Gradijske brigade i specijalna policija uputile - Zahtjev za slobodu novinarstva na javnoj Hrvatskoj radioteleviziji


ZUVHGP_USPIDR

Republika Hrvatska demokratska je i slobodna zemlja koja je nastala uz brojne žrtve, razaranja te skupo plaćenom slobodom. Odoljela je agresorima, svim ratnim teškoćama, obranila se u Domovinskom ratu, a kasnije se istinom oduprla lažnim optužbama i progonima kojima je se ucjenjivalo i omalovažavalo u međunarodnim institucijama.

Od 16. studenoga 2012., nakon oslobađajuće presude Međunarodnoga suda u Hagu generalima Gotovini i Markaču, njezin demokratski razvojni kotač ne smije zaustavljati niti jedna institucija, ponajmanje one koje bi trebale demokratski služiti hrvatskome narodu i svim građanima koji žive u Republici Hrvatskoj. Poslije toga povijesnog dana nema više vraćanja u prošlost, u vremena kad hrvatski narod nije imao povjerenja u državne institucije i javne društvene servise građana. Institucije koje su omogućili i stvorili hrvatski branitelji moraju biti u službi demokratskoga razvoja i domoljublja, moraju težiti blagostanju, istodobno poštujući žrtve koje su ugrađene u njezine temelje i tradiciju koja je nasilno prekidana, pa i u najnovijem dobu.

U Republici Hrvatskoj treba postojati sloboda govora i medija koja je zajamčena Ustavom, koji su izborili hrvatski domoljubi i branitelji. Upravo u obrani tih sloboda javna radiotelevizija – HRT – mora prednjačiti i biti uzorom demokratskim institucijama u državi. Ona je prva pozvana na promicanje demokracije i bezuvjetno poštivanje zakona proisteklih iz Ustava RH, posebno Zakona o HRT-u čl. 7. U tom duhu ta institucija ne smije služiti dnevno-političkim interesima, bez obzira na to koja je politička opcija na vlasti. U najtežim vremenima Domovinskoga rata hrvatski branitelji branili su njezine odašiljače, branili je od vanjskih i unutarnjih agresora kako bi hrvatski narod i građani, a isto tako i šira javnost, znali istinu, dobili istinitu informaciju. U teškim vremenima hrvatski branitelji stvarali su državu i branili demokraciju, branili „katedralu slobode govora i istine“!

U razvoju demokratske države branitelji su očekivali da taj demokratski kotač neće stati, da će glavni ravnatelj, ravnatelj, glavni urednik, član programskoga vijeća i obnašatelj rukovodeće pozicije na HRT-u časno služiti građanima. Očekivali su da HRT kao javni servis koji informira građane, poštuje i promiče temeljna ljudska prava i slobode, poštuje različitosti te potiče pluralizam političkih, religijskih, svjetonazorskih i drugih ideja te omogućuje javnosti da bude upoznata s tim idejama. U protivnome, tko ne poštuje temeljna načela, šteti ugledu javnoga medija HRT-a, narušava demokratski poredak hrvatskoga društva, izravno manipulira hrvatskom javnošću i stoga treba odstupiti s rukovodećega mjesta, kao i iz javnoga života.

U posljednje vrijeme uočavamo, kako mi branitelji tako i hrvatska javnost, a i sami djelatnici HRT-a, da se krše demokratska pravila te koči razvoj pluralizma. U posljednjih pola godine grubo se narušava novinarski kodeks i krše demokratska načela i na Hrvatskome radiju i na Hrvatskoj televiziji. Niz je pojedinih slučajeva zabrinjavajućih za razvoj demokracije. Među posljednjim slučajevima cenzure ukidanje je emisije „Slika Hrvatske“ te progon novinarke Karoline Vidović Krišto, kao i nedavna smijena urednika dnevnika novinara Denisa Latina .Isto tako novopostavljena urednička garnitura Hrvatskoga radija ukinula je emisiju o hrvatskim braniteljima, onima koji su braneći im odašiljače omogućili da danas rade na tom istom radiju.

Ukinuta je emisija „Hvaljen Isus i Marija“ na Radiju Sljeme koja je braniteljima i drugim građanima čak dvadeset godina davala nadu, širila optimizam. Tko ima pravo ukinuti nedjeljom u podne crkvena zvona na Hrvatskom radiju, koja zvone u svakom hrvatskom mjestu? Zar je sljedeći potez i ukidanje hrvatske himne u ponoć, koja se emitirala i za vrijeme najcrnjega komunističkog mraka? Iz kojeg se razloga Treći program Hrvatskoga radija sve više pretvara u mjesto za plasiranje postjugoslavenskih ideja, s naglaskom na kulturnim, i ne samo kulturnim događajima u Srbiji? Uz istovremeno omalovažavanje hrvatskih domoljubnih i kršćanskih tema. Izbor gostiju i tekstova sve više rezultira time da se čuje srpska ekavica u hrvatskom eteru. Hrvatski branitelji osuđuju ukidanje prije navedenih emisija i cenzuriranje određenih radijskih emisija, za što postoji više dokaza, i negoduju zbog toga što u eteru prednost uvijek imaju političari i politikanstvo, nauštrb stvarnih problema svih građana Republike Hrvatske. Ustalom, u informativnim emisijama radija i televizije, jednostranim i tendencioznim odabirom gostiju, vidljivo je i čujno navijanje za jednu političku opciju. Vladajuću, naravno. Isto tako, zabrinjavajući je i nedopustiv nedavni javni istup HRT-a koji uključuje stajalište, jer upućuje na zaključak da ta institucija ima političko, svjetonazorsko ili neko treće stajalište. Gdje je tu, i kakvo je tu stajalište HRT-a? Sjetimo se još mnogobrojnih sramotnih primjera neprofesionalnosti i upitnoga humanizma u emisiji „Hrvatska uživo“, u kojoj se otvoreno omalovažaju tradicionalne vrijednosti hrvatskoga naroda i u srazu tih i „modernih, urbanih, liberalnih“ vrijednosti otvoreno i pristrano staje na stranu ovih posljednjih. Komu to, dakle, služi HRT?

Za hrvatske su branitelje cenzura i jednoumlje na javnoj radioteleviziji zabrinjavajući i alarmantni. Protiv toga su se borili, braneći odašiljače i izlažući se smrtnoj opasnosti. Branitelji su danas s istim žarom ponovno spremni braniti HRT i demokraciju, demokratskim sredstvima civiliziranih društva.

Branitelji zahtijevaju:

da se hitno zaustavi progon novinara HRT-a
da se u program vrate emisije koje je iz ideoloških razloga ukinula novopostavljena urednička garnitura
da se vrati dignitet religijskim sadržajima, posebice na Hrvatskome radiju
da se poštuju demokratska načela, objektivnost i pluralnost
da HRT bude javni medij koji daje informaciju, ali ne i stajalište
da se uvažavaju svi građani koji, iako mnogi i ne žele, plaćaju pristojbu HRT-u

Ukoliko spomenuti demokratski kotač bude išao unatrag, hrvatski branitelji zatražit će rasvjetljavanje i javno objavljivanje prošlosti svakog pojedinca na ključnim pozicijama HRT-a, te njegovu ulogu u stvaranju Republike Hrvatske, kao i u prošlosti relevantnoj za hrvatsku demokraciju i državotvornost.
Za svaki oblik suradnje, sugestije i doprinosa razvoju demokracije branitelji su otvoreni i rado će se odazvati pozivu vodstva HRT-a na razgovor, kako bi se problemi otklonili, a javna institucija vratila na služenje hrvatskim građanima!

S poštovanjem!

Predsjednik Udruge gardijskih brigada
Ilija Vučemilović

Predsjednik Udruge specijalne policije
Josip Klemm

Braniteljski portal

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura