Srbi u Vukovaru traže hitno i neodgodivo uvođenje ćirilice


Vukovar

VIJEĆE SRPSKE NACIONALNE MANJINE: Od nadležnih tijela RH najenergičnije zahtijevamo da bez odgađanja pristupe postavljanju dvojezičnih ploča na mjesta u kojima su stvoreni uvjeti za primjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, priopćio je Đorđe Macut.

Vijeće srpske nacionalne manjine grada Vukovara današnjim priopćenjem za javnost izrazilo je svoje nezadovoljstvo neprovođenjem odredbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina o ravnopravnoj službenoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma na području grada.

– Od nadležnih tijela RH najenergičnije zahtijevamo da bez odgađanja pristupe postavljanju dvojezičnih ploča na mjesta u kojima su stvoreni uvjeti za primjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Isto tako zahtijevamo da se pristupi izmjenama Statuta grada Vukovara kako bi se stvorile pravne pretpostavke za ravnopravnu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma iz samoupravnog djelokurga grada Vukovara – navodi se u priopćenju Vijeća koje potpisuje njegov predsjednik Đorđe Macut. Ističu i da odbacuju svaku mogućnost novog Popisa stanovništva u Vukovaru te da zahtijevaju da nadležna tijela RH potvrde kako je popis stanovništva u Vukovaru, kao i cijeloj Hrvatskoj, završen. Objašnjavajući svoje tvrdnje iz Vijeća srpske nacionalne manjine navode da je na djelu smišljeni pritisak neformalnih grupa i pojedinaca i to ne samo protiv ćirilice i srpskog jezika nego i protiv vladavine prava i Ustava RH.

– Iznenađeni smo silinom reakcija i neargumentiranih optužbi i prijetnji „neformalnih grupa za pritisak“, a još smo više iznenađeni nemoći i nesposobnosti države da se tome suprostavi. Svako odgađanje primjene važećeg pravnog akta predstavlja pobjedu onih koji se tome suprostavljaju, ali isto tako dovodi i u sumnju iskrene namjere države da isti primijeni te daje za pravo onima koji smatraju da su ove odredbe donesene pod pritiskom međunarodne zajednice samo radi ostvarivanja dobre slike Hrvatske u procesu europskih integracija, zaključuju u Vijeću.

Izvor: vecernji.hr

Braniteljski portal

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura