Nonšalancija hrvatskih političara profesionalnim Srbima došla kao naručena


Milorad Pupovac i Savo Štrbac

Zoran Milanović je podlegao 'bolesti' od koje boluje većina hrvatskih političara – manjka državotvornosti. Zbog sitnih partijskih interesa na lokalnoj razini, Milanović je sa svojim stranačkim kolegama zakuhao situaciju u Vukovaru i to ne može osporiti cijeli niz spinova koji se ovih dana orkestrirano plasiraju u javnost.

Uvođenje srpskog jezika i ćirilice u Vukovaru još uvijek je top tema u državi. Mnogi će reći kako su reakcije većeg dijela javnosti iracionalne i šizofrene te kako Hrvati imaju puno većih problema od ćirilice. Apsolutno imaju jer je činjenica kako se nitko još nije prehranio zobljući prometne znakove i table na državnim ili lokalnim institucijama. No, sve to ne znači kako bi Hrvati trebali zaboraviti svoj nacionalni ponos. Upravo suprotno, gajenje tog ponosa možda jednog dana dovede i do povećane građanske i društvene odgovornosti, kad će Hrvat, baš zato što je ponosan na svoje hrvatstvo, reći da je dosta ovakvog upravljanja našom nacionalnom državom. Ne čudi stoga što većina stranačkih oligarhija udara upravo na taj ponos nazivajući ga nazadnim, primitivnim i huškačkim.

Bitka za Vukovar nije etnička, nego predizborna

Unatoč povišenim strastima, ne treba smetnuti s uma kako tajming uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru nije slučajnost. Iako je izazvala određenu netrpeljivost među građanima Vukovara dviju dominantnih nacionalnosti, ova inicijativa vladajućih ne predstavlja borbu za srpstvo već za fotelje u lokalnoj samoupravi. Ćirilicom i beskompromisnim poštivanjem manjinskih prava SDP pokušava 'kupiti' što više glasova vukovarskih Srba, koji ionako u većini glasuju za tu stranku. S druge strane, vukovarska politička kriza još uvijek nije riješena te postoji realna opasnost da ni ovog puta izbori ne iznjedre funkcionalnu gradsku vlast. Discipliniranost biračkog tijela većine relevantnih političkih opcija u gradu onemogućuje tektonske poremećaje u podjeli 'kolača' pa se na vlast može doći samo približavanjem nekim drugim potencijalnim partnerima. Ta logika približava SDP i SDSS, iako se radi o konkurentskim strankama koje ciljaju na glasove vukovarskih Srba. Dok je HDZ bio taj koji je vedrio i oblačio Hrvatskom, Pupovčevi i Stanimirovićevi su udarnici bili najodaniji partneri te stranke. Danas Kukuriku koalicija kontrolira tok novca i SDSS-u je svakako u interesu biti bliže vreći. Ta će se bliskost ostvariti upravo preko leđa Vukovaraca.

Ulica može i mora sudjelovati u političkom životu države

Ako i postoje oni koji su pomislili kako smo već sve doživjeli na temu arogancije vladajuće koalicije i njezinih simpatizera, grdno su se prevarili. Najnoviji primjer 'edukacije glupih masa' sažet je u više puta ponovljenoj frazi: 'Nećemo dozvoliti da ulica kroji zakone'. Iako je uzaludno ovakvima pokušati nešto objasniti, a usto je i smiješno 2012. nekome tumačiti demokraciju, treba jasno reći kako je baš ulica ta koja bi trebala krojiti zakone. Ne izravno, naravno, već neizravno preko izabranih saborskih zastupnika te prosvjeda kao legitimnog sredstva političkog pritiska. No, domaća partitokracija nije navikla na demokraciju, nego ju još uvijek pogoni partijski i malograđanski elitizam. Izlizani pojam 'izbornog legitimiteta' takvima znači kako su im 'donji slojevi' dali mandat na četiri godine i kako u tom periodu mogu raditi što god ih volja. Nažalost, pasivnost i društvena neodgovornost dominantne većine građana Hrvatske taj su partijski avantgardizam samo dodatno nahranile pa sad imamo svoje bogove na zagrebačkom Gornjem gradu, koji nas u maniri starogrčke mitologije gađaju sa svog Olimpa. Doduše, ne gromovima već izlizanom mudrošću, no svodi se na isto.

Milanović propustio priliku stvoriti kategoriju 'Hrvata srpskog podrijetla'

Dolaskom na vlast, aktualni premijer Milanović imao je idealnu priliku potpuno integrirati Srbe u hrvatsko društvo. Stranka kojoj je na čelu nema nikakav oblik hipoteke među hrvatskim Srbima, a istaknute pozicije u Vladi koje su popunili njihovi sunarodnjaci mogle su ih uvjeriti u dobronamjernost i dosljednost novog premijera. No, i Zoran Milanović je podlegao 'bolesti' od koje boluje većina hrvatskih političara – manjka državotvornosti. Zbog sitnih partijskih interesa na lokalnoj razini, Milanović je sa svojim stranačkim kolegama zakuhao situaciju u Vukovaru i to ne može osporiti cijeli niz spinova koji se ovih dana orkestrirano plasiraju u javnost. Ovakva nonšalancija izazvala je bijes kod vukovarskih Hrvata jer stavlja sol na najbolnije rane, dok su profesionalni Srbi poput Pupovca ili 'ministra u izgnanstvu' Save Štrbca dočekali svojih pet minuta. Hrvati su zbog svoje povrijeđenosti postali dio problema umjesto dio rješenja, a Srbi ponovno žrtve 'povampirenih ustaša'. Ta umjetno stvorena slika strašno šteti ugledu Republike Hrvatske, ali tome nisu krivi oni koji od srbovanja žive već oni koji su etnoprofesionalcima morali dosad već uzeti kruh iz ruku.

Izvor: Dnevno.hr

Braniteljski portal

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura