Udruge više nemaju ni za vijence, a kamoli za pomoć svojim suborcima


Mladen Pavković

U svim krajevima Republike Hrvatske osnovano je na stotine Udruga proizašlih iz Domovinskoga rata, tako da u svakoj županiji djeluje najmanje dvadesetak i više takvih organizacija koje imaju iste ili slične programe. Neki su mišljenja da ih ima puno, te da bi na razini države ipak trebala postojati jedna "krovna", koja bi objedinjavala sve ostale.

Tako se događa, poglavito sada na početku godine, da svaka udruga za svoje aktivnosti od grada, županije, tvrtki, ministarstva i drugih traži određena financijska sredstva, da se ona većini i odobravaju, ali u, najblaže rečeno, skromnim iznosima, te da ona često nisu dovoljna ni za pokrivanje kancelarijskog materijala ili pak, što je još gore, za vijence i svijeće koje njihovi članovi najčešće na obljetnice polažu na grobove ili spomen obilježja svojih suboraca. S tim u svezi imamo i najnoviji primjer:

Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja Grada Koprivnice ove je godine, od ukupno zatraženih financijskih sredstava za rad, od Grada Koprivnice dobila ni manje ni više nego dvije tisuće kuna, i to strogo namjenskih sredstava, koja mogu podijeliti kao pomoć obiteljima onih svojih članova koji, ne daj Bože, umru! A kako će i na koji način pokrivati ostale troškove – znaju samo oni. Ili, moja malenkost sve do nedavno bila je predsjednikom Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke(UBIUDR), jedne od najaktivnijih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata u Hrvatskoj.

Što mislite koliko je ova udruga tijekom protekle godine i pol dobila financijske pomoći? Ni kunu! Opstala je isključivo zahvaljujući "moljakanjima", a kad smo svojedobno od jednog rukovodioca u ovoj tvrtki tražili da nam pomogne kupiti vijenac za branitelja koji je umro, čovjek nam je odgovorio da nema ništa protiv, ako mu napišemo zamolbu! I sad kad tako radite, po modelu "snađi se druže", kakav je postojao u vrijeme Broza, vi ubrzo postajete sumnjivi. Prvo od vlastitog članstva, a potom i od svih drugih. Nitko vam ne vjeruje da se udruga uspijeva održati "na životu" samo luđačkom upornošću najužeg rukovodstva.

Obično vam kažu: pa, ne bi on, ili oni, radili, a da od toga nemaju koristi! Još vam pridodaju da udruga služi isključivo samo za "promociju" njihovih čelnika, te da ostali članovi nemaju nikakve koristi (nešto slično što se sada događa sindikatima). A to što su udruge proizašle iz Domovinskoga rata razjedinjene, što jedna s drugom ne surađuje (svaka čast izuzecima), netko je od političara (čitaj bivših Udbaša) iznimno dobro osmislio, pa tako udrugu mogu osnovati ni manje ni više nego tri osobe! Međutim, u Hrvatskoj ne postoje i ne djeluju samo Udruge proizašle iz Domovinskoga rata. Prema nekim saznanjima, registrirano je čak tridesetak tisuća različitih udruga, od humanitarnih, ljubitelja ptica pjevica, homoseksualaca, vinogradara, lovaca, pjevača, sportaša, antifašista, domobrana, pa do onih koje se bave kulturnim i zdravstvenim djelatnostima. No, od svih njih, Udruge proistekle iz Domovinskoga rata uvijek su bile i jesu – prve na udaru.

Da nema njih, stvaranje slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države dobrim bi dijelom palo u još veći zaborav, pa je dobro da postoje i takve kakve jesu, jer ako ništa drugo, njihovi članovi obilaze grobove i spomen obilježja poginulih, odlaze u posjet bojištima, podižu spomen ploče zaslužnim ratnim postrojbama ili pojedincima i drugo, te ukazuju na probleme onih koji su bili prvi kad je trebalo. Tako primjera radi, da nema udruga, u Vukovaru, ova bi vlast odavno postavila table na ćirilici i na Ovčari, ili bi pak "spojila" tzv. antifašiste, odnosno partizane-komuniste sa onima koji su devedesetih godina zajedno s dr. Franjom Tuđmanom, prvim hrvatskim predsjednikom i vojskovođom (kojeg nema ni u Registru branitelja!), stvarali državu.

Zanimljivo je da Ministarstvo branitelja podržava Udruge (to mu je i jedan od zadataka), ali samo i isključivo one koje su "na liniji". Tako je ministar branitelja, poglavito u zadnje vrijeme obvezno nazočan na skupovima tzv. antifašista i daje im bezrezervnu potporu, ali nismo ga vidjeli ni čuli na brojnim skupovima hrvatskih branitelja, da je s njima u prvim redovima (kao što je primjerice trebao biti u Vukovaru kad se protestiralo protiv ćirilice, ili u Zagrebu u parku Zrinjevac kad se obilježavao rođendan generala Gotovine, ili pak kad neki branitelj objavi knjigu o ratu – njega obično nema na predstavljanju, što će reći da prešutno prelazi preko tih i takvih stvari. Kad su ovih dana zbog verbalnog delikta zatvorili Zdravka Mamića, jer je navodno uvrijedio jednog aktualnog ministra, cijela Vlada odmah je osudila izvršnog direktora Dinama, kojem još nije bila ni pročitana optužnica, što nije ništa drugo nego nezapamćeni pritisak i miješanje u pravosuđe (čak je izostalo i ono: neka institucije rade svoj posao!).

No, od svih Udruga iz Domovinskoga rata, neka nam bude dopušteno, osobito ćemo istaknuti onu koju vodi Junak Domovinskog rata – Josip Klemm. Riječ je o Udruzi Specijalne policije Domovinskog rata RH. Klemm se sa 18 godina pridružio Antiterorističkoj jedinici Lučko, a borio se srčano i hrabro gotovo na svim ratištima, i to pod zapovjedništvom generala Markača. Pri jednom skoku s padobranom doživio je tešku nesreću, ali se, hvala Bogu, uspio oporaviti. Otvorio je prostorije svoje Udruge gotovo u centru Zagreba, a o kakvim je prostorima riječ, to treba vidjeti, odnosno takve zasad nema nitko. Uspio je objediniti branitelje, veliki je humanitarac, čovjek sa "zlatnim srcem". Ali, i on je nedavno nekima na vlasti stao "na žulj", pa su ga nakon više od tri mjeseca počeli prozivati da je (tobože) "kriv" što su generala Markača i Gotovinu od slijetanja zrakoplova u Zagrebu pratili on i njegovi suborci (po želji samih generala!), a ne redovna policija! Prozirno da prozirnije ne može biti. I iza ovakve optužbe, koju je iznio sam premjer, "nešto se valja". A što, ubrzo ćemo vidjeti! Očito da je onima "na vrhu" izmaknuo kontroli, prije svega zbog svoje iskrenosti, poštenja, domoljublja, ali i inzistiranja da Hrvatska bude pravedna i pravična država!

Mladen Pavković

Braniteljski portal

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura