Vukovarci uzeli pravdu u svoje ruke i popisali stanovnike: U 4 ulice 339 birača na 109 stanovnika


Vukovarci uzeli pravdu u svoje ruke i popisali stanovnike: U 4 ulice 339 birača na 109 stanovnika

U Vukovaru su birači prijavljeni i na adresama s kućnim brojem 0 (slovima: nula). Neki su prijavljeni na adresama gdje se nalaze potpuno urušene kuće. Pogledajte popis birača koji su napravili sami Vukovarci na primjeru 4 ulice na Sajmištu.

Rekorderi po broju registriranih birača su adrese Ulica Vijeća Europe broj 91, na kojoj je prijavljeno 12 birača, a ondje žive samo dvije osobe, te Ulica Savezne Republike Njemačke gdje je prijavljeno 11 birača na dvije osobe koje ondje žive. Pročitajte i priču čovjeka koji je bivšeg vlasnika kuće odjavio još prije 12 godina, ali on je još uvijek u popisu birača.

Kad policija i državna uprava već ne rade svoj posao, Vukovarci su uzeli sami stvar u svoje ruke i napravili 'štih probu' popisa birača. Dnevno.hr u ekskluzivnom je posjedu popisa broja birača koji su samoinicijativno napravili stanovnici četiri ulice na Sajmištu, a koji otkriva da je na pojedinim adresama uredno registrirano višestruko više birača nego što u stvarnosti ima članova kućanstva. (Popis se nalazi na kraju teksta.)

Primjerice, na aresi Ulica Savezne Republike Njemačke 77 prema registru birača prijavljeno je 6 birača, a ondje živi samo jedna osoba, dok je na kućnom broju 50 prijavljeno čak 9 registriranih birača, a ondje živi samo jedna osoba i to navodno osoba zaposlena u Policijskoj upravi Vukovar. Ukupno je u te četiri ulice, kako su ustanovili građani Vukovara, prijavljeno 339 birača, a ondje živi ukupno tek 109 ljudi. Dakle, birača je tri puta više nego ljudi. Pritom treba napomenuti da je riječ o dijelu grada gdje je prijavljen velik broj građana srpske nacionalnosti. Tragikomično je da su neke osobe u registru birača uredno prijavljene na adresama gdje se nalaze potpuno urušene kuće u kojima nitko ne živi, a najgori primjer je stambeni objekat u Ulici Vijeća Europe s kućnim brojem 0 (slovima: nula). Na toj je adresi prijavljeno 6 birača, a ne živi, naravno, nitko jer kućni broj 0 ne postoji nigdje na svijetu. No, u Vukovaru ne da postoji jedna ulica s kućnim brojem 0, postoji najmanje još jedna, i to ulica Nova. Tu je na kućnom broju 0 prijavljen jedan birač. Rekorderi po broju registriranih birača su adrese Ulica Vijeća Europe broj 91, na kojoj je prijavljeno 12 birača, a ondje žive samo dvije osobe, te Ulica Savezne Republike Njemačke gdje je prijavljeno 11 birača na dvije osobe koje ondje žive.

Bivšeg vlasnika odjavio sam 2000. godine i nakon 12 godina saznao da ga još nisu izbrisali iz registra birača

Kako je to moguće? Vrlo jednostavno. Obrazac je uvijek isti. Razgovarali smo s jednim Vukovarcem koji nam je objasnio kako je priča išla na njegovoj adresi, a takvih je primjera pun Vukovar.

- Od 1998. bio sam u najmu u kući koju je APN otkupio od građanina srpske nacionalnosti. Tu sam kuću 1999. kupio od države. Budući da se stari vlasnici nisu odjavili, još 2000. godine prijavio sam policiji da želim odjaviti stare vlasnike s te adrese. Policijski službenik izašao je na teren i utvrdio da ta osoba ne živi na toj adresi – ispričao je Vukovarac M.D. (podaci poznati redakciji) koji je posljednjih 12, 13 godina živio u uvjerenju da je stvar riješena. No, kad je na internetu objavljen registar birača i kad je išao provjeriti koliko je registriranih birača prijavljeno na njegovoj adresi, neugodno se iznenadio jer je ustanovio da je jedna osoba 'viška'.

- Kad sam to ustanovio, s vlasničkim listom otišao sam u Ured državne uprave gdje se provjerava popis birača. Ondje su uistinu utvrdili da ta osoba ne bi trebala biti u registru birača. Riječ je o bivšem vlasniku kuće koji još od 1997. živi u Novom Sadu. Djelatnik u državnoj upravi me čak pitao jesam li ja ta osoba jer prema njihovim podacima kuća još uvijek glasi na tu osobu. Ispalo je da smo mi podstanari kod njega. Dakle, iako je vlastništvo nad kućom uredno provedeno u gruntovnici, iako sam još prije 10, 12 godina poduzeo sve korake da tu osobu odjavim, u informatičkom sustavu Državne uprave to još uvijek nije provedeno. Oni su mi rekli da te podatke dobivaju od policije. I naravno, uputili su me u policijksu postaju – ispričao je Vukovarac M.D.

Rekli su mi da će ga izbrisati tek kad prođu izbori

On je bio dovoljno uporan pa je jpš jednom otišao na policiju gdje je kao vlasnik kuće morao podnijeti izjavu o tome tko sve živi u njegovoj kući. Ostale osobe bit će izbrisane. No, to se neće dogoditi tako brzo.

- Djelatnik državne uprave rekao mi je da na žalost to neće biti riješeno do ovih izbora. Tako da bivši vlasnik moje kuće koji živi u Srbiji uredno može 19. svibnja kad su lokalni izbori, ali i 14. travnja, kad su izbori za Europarlament, doći u Vukovar i dati svoj glas nekoj od političkih opcija – kaže M.D.

To ne bi trebalo nikoga čuditi s obzirom da je Ministarstvo uprave otvoreno priznalo da je popisom stanovništva u Gradu Vukovaru popisano ukupno 23.018 punoljetnih stanovnika dok je u registru birača upisano 32.205 osoba.

- Broj birača u odnosu na broj stanovnika veći je za 9.187. Od toga broja važeće osobne dokumente nema njih 4.410. Kad bi danas bili izbori na popisu birača u Vukovaru sukladno novom zakonu bi bilo 27.795 birača. Iz prikazanih podataka je vidljivo kao je 9.187 birača više od stanovnika, od čega bi po nacionalnoj pripadnosti bilo 3.224 Hrvata, 4.625 Srba i 1.338 ostalih. Konkretno, u registru birača udio pripadnika srpske nacionalne manjine je 39,28 posto, dok je u popisu stanovništva taj udio 34,87 posto – odgovor je Ministarstva uprave.

Najmanje 4.777 birača 'viška'

To znači da, ako se oduzme broj osoba koje više nemaju valjane dokumente te zbog toga ne bi smjeli glasati, još uvijek ostaje 4.777 birača 'viška'.

Kome je to u interesu i zašto policija nije odmah izvršila provjeru prebivališta građana i brisanja iz evidencije lažno prijavljenih, kao što su to ovih dana učinili u Vrgorcu.

Poznate su priče o tome kako na dan izbora iz susjedne Srbije birači dolaze organizirano autobusima i kombijima. To nam je potvrdio i kandidat HDZ-a za gradonačelnika Grada Vukovara Ivan Penava.

- Građani srpske nacionalnosti koji ne žive u Hrvatskoj bez problema dolaze na izbore i koriste to pravo koje im je netko protuzakonito dao. Ne samo to, oni koriste i druge povlastice poput zdravstvenog osiguranja i ostvarivanja prava na novčanu naknadu sa Zavoda za zapošljavanje.

Penava: 'Znamo koga će podržati građani srpske nacionalnosti koji autobusima dolaze preko granice na izbore'

Postavili smo pitanje Ivanu Penavi znači li to da netko namjerno opstruira rješavanje tog pitanja budući da im odgovaraju glasovi tih nekoliko tisuća birača koje inače ne bi dobili? I je li vukovarski gradonačelnik Željko Sabo na prošlim lokalnim izborima pobijedio zahvaljujući neriješenom registru birača?

- Znamo da njihov kandidat nisam ja niti kandidat bilo koje stranke s hrvatskim predznakom, barem sudeći prema zadnjim izborima. Činjenica je i da SDSS još uvijek nema svog kandidata za gradonačelnika već će, kako izgleda, ići u tihoj koaliciji sa Sabom. Pretpostavka je da će ići sa svojim dogradonačelnikom. No, čak ako će sada i imati svog kandidata, ne sumnjam da će svojim glasačima dati uputu za koga glasati ili ne glasati u drugom krugu – kaže Penava.

Penava je svjestan da su za problem viška birača u Vukovaru odgovorne sve dosadašnje vlasti, pa tako i ona HDZ-ova.

- Vlasti u Zagrebu Vukovar nikad nije zanimao osim prigodno u vrijeme izbora ili kad je trebalo stjecati neke poene. No, bez obzira na popis koji će se utvrditi ili neće utvrditi, i dalje smatram grad Vukovar s obzirom na žrtvu koju je pretrpio u ratu treba ostati izuzet od primjene zakona o dvojezičnosti – istaknuo je Penava.

HSP AS: Ranko Ostojić i MUP su u službi SDP-a, SDSS-a i "crvenog popa" Ivana Grubišića

Optužbe da su ministar Ranko Ostojić i MUP u službi SDP-a, SDSS-a i "crvenog popa" Ivana Grubišića iznijeli su nedavno i u stranci HSP Dr. Ante Starčević.

"Brojni hrvatski mediji izvijestili su kako je Ministarstvo unutarnjih poslova na čelu sa SDP-ovim ministrom Rankom Ostojićem krenulo u "odlučnu akciju" provjere prebivališta građana i brisanja iz evidencije svih lažno prijavljenih. To bi bila vijest koja daje nadu da je Hrvatska pravna država i da se u njoj dosljedno provode važeći zakoni i propisi. Nažalost tomu nije tako jer MUP i Ranko Ostojić ovu akciju provode u općini Vrgorac u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje se, prema ministrovim riječima očekuje brisanje i do 2000 osoba s područja Bosne i Hercegovine koje nemaju valjano prebivalište u općini Vrgorac. Ovim činom i onima koji su najavljeni SDP i Vlada RH pokušavaju prokrčiti put do pobjede svom partneru u Splitsko-dalmatinskoj županiji, "crvenom popu" Ivanu Grubišiću.", priopćeno je nedavno iz HSP-a AS.

Postavljanje dvojezičnih tabli prigodno odgođeno za nakon izbora

Nedugo nakon toga, počelo se nešto događati pa je vukovarski gradonačelnik Željko Sabo na radiju ovih dana rekao kako će policija početi provjeravati prebivališta i u Vukovaru. Isto tako, prema najnovijim informacija, postavljanje dvojezičnih tabli u Vukovaru odgođeno je, kako prigodno, za nakon drugog kruga lokalnih izbora.

Popis birača pogledajte u PDF dokumentu u prilogu.

Izvor: dnevno.hr

Braniteljski portal

PrilogSize
POPIS BIRAČA-1_VUKOVAR.pdf54.38 KB

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura