Opasnost za nacionalnu sigurnost Hrvatske: Napadi srpskih hakera na naše institucije su orkestrirani


Srpski hakeri

Najveća šteta bi bila kada bi se došlo do tajnih podataka, da li o poslovima, građanima, nekim elementima iz nacionalne i državne sigurnosti, što nije za isključiti ukoliko se ne poduzmu mjere da ovakvi napadi budu manje uspješni, kaže Željko Cvrtila, konzultant za poslovnu i javnu sigurnost.

Srpski hakeri u proteklih su godinu dana u više navrata napadali, hakirali i ‘rušili’ stranice hrvatskih institucija, medija, političkih stranki, sportskih saveza. Nastradale su tako web stranice Radio Vukovara, Vukovarskog instituta za mirovna istraživanja i obrazovanje, vukovarskog Veleučilišta, Hrvatskog nogometnog saveza, hrvatskog borca Mirka Filipovića, Ličko-senjske županije, novigradskog HDZ-a… Mi smo se upitali - je li riječ o politički orkestriranom napadu?

Motivi napada, kako su ih naveli hakeri, bili su mnogobrojni - hakiranje stranice vukovarskog Veleučilišta popratile su fotografije iz vremena Nezavisne države Hrvatske i podsjećanje na logor Jasenovac; na službenoj stranici Ličko-senjske županije ostavili su četiri slova S; na stranici HNS-a poručili su kako ‘ustaški zločini nad Srbina nikada neće biti zaboravljeni’ te u popratnom videu poručili: 'Ubij ustašu'.

Strah od 'curenja' tajnih podataka

Uvijek postoji mogućnost da je to napad pojedinaca. Međutim, kada su oni učestali, možda i ciljani, onda su sigurno orkestrirani, organizirani. Opasnost je tim veća nego kad je riječ o pojedinačnim napadima - kaže nam mr. krim. Željko Cvrtila, konzultant za poslovnu i javnu sigurnost.

Cvrtila objašnjava kako su hakerski napadi uvijek problematični jer određene strukture vode u nefunkcionalnost, zbog čega smatra da treba osigurati mehanizme da takvi napadi ne budu učinkoviti. Iako su državne institucije zasad izuzete od napada srpskih hakera, Cvrtila poziva Vladu da reagira kako bi zaštitila stranice Vlade i državnih institucija kako se ne bi dogodilo ono najgore - ‘curenje’ tajnih podataka.

Najveća šteta bi bila kada bi se došlo do tajnih podataka, da li o poslovima, građanima, nekim elementima iz nacionalne i državne sigurnosti, što nije za isključiti ukoliko se ne poduzmu mjere da ovakvi napadi budu manje uspješni - kaže Cvrtila.

Informatička sigurnost mora biti prioritet

Naš sugovornik smatra da se u Hrvatskoj općenito premalo pažnje pridaje sigurnosti te da se postupa ad hoc, tek kada se nešto loše dogodi. Informatička sigurnost je jedna od sigurnosti koja mora biti prioritet zaštite. U ovom trenutku možete ući u nekakve mreže kao što su distribucija struje, vode, plina, gdje možete zaustaviti određene procese i nanijeti ogromne štete. U svakom slučaju, što je društvo više informatizirano i što se više oslanjamo na informatiku, to je osjetljivost te mreže veća te bi i zaštita trebala biti veća.

Izvor: Dnevno.hr

Braniteljski portal

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura