Priopćenje: Ureda predsjednika RH


Predsjednik Republike Ivo Josipović - Plitvice, 31.03.2012 (Foto: Arhiv)

Predsjednik Republike Ivo Josipović smatra neprimjerenom i uvredljivom politizaciju komemoracije na Plitvicama junaku Josipu Joviću od strane dijela nazočnih osoba. Prije svega, ponašanje tih osoba uvreda je prema junaku Josipu Joviću i njegovoj obitelji.

Isto tako, komemoracija nije mjesto na kojemu bi bilo prihvatljivo konfrontirati se politički s institucijama hrvatske države, predsjednikom Republike Hrvatske, Vladom Republike Hrvatske, Hrvatskim saborom i njihovim predsjednicima. Ponajmanje uvredu zaslužuju njihovi izaslanici, svi časni ljudi koji su došli izraziti svoje i poštovanje dužnosnika koje su predstavljali prema poginulom Josipu Joviću.

Posebno je neprihvatljivo i suprotno ustavnim načelima jednakosti i ravnopravnosti građana vrijeđanje savjetnika predsjednika Republike prof. Tatalovića po nacionalnoj osnovi. Prof. Tatalović dugi niz godina predano služi hrvatskoj državi te je zato, uz ostala priznanja, odlikovan Spomenicom Domovinskog rata i Redom hrvatskog pletera.
Politizacija komemoracije vidljiva je iz činjenice da razlog neprimjerenog protesta organizatori traže u tome što predsjednik Republike i drugi najviši dužnosnici nisu osobno nazočili komemoraciji, iako znaju da je riječ o događaju na kojemu, po protokolu, ne postoji pravilo osobne nazočnosti predsjednika i drugih najviših dužnosnika. To ponajbolje zna umirovljeni general Lucić koji je bio čest izaslanik Predsjednika Republike. Bilo bi zanimljivo znati zašto se nije protestiralo prethodnih godina kada nije bilo nazočnosti ni predsjednika države, ni predsjednika Vlade, ni predsjednika Sabora.

Predsjednik Tuđman nije nijednom bio na komemoraciji na Plitvicama, a predsjednik Mesić nazočio je 2001. godine. Predsjednici su, u pravilu, slali izaslanike, kako je to uobičajeno za slične skupove. Predsjednik Josipović je u tri godine mandata dva puta bio na komemoraciji, a ove je godine poslao izaslanika.

Dio nazočnih očito je tražio povod za političku demonstraciju u vrijeme i na mjestu gdje je to neprimjereno, uvrijedivši time, prije svega, uspomenu na Josipa Jovića, a i sve građane koji su došli odati počast poginulom Josipu Joviću i Domovinskom ratu.

Izvor: Priopćenje Ureda predsjednika RH

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura