koji je osudio i prošlotjednu posjetu premijera Zorana Milanovića Beogradu. Rekao je da poslije izjava da će Hrvatska pomoći Srbiji u pristupnim pregovorima sa EU Milanović bolje da se nije ni vraćao iz Srbije. Na današnjem skupu okupilo se nekoliko stotina građana a bilo je i primjetno iznimno jako policijsko osiguranje.

Cijeli skup je i sniman. Maja Barbarić, zadužena za odnose sa medijima u PU, rekla je kako će se snimka cijeloga skupa svakako pregledati i da će u ovisnosti od onoga što se na njoj vidi i čuje odlučiti hoće li ili ne pokretati nekakve dalje istražne radnje.

Komentirajući sve izrečeno na današnjem skupu predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić rekao je da stožer s ovim skupom nema ništa i da su se još i ranije ogradili od njega.

– Ovaj prosvjed nije podržana niti Koordinacija braniteljskih udruga kao niti sam Stožer. Znali smo da će to biti otprilike ovako i nije nas ništa iznenadilo. Stožer ne želi ovakve priče niti scenario. Ne zagovaramo da bilo kome padne dlaka sa glave. Na prosvjedu Stožera, koji je najavljen za 2 veljače, očekujemo sasvim drugačije nastupe i sa argumentima, rekao je Josić.

Piše: Branimir Bradarić/VLM

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura