PLITVICE: OBILJEŽENA 22. OBLJETNICA POGIBIJE JOSIPA JOVIĆA-BRANITELJI IGNORIRALI IZASLANIKE PREDSJEDNIKA (FOTO)


Majka poginulog Branitelja Josipa Jovića - Marija

Današnja dvadeset i druga obljetnica pogibije Josipa Jovića održana je u potpuno istim vremenskim uvjetima, po maglovitom vremenu i snijegom prekrivenom zemljom, baš kao i na Uskrs prije dvadeset i dvije godine kada je mladi Josip i poginuo..

Na komemoraciji se okupio veliki broj hrvatskih Branitelja i mnogih drugih koji su došli izraziti najdublje poštovanje prema prvoj hrvatskoj žrtvi u obrambenom Domovinskom ratu, Josipu Joviću.

Danas, točno na Uskrs došla je majka Marija sa obitelji i pri polaganju vijenca svome sinu plačući zavapila: “ Sine moj, evo ti tvoje majke i tvojih prijatelja danas na Uskrs ... Pogledaj samo koliko ih ima ! ”.

U službenom dijelu protokola vijence su položili predstvanci MORH-a i Glavnog Stožera OSRH. Položen je i jedan zajednički vijenac u ime Vlade RH i Predsjednika RH i Hrvatskog Sabora. Također su vijence položili i zapalili svijeće suborci Josipa Jovića, te mnoge udruge proizašle iz Domovinskog rata. Vijenac je zajedno sa Dragovoljcima Domovinskog rata položio i Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, kao i predstavnici svih gardijskih Brigada i Specijalne Policije, te jedinica za posebne namjene.

Nazočnima se prvi obratio i sam učesnik i zapovjednik akcije Plitvice General Zbora, Josip Lucić. Osvrnuo na krvavi Uskrs 1991. godine napominjući svu snagu i silu tzv JNA, koja se zajedno sa četničkim paravojnim snagama okomila na rušenje ustavnosti Republike Hrvatske. Ovdje je pala prva hrvatska žertva, istakno je Lucić i naglasio kako danas nitko nema pravo ignorirati tu žrtvu, kao ni sve žrtve u poštenom i obrambenom Domovinskom ratu.Nitko nas nema pravo dijeliti na crvene i crne nastavio je Lucić.Znaju pričati o tom da branitelji umiru mladi sa oko 50 godina starosti a niti jedna vlast se nije potrudila tim braniteljima osigurati niti veteranske bolnice kao niti odmarališta za branitelje,dok nam mnogae vojarne propadaju a upravo su idealne za to.

Ispred Ureda Predsjednika RH nazočnima se obratio izaslanik Predsjednika Josipovića, Siniša Tatalović. Na početku obraćanja Tatalovića nazočnima, spontano se dogodio glasno negodovanje hrvatskih Branitelja, tako da se njegovo obraćanje skoro nije moglo niti čuti.Branitelji su se okrenuli i otišli nekoliko desetaka metara ignorirajući govor Tatalovića.

Tatalović je kazao da je akcija „Plitvice“ bila uspješna iako je u njoj život položio Josip Jović, kao i cijeli Domovinski rat tijekom kojeg je bila obranjena sloboda Hrvatske. Dvadeset i dvije godine kasnije možemo reći da je ova žrtva imala posvećenost višim ciljevima, našoj sadašnjosti i budućnosti.

Ministar MUP-a RH, Ranko Ostojić vidno uzrujan zbog ignoriranja govora izaslanika Predsjednika RH od strane velikog mnoštva nazočnih, započeo je svoje obraćanje svima pozdravivši uzvanike, majku Josipa Jovića, Mariju i njenu obitelj, kao i sve koji su danas došli pokloniti se žrtvi Josipa Jovića, te je na kraju svoga govora ljutito i na rubu suza rekao: Želim vam reći ono što je rekla gospođa Marija kada je dolazila ovdje. Da sa suzama u očima i s ponosom na vas gleda kao na sinove. Zato, umjesto govora, želim reći jedno: Ovdje sam iznad bilo koje politike odajući počast Josipu Joviću. Učinite to i vi sa svoje strane. Vječna mu hvala, hvala i vama. “ A sada nešto u moje osobno ime: Ja osobno nism nikada zviždao svom vrhovnom zapovjedniku i Predsjedniku, Dr. Franji Tuđmanu, vidno uzrujan završio je svoj govor Ostojić.

Izaslanik Predsjednika Sabora RH Milorad Batinić osvrnuo se na događaje iz 1991. godine, sa pijetetom se prisjećajući žrtve Josipa Jovića, kao i svih žrtava iz Dmovinskog rata.
Izaslanik Predsjednika Sabora RH Milorad Batinić, podpredsjednik Hrvatskog sabora, vrijeme političkih previranja prije 22 godine nazvao je stanjem kada je zrak zaudarao na rat, a akcija „Plitvice“, iako je bila uspješna, bila je nagovještaj da će borba za slobodu biti teška i okupana krvlju. Za borbu Josipa Jovića i tisuće drugih hrvatskih branitelja koji su položili život za slobodu.Batinić je rekao da su braniteljiimali snagu i veličinu herojstva koja je zalog hrvatske državnosti i sretnije budućnosti naše djece.

Devet pripadnika Udruge Specijalne policije "Grom" pretrčali su 97 kilometara dugačak ultra maraton od Karlovca do Plitvica i dostojanstveno položili vijenac i zapalili svijeću Josipu Joviću..

Na Plitvicama se danas nije pojavio nijedan od trojice predsjednika, Republike, Vlade ni Sabora, već su sva trojica predsjednika poslala svoje izaslanike. Upravo je to nažalost obilježilo današnju obljetnicu.

Dvjestotinjak branitelja, specijalaca iz Lučkog i Tigrova iz Rakitja, osjetili su se time povrijeđeni, pa su se povukli tridesetak metara od skupa i na taj način ignorirli govore dr. Siniše Tatalovića, predsjednikova izaslanika, ministra policija Ranka Ostojića, premijerova izaslanika te Milorada Batinića, izaslanika predsjednika Sabora.
Kada je iz protokola najavljeno da će se okupljenima obratiti predjednikov izaslanik iz mnoštva su se čuli komentari negodovanja poput: "A gdje je predsjednik?

Nakon toga su se branitelji okrenuli i otišli tridesetak metara dalje, a vratili su tek se kada je pred mikrofon došao vojni ordinarij, biskup Juraj Jezerinac.

Vojni Ordinarij i Biskup, Juraj Jezerinac rekao je da je Josip Jović poginuo za svoju domovinu koju je toliko volio. Poginuli Josip Jović i ostale žrtve Domovinskog rata rekao je, da će oni hrvatskoj domovini i budućim naraštajima biti trajno nadahnuće kako se ljubi narod i domovina.Nakon obraćanja i kratke molitve, Biskup Jezerinac zaželio je svima Sretan, miran i blagosovljn Uskrs.

Na današnjoj 22-oj obljetnici ubijenog Josipa Jovića nije se dalo za vidjeti niti jednog od brojnihstranačkih prvaka u Hrvatskoj koji se i te kako vole glasno prozivati na brigu o hrvatskim braniteljima što im svakako ne služi na čast.Uskoro video cijele obljetnice

Braniteljski portal

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura