Bit će napeto: Vukovarski Srbi navijat će za Srbiju


Vukovarski toranj

– Normalno je da navijam za Srbiju. Mislim da je to sasvim normalno – tvrdi jedan Srbin iz Vukovara.

Iako je Vukovar već godinama više ili manje podijeljen grad, kada započne utakmica Hrvatske i Srbije na Maksimiru, podjele će biti očigledne, a napetosti između najzagriženijih navijača moći će se "rezati nožem". S jedne strane bit će građani hrvatske nacionalnosti, povratnici koji su više godina bili protjerani iz svojih domova, a sa druge strane vukovarski Srbi. Takve se utakmice u pravilu gledaju u "svojim" kafićima i sa "svojim" društvom kako bi se spriječila bilo kakva moguća iznenađenja. Poznati su i slučajevi prijašnjih, sličnih utakmica u nogometu, rukometu, vaterpolu, košarci i drugim sportovima koji su uvijek donosili slavlja pa i kolone vozila kojima su se slavile pobjede. I dok se u više lokala čiji su vlasnici Hrvati organizira zajedničko gledanje utakmice uz velike ekrane i navijačke rekvizite, vlasnici lokala Srbi, barem u Vukovaru, nisu se odlučili za takvo što. Govoreći o očekivanjima od utakmice vukovarski Srbi ne kriju da navijaju za Srbiju i da se nadaju povoljnom rezultatu u Zagrebu.

– Normalno je da navijam za Srbiju. Mislim da je to sasvim normalno. Iskreno, ja ne znam ni jednog Srbina u Vukovaru i okolici koji će navijati za Hrvatsku. Činjenica je da je Hrvatska na papiru jača, ali i da u ovakvim utakmicama nema pravila. Danas su moguća sva tri rezultata – rekao je Igor K. iz Vukovara.


Slične odgovore dali su nam i ostali vukovarski Srbi s kojima smo razgovarali o utakmici stoljeća, kako je nazivaju mediji. I dok većina njih ne želi iznositi imena i prezimena Srđan Milaković, predsjednik vukovarskog SDSS-a i gradski vijećnik, bez ikakvog ustručavanja kaže da će navijati za Srbiju.

– To je tako i tu nemam tu što kriti. Patriot sam i navijam za reprezentaciju svoje matične države. Mislim da će za Srbiju navijati 99,99 posto Srba u Vukovaru i Podunavlju i da svi oni razmišljaju na isti način. Uostalom, ne znam zašto bi to bilo koga čudilo i smetalo. Dovoljno je samo pitati Hrvate iz BiH za koga oni navijaju kada igra Hrvatska i BiH – rekao je Milaković koji kaže da se ne opterećuje rezultatom.

U isto vrijeme vukovarski gradonačelnik Željko Sabo kaže da zna da će dio vukovarskih Srba navijati za Srbiju, ali i da zna sigurno da će dio Srba navijati i za Hrvatsku.

– Kada dođu takve utakmice, uvijek se pitam kako je moguće da osoba koja je rođena u jednoj zemlji i u njoj živi ne navija za nju. Mislim da bi svi, bez obzira na nacionalnost, trebali navijati za Hrvatsku. Isto to mislim i za Hrvate u BiH ili Srbiji – rekao je Sabo dodajući da mu je najbitnije da sve prođe bez incidenata.

Izvor:vecernji.hr

Braniteljski portal

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura