Suci branitelji: ‘Otvorili smo Pandorinu kutiju, više nema natrag’


Damjan Tadić/CROPIXVojni su suci automatizmom MORH-a ušli u sustav popisa. Od desetak vojnih sudaca iz 1992. sedmorica su na popisu, a trojice nema

ZAGREB - I što kažete, mene nema na popisu? MORH nas je imenovao vojnim sucima i kao takvi smo ušli u taj sustav - čudio se današnji sudac Vrhovnog suda Dražen Tripalo kad smo mu rekli da njegovo ime nismo našli u objavljenom Registru hrvatskih branitelja .

Od ukupno desetak sudaca koliko ih je MORH 1992. prema ratnoj odluci imenovao na Vojni sud, njih sedmorica su na popisu u Registru, a trojice jednostavno nema.

Status im nije poznat
Osim suca Tripala, nema ni suca Marka Benčića niti suca Županijskog suda Ratka Šćekića. Vojni sud je postojao do 1996., a taj period je sucima naveden u Registru. Nisu bili na ratištu, nego su u sklopu svojeg posla odlazili na teren, kao što su istražni suci u drugim gradovima, od kojih su neki bili na prvoj crti bojišta, obavljali isti posao. Većinu bivših vojnih sudaca s popisa smo uspjeli dobiti i oni jako malo znaju o svom statusu jer se za to nisu ni zanimali, niti su tražili neka prava i povlastice, a kažu da nisu dobili ni udjele u Braniteljskom fondu . Imaju spomenicu Domovinskog rata i medalju za Bljesak i Oluju.

U Registru je i sudac Županijskog suda Ivan Turudić, koji je oko godinu i pol bio na ratištu, i to od 15. kolovoza 1990. do 27. lipnja 1991. i od 1. rujna 1991. do 5. ožujka 1992. u 127. brigadi HV-a Virovitica.

Zakon je ipak prekršen
Nema nikakvog čina i prava, niti ih je tražio, a dobio je obavijest o udjelu u Braniteljskom fondu, ali ne zna koliki je.

- Objavom Registra otvorena je Pandorina kutija, duh je izašao iz boce. I iako ima pozitivnih učinaka, ne mogu prijeći preko činjenice da je objavom prekršen zakon - rekao je sudac Turudić. Osim njega, i sudac Vrhovnog suda Zdenko Konjić naveden je u Registru branitelja.

 

Autor: Sanja Petrušić

http://www.jutarnji.hr/registar-branitelja---suci-branitelji--otvorili-smo-pandorinu-kutiju--vise-nema-natrag--/697945/

 

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura