Vlada: konačni prijedlog izmjena Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe


Izbori (Ilustracija)

ZAGREB, 1. veljače 2013. - Vlada je danas u saborsku proceduru uputila konačni prijedlog izmjena Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe kojima pravo na naknadu troškova izborne promidžbe iz državnog proračuna imaju političke stranke i nezavisne liste koje na izborima za članove u Europski parlament dobiju najmanje pet posto važećih glasova birača, a svaka lista i svaki kandidat moraju otvoriti račun za izbornu jedinicu u kojoj se natječu.

U prvom čitanju predloženo je bilo da pravo na naknadu imaju stranke i liste koje na izborima za Europski parlament osvoje najmanje 10 posto glasova.

Ministar uprave Arsen Bauk kazao je, predstavljajući konačni prijedlog izmjena, kako će se zbog njih povećati broj računa, ali će, naglasio je, zakon ostvariti svoj glavni cilj, a to je transparenost financiranja izborne promidžbe. "Iz nedavne prošlosti imamo iskustava da financiranje političke kampanje vuče za sobom druge konotacije o kojima sada traju sudski postupci", kazao je Bauk.

Ako je nekome problem otvoriti račun, a natječe se na izborima, onda će mu tek biti problem voditi i općinu i grad za koji se kandidirao, rekao je Bauk i dodao da su konačnim prijedlogom izmjena ograničeni i troškovi izborne promidžbe, a uređeno je i pitanje zabrane financiranja iz nedozvoljenih izvora i zabrana pogodovanja te političkih ili drugih pritisaka pri prikupljanju donacija.

Vlada je Saboru uputila i konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o parničnom postupku kojega je ministar pravosuđa Orsat Miljenić ocijenio jednim od važnijih jer utječe na najveći broj predmeta pred hrvatskim sudovima, a odnosi se na trgovačko postupanje, obiteljske sporove i drugo. Ministar je naglasio da su, u odnosu na prvo čitanje, kod troškova postupka, proveli "koncentraciju postupka" što znači da će stranke dobiti brže i jeftinije rješenje sporova.

Vlada je na sjednici donijela odluku o pokretanju pregovora o sklapanju sporazuma o utvrđivanju materijalnih prava radnika u djelatnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja u opsegu utvrđenom Kolektivnim ugovorom iz 2004. i njegovim dodacima, kao i zaključak u vezi s potpisivanjem tog sporazuma.

"Na taj način se osigurava pokrivanje pravne praznine, dok se ne donese novi KU", kazao je zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik te naglasio da neće doći do smanjivanja plaća.

Premijer Zoran Milanović tu je imao i šaljivu opasku. "Kad smo kod zdravstva i troškova za zdravstvo i zdravlje, postavlja se pitanje direktnih i oportunitetnih troškova, recimo - ove Vlade. Koliki će se ljudi razboljeti zbog toga što je prostorija pothlađena?", upitao je Milanović dvojeći koliko će se pritom izgubiti radnih sati i za troškove liječenja, a koliko bi bilo bolje i prikladnije dići temperaturu za dva stupnja u zgradi. Ministri su radili u prostoriji u kojoj je, kako se čulo, bilo 19 stupnjeva Celzijusovih.

(Hina) xbdj yrkor

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura